Oleg Sențov, în vârstă de 42 de ani, a intrat în greva foamei în data de 14 mai, pentru a pune presiuni asupra Rusiei în vederea eliberării a 64 ucraineni, despre care spune că sunt deținuți politici, scrie BBC.
Natalia Kaplan a citat o scrisoare de la Sențov pe Facebook. „De abia se mai ține pe picioare. A scris că sfârșitul este aproape”. Rusia l-a încarcerat pe Sențov în urma unor acuzații de terorism.
Sențov a fost găsit vinovat pentru plănuirea unor atacuri teroriste, inclusiv incendierea unor obiective în Crimeea, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană în martie 2014. În august 2015, o curte marțială din Rostov-on-Don, sudul Rusiei, l-a condamnat pe Sențov la 20 de ani de închisoare și în prezent regizorul este închis în Labytnangi, un orășel din Arcticul nordic rusesc.
Eliberarea sa este cerută în Ucraina de protestatari. El este cunoscut pentru filmul Gamer din 2011, o incursiune inedită în lumea gamerilor. Avocatul lui Sențov, Dimitri Dinze, l-a vizitat marți pe deținut și a spus ulterior că acesta cântărește 30 de kilograme și are probleme cu inima.
În timpul procesului, Sențov a negat acuzațiile Rusiei, spunând că „un tribunal de cotropitori nu poate da un verdict corect”. Procurorii spun că Sențov a fost implicat în două atacuri cu sticle incendiare în orașul Simferopol, comandate de grupul extremist Right Sector din Ucraina.
Guvernul de la Kiev spune însă că regizorul este pedepsit pentru activismul său. Anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia și susținerea rebelilor din estul Ucrainei a dus la o serie de sancțiuni dure impuse de națiunile occidentale Kremlinului. Ucrainenii organizează proteste în aproape toate ambasadele Rusiei din lume, cerând eliberarea lui Sențov și a altor confrați încarcerați în Rusia.