„Românii comemorează duminică victimele revoluției din decembrie 1989, care a înlăturat dictatura lui Nicolae Ceaușescu, dar nu a reușit să întoarcă în mod complet pagina sistemului comunist”, notează jurnalistul Paul Cozighian, într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro sub titlul „România comemorează căderea lui Ceaușescu / Pe 22 decembrie 1989, dictatorul comunist abandonează puterea în urma unei revolte populare soldată cu mulți morți”.
„Procesul revoluției române tocmai a început cu dificultate”
„Revoluția română a durat cinci zile în Timișoara și 30 de ore în București. În seara de 22 decembrie 1989, susținuți de armată, așa-numiții «disidenți din interior» din perioada lui Ceaușescu, toți apropiați de Moscova, declanșează o vastă diversiune pentru obținerea puterii. Făcând populația să creadă că Ceaușescu vrea să recapete puterea cu ajutorul mercenarilor palestinieni ajutați de Securitate, noii lideri auto-proclamați ai României au provocat, în mai puțin de o săptămână, aproape o mie de morți. Astăzi, 30 de ani mai târziu, sentimentul de frustrare este mare pentru cele mai multe dintre familiile victimelor, în contextul în care procesul a început pe 29 noiembrie”, subliniază jurnalistul Paul Cozighian.
„Fiul meu a fost ucis de persoane care nici măcar acum nu au fost pedepsite”, a declarat în lacrimi o femeie în fața jurnaliștilor prezenți la tribunal.
„Duminică seară, numele tuturor victimelor revoluției române vor fi citite de tineri, adunați simbolic în clădirea în care se afla sediul Partidului Comunist Român. Majoritatea sunt născuți după 1989 și nu au cunoscut comunismul. Fac parte din mai multe asociații care au depus eforturi, în ultimii trei ani, pentru apărarea independenței justiției și încurajarea luptei împotriva corupției în această Românie care pare că astăzi a întors definitiv pagina comunismului. Drept dovadă, realegerea cu 66% din voturi, pentru încă cinci ani, a liberalului de centru-dreapta Klaus Iohannis, care depune jurământul în Parlament în această sâmbătă, pe 21 decembrie”, concluzionează jurnalistul Paul Cozighian.
France Culture: „Revoluția română: după 30 de ani, speranța împiedicată”
Un amplu reportaj de 30 de minute, despre situația politică din România la trei decenii de la revoluție, a fost difuzat și de postul France Culture.
„Pe 25 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu a fost executat la capătul unui simulacru de proces. Epilogul sinistru al unei revoluții iluzorii, a cărei derulare exactă rămâne de scris. Trei decenii mai târziu, corupția rămâne endemică, iar societatea civilă contestă elita politică”, notează jurnalistul Paul Cozighian, colaborator al Radio France în România.