China este pregătită de un potențial conflict comercial cu Administrația Donald Trump, comentează cotidianul Le Monde, notând că, în pofida vulnerabilităților economice, în ultimii ani China și-a îmbunătățit autonomia tehnologică și a diversificat piețele de exporturi.
Președintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat pe 25 noiembrie că va impune Chinei taxe vamale suplimentare, de 10%. Principalul exportator din lume observă confirmarea ostilității lui Donald Trump, dar așteaptă măsurile. În campania electorală, Trump amenințase că va taxa produsele chineze cu 60%.
Beijingul constată că Trump vrea să aplice tarife mai mari, de 25%, asupra importurilor din Mexic și Canada, astfel că, deocamdată, nu se consideră principala țintă a Washingtonului.
”Nu va putea câștiga nimeni un război comercial sau un război al taxelor vamale”, a reacționat Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al Ambasadei chineze din Washington.
”China încearcă să anticipeze intențiile politicianului republican. Seria de anunțuri privind numiri în funcții nu contribuie la clarificarea tabloului. Trump l-a desemnat pe Jamieson Greer reprezentant pentru Afaceri Comerciale. Acesta și alți oficiali vor reechilibrarea relațiilor comerciale și vor colabora cu persoane opuse și mai mult ideologic Chinei. (…) Marco Rubio, probabil viitor secretar de Stat, este obsedat de existența regimului comunist chinez. Totuși, din viitoarea Administrație vor face parte și persoane cu vederi considerate standard, printre care viitorul secretar al Trezoreriei, Scott Bessent, directorul unui fond speculativ, și Elon Musk, cel mai bogat om din lume, care are interesul asigurării stabilității”, notează editorialistul Harold Thibault, într-un articol publicat în cotidianul Le Monde.
Beijingul analizează toate scenariile în relația cu Donald Trump, fiind mai pregătit decât era în primul mandat prezidențial al acestuia. Administrația chineză are deja experiența strategiei de șoc și incertitudinii destabilizatoare, observând că economia țării a rezistat în precedentul mandat al lui Trump.
”Între timp, președintele Xi Jinping a insistat pentru dezvoltarea autonomiei științifice și tehnologice. Față de primul mandat al lui Trump, China și-a îmbunătățit autonomia tehnologică și și-a diversificat piețele. Dar, din cauza dependenței de comerțul mondial deschis, economia chineză rămâne vulnerabilă”, constată editorialistul Harold Thibault.
Foto: Profimedia
Citește și: