La o săptămână după ce România conta „întru totul” pe sprijinul Franței pentru aderarea la Schengen, MAE îi transmite lui Ayrault să nu uite ce a promis la București

Publicat: 27 09. 2013, 16:28
Actualizat: 29 07. 2014, 19:12

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) își schimbă tonul referitor la noua dezbatere anti-aderarea României la Schengen care a apărut în mediul politic francez. Dacă, în urmă cu o săptămână, când ministrul francez de Interne declara că deschiderea spațiului Schengen pentru români și vecinii bulgari „nu este pe ordinea de zi”, Externele declarau pentru gândul că România contează „întru totul” pe sprijinul Franței, acum, ministerul condus de Titus Corlățean își exprimă „speranța” că premierul francez nu a uitat că a promis, în iulie, la București, sprijinul țării sale pentru aderarea în două etape la spațiul Schengen.

CLIC PENTRU A VEDEA REACȚIA MAE – DOCUMENT INTEGRAL

Într-o reacție transmisă gândul ca urmare a articolului publicat joi de Europe1, în care se spunea că Hollande îl susține pe ministrul de Interne Manuel Valls în declarațiile despre romii originari din România și Bulgaria și că țara noastră nu va intra în spațiul Schengen, MAE „reamintește că România a îndeplinit condițiile de aderare, fapt confirmat de toate statele membre ale UE în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Interne și Justiție din iunie 2011, care a concluzionat  asupra finalizării procesului de evaluare Schengen a gradului de pregătire a României (și a Bulgariei) în vederea punerii în aplicare a tuturor dispozițiilor acquis-ului  Schengen”.

Întrebată de gândul ce discuții se poartă în aceste zile, de când a revenit în dezbaterea publică franceză dosarul Schengen, între București și Paris, diplomația română a dat asigurări că se află „în contact permanent cu partenerii francezi” pe tema aderării României la acest spațiu. „Partea română își exprimă așteptarea ca Franța,  partener tradițional și strategic al României, să acționeze atât în spiritul relației bilaterale substanțiale, cât și în contextul recunoașterii finalizării procesului de evaluare și a îndeplinirii criteriilor privind aderarea, aspect consacrat la nivelul Consiliului UE și al Parlamentului European (…). Ne exprimăm, astfel, speranța că parametrii soluției convenite privind aderarea dublu-etapizată, reconfirmate cu Premierul Ayrault (în iulie, la București, n.red.), rămân, în continuare, valabili„, a mai transmis MAE.

„Incluziunea socială a romilor nu are legătură cu aderarea la Schengen”

Cât despre contextul în care a revenit în agenda publică această discuție, respectiv problema romilor, diplomația română subliniază, cum a făcut-o joi și Victor Ponta, că „incluziunea socială a romilor nu are legătură cu aderarea României la Spațiul Schengen” și că există un dialog constant cu autoritățile franceze cu privire la integrarea socială a romilor. Manuel Valls declara, însă, zilele trecute, că nu inserția socială este soluția la problema romilor, deoarece numărul celor care vor să se integreze în societatea franceză este mic, soluția fiind destructurarea taberelor de romi și expulzarea acestor cetățeni. Declarațiile lui Valls au atras imediat critici din partea Comisiei Europene, care a amenințat iar Franța cu sancțiuni.

„Structurile specializate competente din cele două state cooperează susținut în combaterea aspectelor de infracționalitate, atunci când ele se manifestă. Pe de altă parte, nu putem fi de acord cu generalizări care induc ideea de infracționalitate la adresa cetățenilor români în ansamblu, indiferent de etnia lor„, a mai punctat MAE, în reacția solicitată de gândul.

Context electoral

Ministerul de Externe sugerează încă o dată că aderarea României la Schengen este folosită acum în Franța în context electoral (alegerile municipale din Franța de anul viitor): „Considerăm preferabilă evitarea abordării acestor subiecte în context electoral. Nu în ultimul rând, reamintim faptul că toți cetățenii europeni se bucură de dreptul la libera circulație în spațiul UE, indiferent de apartenența unui stat la Spațiul Schengen”.

Dincolo de sursa anonimă de la Elysee citată de Europe1, și purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat, tot joi, că Franța zice „nu” aderării României și Bulgariei la Schengen și nu este singura țară cu această poziție. „Astăzi, considerăm că România și Bulgaria nu îndeplinesc condițiile pentru a intra în Spațiul Schengen”, a spus Vallaud-Belkacem, întrebată de jurnalistul francez dacă Franța se opune sau nu intrării noastre în spațiul Schengen. Rugată să fie mai clară, ea a adăugat: „Da, Franța spune ‘nu’, pentru că nu sunt reunite toate condițiile, dar nu suntem singurii în situația asta”, a spus Vallaud-Belkacem, la postul de radio RMC.

Potrivit Journal du Dimanche, Olanda, Italia și Spania refuză și ele intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen, în contextul în care este nevoie de unanimitate pentru o astfel de decizie.

Aflat la București pentru a sărbători Ziua Națională a Franței, Jean-Marc Ayrault a declarat că țara lui „a propus ca măsură imediată permiterea deschiderii frontierelor aeriene” pentru România și Bulgaria. Întrebat ce înseamnă, concret, „imediat”, Ayrault a răspuns că este o chestiune de câteva luni.

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen urmează să fie discutată din nou la Consiliul JAI din luna decembrie, iar autoritățile de la București iau în calcul ideea sugerată de Mircea Geoană de a cere Comisiei Europene publicarea raportului MCV înainte de acest Consiliu, pentru a nu exista din noua voci care să ceară o nouă amânare, pentru așteptarea documentului.