Le Figaro: Tunisienii se tem să consume carne de oaie importată din România

Publicat: 24 10. 2012, 14:24
Actualizat: 06 02. 2019, 18:12

Tunisienii se tem să consume carne de oaie provenind din România, de unde Guvernul de la Tunis a importat aproximativ 100.000 de ovine pentru a opri creșterea prețurilor înaintea sărbătorii Aid al-Adha, după ce câteva dintre ele au murit în timpul transportului relatează Le Figaro, în ediția online.

Importând aproximativ 100.000 de ovine din România, Guvernul de la Tunis a căutat să descurajeze creșterea prețului acestei cărni consumată în mod tradițional în familie cu ocazia sărbătorii Aid al-Adha, care începe vineri. Însă moartea unor ovine importate a suscitat temeri pe care Ministerul tunisian al Agriculturii a întârziat să le liniștească, scrie publicația franceză în ediția online de miercuri.

Oaia provenind din România se vinde cu un preț cuprins între 280 de dinari (aproximativ 138 de euro) și 350 de dinari (aproximativ 172 de euro), în timp ce oaia tunisiană se vinde cu un preț cuprins între 350 de dinari (aproximativ 172 de euro) și 500 de dinari (aproximativ 246 de euro). Vânzătorii și intermediarii au explicat că ovinele din Carpați sunt mai puțin valoroase decât cele de la Mediterana, precizează jurnalul.

Ulterior, un zvon s-a propagat pe rețelele sociale, deosebit de active în Tunisia, după ce mai multe oi importate din România au fost descoperite moarte. Aproximativ 15 carcase au fost găsite marți de către trecători pe plajele de la Hammamet.

Un oficial însărcinat cu comunicarea în cadrul Ministerului tunisian al Agriculturii, crezând că diminuează amploarea veștii, a încercat să mușamalizeze incidentul declarând că nu era vorba despre oi, ci despre foci. Această gafă a relansat suspiciunile. De mai multe zile, pe Internet circulă zvonul că această carne de ovine provenind din Carpați este improprie consumului, deoarece animalele ar fi fost vaccinate chiar înainte de a fi exportate, efectele nocive ale medicamentelor urmând să dispară abia în noiembrie 2012, scrie ziarul francez.

Directorul general al Serviciilor Veterinare tunisiene, aflate în subordinea Ministerului Agriculturii, a intervenit pentru a clarifica situația ovinelor importate din România. El a certificat faptul că aceste ovine au fost vaccinate la începutul lui septembrie, ceea ce le face comestibile „după trei săptămâni de la tratament, adică începând de la 29 septembrie”. Ulterior, el a recunoscut că un vapor care transporta aproximativ 10.000 de ovine provenind din România a aruncat peste bord 35. „Căpitanul a fost nevoit să le arunce în mare pentru a preveni îmbolnăvirea celorlate”, a spus el.