Le Monde: Liderii țărilor UE au DISENSIUNI în materie de abordare, dar nu pot ignora concluziile lui Mario Draghi despre problemele economice
Liderii statelor și instituțiilor din cadrul Uniunii Europene vor analiza, la summitul de la Bruxelles, raportul elaborat de Mario Draghi referitor la problemele economice comunitare și, deși au disensiuni asupra abordării, nu pot ignora avertismentele fostului președinte al Băncii Centrale Europene, notează cotidianul Le Monde.
”Nu mai putem miza pe analize ale economiștilor care sfârșesc în sertare. Oare raportul despre competitivitatea UE transmis de Mario Draghi Comisiei Europene pe 9 septembrie va avea aceeași soartă? Este posibil. Dar, deocamdată, încă alimentează dezbaterile publice”, scrie cotidianul Le Monde, într-un editorial intitulat ”Chiar dacă raportul despre problemele economice ale UE beneficiază de consens, există disensiuni asupra recomandărilor”.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, face frecvent referiri la acest raport, iar documentul este menționat la toate reuniunile miniștrilor statelor europene pe tema energiei, industriei, finanțelor și agriculturii.
Liderii UE sunt de acord asupra concluziilor raportului, însă au disensiuni privind soluțiile
Joi și vineri, liderii statelor UE se vor reuni la Bruxelles, unde vor avea prima discuție despre concluziile raportului elaborat de fostul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE). Discuțiile vor continua pe 8 noiembrie, cu ocazia unei reuniuni programate la Budapesta, la care va fi prezent inclusiv Mario Draghi.
”Chiar dacă recomandările lui Draghi sunt departe de a face obiectul unui consens în rândul liderilor europeni, aceștia nu le pot ignora”, subliniază cotidianul Le Monde.
Autoritatea intelectuală și politică a lui Mario Draghi este recunoscută de toți participanții la reuniunea Consiliului European.
”Mario Draghi este Mario Draghi. Nu este italian, nu este francez, nu este german, este fostul președinte ale BCE care a salvat zona euro în timpul crizei financiare din perioada 2010-2012”, a explicat un diplomat european, sub protecția anonimatului.
Începând de la președintele Franței, Emmanuel Macron, continuând cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, și încheind cu premierul ungar, Viktor Orban, liderii țărilor europene împărtășesc diagnosticul alarmist al fostului prim-ministru italian despre situația Uniunii Europene.
”Fostul președinte al BCE este un fel de statuie reprezentând un comandant al Europei. Ignorarea raportului ar însemna renunțarea la orice ambiție europeană, ar fi o sinucidere colectivă”, explică Sébastien Maillard, analist la Institutul Jacques Delors.
În raportul de 400 de pagini, Mario Draghi atrage atenția că economia UE este devansată de Statele Unite și de China. Economistul avertizează că, în cazul în care nu sunt făcute investiții masive în inovare, UE riscă o ”agonie lentă”.
”În lipsa acțiunilor, ne vom compromite nivelul de trai, mediul înconjurător și libertatea. Va trebui să reducem ambițiile. Este o provocare existențială”, a subliniat Draghi.
”Liderii europeni sunt de acord cu avertismentele referitoare la stagnarea economică a Uniunii Europene, dar au disensiuni asupra modalităților de soluționare a problemelor”, constată cotidianul Le Monde.
Foto: Profimedia
Citește și: