Lagarde a spus, într-un interviu acordat postului francez de radio Europe 1, că Fondul se va implica doar dacă Guvernul elen se va angaja la reforme economice profunde și „o politică bugetară sănătoasă”, relatează Wall Stret Journal.
Ea a adăugat că nu este posibilă o soluție pentru Grecia fără o restructurare a datoriilor, cu toate că un „haircut” direct (reducerea acestora n.r.) nu este un subiect de discuție.
Reducerea datoriilor poate fi realizată prin prelungirea perioadelor de maturitate și a perioadelor de grație, precum și prin reducerea la maximum a dobânzilor, a precizat șefa FMI.
„Nu este un capriciu. Nu este un amestec al FMI în afacerile Greciei, acestea sunt reguli stabilite pentru toate țările membre ale FMI”, a spus Lagarde.
FMI și Statele Unite, cel mai mare acționar al instituției financiare, au avertizat în repetate rânduri oficialii zonei euro că Grecia va avea nevoie de o restructurare mult mai amplă a datoriilor decât cea luată în considerare, în condițiile în care controlul capitalului sufocă economia deja slăbită.
Lagarde a apreciat că discuțiile cu autoritățile de la Atena vor dura cel puțin patru săptămâni, situația devenind mult mai complexă.
„Nu am mai lucrat cu echipele elene de șase luni, nu avem informații despre sistemul financiar, de exemplu”, a spus Lagarde.
Ea a adăugat că este probabil ca băncile din Grecia să fie redeschise luni, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat joi plafonul de finanțare a băncilor elene cu 900 de milioane de euro, la 90 de miliarde de euro.
Ministrul francez de Finanțe Michel Sapin a declarat la același post de radio că susține restructurarea datoriilor Greciei, dar că este împotriva unui haircut, care ar fi contrar intereselor contribuabililor francezi.