Lagarde: UE are nevoie de reforme structurale, pentru creșterea COMPETITIVITĂȚII /Tensiunile geopolitice afectează semnificativ activitățile economice
Uniunea Europeană are nevoie de reforme fiscale și structurale pentru intensificarea activităților economice și a competitivității, afirmă Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), avertizând că, în contextul tensiunilor geopolitice, consumul și investițiile riscă să fie obstrucționate.
”După stagnarea activităților economice în 2023, PIB-ul zonei euro a crescut moderat în prima jumătate a anului 2024. Datele economice sugerează că activitățile economice au încetinit din nou în a doua jumătate a anului, pe fondul accentuării incertitudinii geopolitice”, a declarat Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, cu ocazia reuniunii Comitetului Internațional Monetar și Financiar.
BCE menține o politică monetară restrictivă
Președintele BCE a semnalat că, în contextul actualei situații geopolitice, politica monetară în zona euro va rămâne ”restrictivă”, ”cât va fi necesar”, pentru atingerea unei ținte a inflației de 2,0%.
Christine Lagarde s-a declarat încrezătoare asupra relansării economice a zonei euro, dar a atras atenția că sunt necesare reforme structurale pentru accelerarea competitivității Uniunii Europene.
”Ne așteptăm ca, în timp, creșterea economică să se consolideze, în contextul în care majorarea veniturilor reale și atenuarea efectelor politicii monetare restrictive stimulează consumul. Piața muncii rămâne rezilientă, dar indicatorii relevă scăderea cererii din partea angajatorilor, pe fondul încetinirii activităților economice. Sunt necesare politici fiscale și structurale care să facă economia mai productivă, mai competitivă și mai rezilientă”, a subliniat Christine Lagarde.
Oficialul BCE atrage atenția asupra riscurilor asociate persistenței tensiunilor geopolitice.
”Riscurile asupra creșterii economice rămân orientate în jos. Încrederea scăzută ar putea obstrucționa relansarea rapidă a consumului și investițiilor. Efectele pot fi amplificate de sursele de riscuri geopolitice, precum războiul nejustificat al Rusiei contra Ucrainei și conflictul din Orientul Mijlociu, care ar putea perturba sursele energetice și comerțul global”, a subliniat Christine Lagarde.
”Stabilitatea financiară a zonei euro continuă să fie afectată de riscurile geopolitice și de incertitudinile asociate perspectivelor macroeconomice. Perspectivele stabilității financiare rămân fragile, cu vulnerabilități ridicate”, a avertizat Christine Lagarde.
Foto: Profimedia
Citește și: