Cotidianul francez Le Figaro comentează într-un material amplu, publicat cu câteva ore înainte de suspendarea președintelui, reacțiile opiniei publice românești și străine la disputele politice dintre USL și președintele Traian Băsescu, titrând că acesta din urmă „nu și-a spus ultimul cuvânt”.
„Traian Băsescu, președintele de centru-dreapta, își vede izolarea tot mai mare în fața ofensivei instituționale a Uniunii social liberale, moștenitoare a Partidului comunist român”, comentează jurnalistul Le Figaro, Alexandre Levy.
Publicația franceză scrie în ediția digitală că presa română „a făcut inventarul dictaturilor pentru a încerca să descrie ofensiva noii majorități de stânga de a acapara instituțiilor de stat”, amintind că jurnalele românești comparat evenimentele atât cu acțiuile lui Hitler și epurările staliniste cât și cu cazul mai recent al persecutării dizidenților de către regimul lui Alexandr Lukașenko în Belarus. „Un Blitzkrieg de o violență inedită a cărui țintă ultimă pare să fie șeful statului Traian Băsescu, aflat în cursul unei proceduri de destituire care va fi votată în Parlament”, scria publicația înainte de votarea suspendării președintelui Traian Băsescu.
„Necazurile au începutul în luna mai, după căderea guvernului unuia dintre ultimii săi aliați, Mihai Ungureanu (…). Președintele nu a avut altă opțiune în afară de a îl numi în funcția de premier pe principalul său adversar, Victor Ponta, de la Uniunea social liberală”, relatează cotidianul.
Le Figaro scrie ca din aceste evenimente, presa internațională nu a reținut la început decât aspectele comice ale disputei dintre președinte și premier privind reprezentarea României la summitul european, „însă în timp ce opinia publică se amuza de acuzațiile de plagiat formulate de revista Nature la adresa lui Victor Ponta, USL își continua ofensiva.” schimbând președinții celor două Camere precum și titularii altor „posturi sensibile”.
În încheierea articolului, Le Figaro titrează: „Rămâne să măsurăm capacitatea de ripostă a lui Traian Băsescu. Aflat la președinție din 2004, acest veteran al politicii nu și-a spus cu siguranță ultimul cuvânt”, amintind că într-o procedură similară de suspendare lansată de opoziție în 2007, președintele a câștigat cu un procent de aproape 75 la sută.