LE MONDE: Franța, slăbită după scrutinul europarlamentar, încearcă limitarea daunelor /Instituțiile UE se tem de succesul forțelor de dreapta

Publicat: 12 06. 2024, 07:30

Rezultatul scrutinului europarlamentar, câștigat de forțele de extremă-dreapta, a slăbit poziția Franței în cadrul Uniunii Europene, iar instituțiile de la Bruxelles se tem de o reeditare a succesului formațiunii Mobilizarea Națională (RN) în alegerile convocate de președintele Emmanuel Macron, constată cotidianul Le Monde.

”Luni, era încă dificil să fie evaluate toate consecințele rezultatului din alegerile europarlamentare. Dar un lucru este sigur: victoria zdrobitoare a partidului Mobilizarea Națională (RN) și reculul majorității prezidențiale vor diminua influența Franței în Parlamentul European și, în general, la nivel comunitar”, constată Virginie Malingre, într-un editorial publicat în cotidianul Le Monde sub titlul ”După alegerile europene, Franța, slăbită la Bruxelles, încearcă limitarea daunelor”.

Având doar 13 deputați, față de 23 în prezent, coaliția prezidențială a suferit un revers serios. A pierdut teren și grupul liberalilor, deși în prezent rămâne a treia forță politică din Parlamentul European.

Liderul grupului, Valérie Hayer, consideră că ”formațiunea Înnoim Europa este o forță centrală pentru formarea unei majorități în Parlamentul European”, alături de Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) și de Socialiști și Democrați (S&D). În acest context, Valérie Hayer crede că menținerea coaliției de centru în Parlamentul European va limita daunele. Dar Valérie Hayer va trebui să lupte pentru menținerea poziției de lider al grupului europarlamentar.

Parisul luptă pentru menținerea influenței în Parlamentul European

”Franța este slăbită în Parlamentul European, dar miza actuală este păstrarea postului de lider al grupului Înnoim Europa”, admite eurodeputatul francez Pascal Canfin, din cadrul coaliției prezidențiale.

”Dacă pierdem președinția grupului înaintea legislativelor naționale, acest lucru ar transmite un semnal foarte urât”, a explicat un diplomat francez, sub protecția anonimatului.

Valérie Hayer va trebui să lupte și pentru ca grupul Înnoim Europa să nu fie devansat de alianța de extremă-dreapta Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), din care fac parte partide precum Frații Italiei, al premierului italian Giorgia Meloni, Recucerim!, din Franța, și Lege și Justiție (PiS), din Polonia.

”Iar eforturile necesită multiplicarea contactelor cu numeroase partide care acum nu sunt afiliate, aproximativ 100 de eurodeputați, cei mai mulți naționaliști. Pentru a neutraliza influența grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Valérie Hayer militează pentru crearea unui așa-numit «cordon sanitar», care ar priva reprezentanții grupului de orice funcție în Parlamentul European. (…) Doar că această luptă nu este deloc câștigată. (…) Partidul Popular European (PPE) se opune, pentru a ține deschisă posibilitatea colaborării cu grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni”, subliniază editorialistul.

Instituțiile UE se tem de o victorie a forțelor de dreapta în scrutinul parlamentar din Franța

În plus, pot apărea consecințe și din cauza alegerilor parlamentare convocate în Franța de președintele Emmanuel Macron.

”Oficialii din instituțiile UE sunt preocupați de consecințele unei eventuale victorii a formațiunii Mobilizarea Națională (RN) în scrutinul parlamentar programat în Franța”, concluzionează editorialistul.

Foto: Profimedia

Citește și:

Macron, despre posibilitatea DEMISIEI în cazul victoriei forțelor de dreapta /„Constituția nu este scrisă de partidul Mobilizarea Națională”