Landul Bavaria vrea să împiedice reeditarea liberă a volumului „Mein Kampf” în Germania
Landul german Bavaria, care deține drepturile asupra volumului „Mein Kampf”, a anunțat, miercuri, că se află în căutarea unor soluții juridice pentru a împiedica reeditarea liberă în Germania a celebrei cărți scrise de Adolf Hitler, ce va intra în domeniul public la sfârșitul anului 2015
Lansarea acestei inițiative juridice a avut loc după vizita efectuată în Israel de șeful guvernului acestui stat regional, conservatorul Horst Seehofer (CSU, Uniunea Creștin-Democrată), și de ministrul Culturii din acest land, Ludwig Spaenle, informează AFP.
Pe parcursul acestei vizite, interlocutorii lor israelieni s-au declarat revoltați de ideea că acest text va putea fi repus în vânzare în librăriile germane, a declarat pentru revista Cicero președinta comunității evreiești din Munchen, Charlotte Knobloch, care i-a însoțit pe cei doi politicieni germani.
Charlotte Knobloch a solicitat inițierea acestei cercetări juridice „despre posibilitatea de a împiedica publicarea textului care incită la ură rasială”
„Cu siguranță, nu voi renunța la această idee”, a avertizat ea.
Potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului Culturii, explorarea soluțiilor pentru a interzice o ediție originală a volumului „Mein Kampf” nu împiedică tipărirea unei versiuni adnotate a cărții.
Ministerul Finanțelor din Bavaria, care deține, de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, drepturile asupra volumului, intenționează să îl republice, într-o versiune însoțită de comentarii ale unor istorici, în 2015, înainte de intrarea volumului în domeniul public, la 70 de ani de la sinuciderea lui Adolf Hitler.
O ediție în limba engleză, un eBook și un audiobook sunt avute și ele în vedere, potrivit presei germane. O ediție destinată școlilor ar putea fi ea tipărită, potrivit politicienilor bavarezi, care vor să aloce 500.000 de euro pentru acest proiect.
Cartea „Mein Kampf” (Lupta mea), scrisă de Adolf Hitler în timp ce se afla în închisoare, în 1924, după o tentativă de puci, nu este interzisă de legea germană. Însă ministerul bavarez veghează cu strictețe ca acest volum să nu fie reeditat, pentru a evita eventuala lui exploatare de către grupările neonaziste.
Volumul „Mein Kampf” este, în schimb, autorizat în Statele Unite ale Americii și în Marea Britanie, în numele libertății de exprimare, și face parte din lecturile care l-au inspirat pe Anders Behring Breivik, autorul crimelor din 22 iulie din Norvegia.
„Mein Kampf”, care promovează ideologia nazistă și ura rasială, intră în domeniul public la 1 ianuarie 2016, la 70 de ani de la moartea lui Adolf Hitler. Numeroși juriști, istorici, filosofi și editori solicită aplicarea unui „marcaj” cu caracter universal și lămuritor, la fel ca pentru țigarete și alcool, care să însoțească difuzarea volumului „Mein Kampf” de Adolf Hitler.