Publicația Le Figaro apreciază că Peleșul este un loc „spectaculos”, într-un material dedicat vechilor reședințe regale care sunt deschise publicului și care reunesc domenii din Marea Britanie, Portugalia și Ungaria.
„În zona rurală a României, în inima stațiunii montane Sinaia, care era un loc ultra-chic în secolul XIX, Castelul Peleș a fost, până în 1947, reședința ultimului rege al României, Mihai I”, scrie Le Figaro, în secțiunea dedicată domeniului și denumită „Acasă la regele Ferdinand”.
Le Figaro amintește de „Ferdinand I, din familia Hohenzollern și de soția sa, Elisabeth de Wied, cunoscută drept Carmen Sylva (poetă premiată de Academia Franceză), care a ridicat acest castel în 1877, capodoperă a stilului «trubadur», a cărui arhitectură complicată l-ar fi putut inspira pe Walt Disney”. „Interiorul nu dezamăgește. Realizat în lemn negru, plin de fantezie, este o minune de complexitate a stilului deco, cu marca stilului german de final de secol XIX. Scările cu decorațiuni sculptate și piesele de mobilier te lasă fără cuvinte. Vizitatorii pot vedea vechile apartamente private ale familiei regale, pe care dictatorul Ceaușescu le folosea pentru vizitele șefilor de stat străini. Priveliștea din jur este superbă, cu păduri de brad, preerie, numai bune pentru plimbări bucolice”, mai scrie publicația.
Punctul forte al Peleșului, potrivit Le Figaro, este spectaculozitatea clădirii și a zonei în care este plasă. Punctul slab este faptul că în împrejurimi există puține locuri unde s-ar putea caza turiștii.
Alături de Castelul Peleș, menționate de cotidianul francez sunt alte patru reședințe regale puse la dispoziția vizitatorilor – palatul baroc din Gödolö (Ungaria), locul preferat de vacanță al împărătesei Elisabeth a Austriei, Osbourne House, în Insula Wight, o oază de liniște pentru regina Victoria, Castelul de la Miramar, în Italia, ridicat la ordinele lui Maximilian de Habsburg și Castelul La Pena din Sintra (Portugalia).
Muzeul Național Peleș din Sinaia este una dintre cele mai vizitate instituții muzeale din România. În 2012, Muzeul Național Peleș s-a regăsit în planurile culturale ale turiștilor, instituția muzeală atrăgând un număr de 285.520 de vizitatori, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, în luna februarie 2013, reprezentanții muzeului.