Prima pagină » Știri externe » Le Monde: NATO nu are o strategie clară față de RUSIA /Noile măsuri reflectă dificultățile statelor membre

Le Monde: NATO nu are o strategie clară față de RUSIA /Noile măsuri reflectă dificultățile statelor membre

Le Monde: NATO nu are o strategie clară față de RUSIA /Noile măsuri reflectă dificultățile statelor membre

Măsurile pentru susținerea Ucrainei anunțate la Washington cu ocazia marcării celei de-a 75-a aniversări a Alianței Nord-Atlantice reflectă dificultățile celor 32 de state membre de a se angaja într-o veritabilă definire a obiectivelor față de Rusia, comentează cotidianul Le Monde.

”Creată în 1949 ca structură a apărării Europei după al II-lea Război Mondial, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a celebrat săptămâna aceasta, la Washington, trei sferturi de secol de existență, într-o atmosferă de amenințări din cauza agresiunii ruse, printr-un summit marcat de semne de întrebare privind soliditatea multor lideri. Sfârșitul summitului a fost dominat de testul cu care se confruntă președintele primei puteri din Alianța Nord-Atlantică, Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, care încearcă să spulbere dubiile asupra capacităților fizice și intelectuale înaintea celui de-al doilea mandat. Nu a reușit în totalitate”, constată cotidianul Le Monde, într-un editorial intitulat ”NATO nu are o strategie clară față de Rusia”.

În paralel, președintele Emmanuel Macron a încercat să scape de întrebările privind incertitudinea generată de situația politică din Franța, iar cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a început să aibă o reputație de slăbiciune politică cronică din cauza paraliziei coaliției.

Asupra reuniunii a planat și umbra fostului președinte american Donald Trump, favorit în sondaje să câștige scrutinul din noiembrie, ceea ce riscă să afecteze coeziunea Alianței și fiabilitatea angajamentelor.

Pe fondul principalei provocări de securitate, liderii NATO au anunțat o serie de măsuri pentru ajutarea forțelor militare ucrainene să respingă trupele ruse. Primele avioane F-16 ar urma să ajungă în Ucraina în vară, au fost furnizate cinci noi sisteme antiaeriene, dintre care patru de tip Patriot, iar NATO se va ocupa de coordonarea asistenței militare pentru Ucraina, în locul formatului ”Ramstein”, dirijat de SUA.

Formulă abstractă

”Chiar dacă măsurile sunt utile și bine-venite, sunt insuficiente. Justifică abordarea reclamată constant de Kiev privind asistența militară occidentală: «Ne permite să supraviețuim, nu să câștigăm războiul». Abordarea este notabilă în privința procesului de aderare a Ucrainei la NATO, care este amânat permanent. Aliații au găsit din nou o formulă abstractă, «un parcurs ireversibil» în sensul integrării, care nu implică nimic”, subliniază cotidianul Le Monde.

NATO avertizează China, dar abordarea față de Beijing nu întrunește unanimitate în Europa

Pentru prima dată, NATO a adresat un avertisment Chinei, acuzată că joacă ”un rol determinant” în efortul rus de război, dar intenția SUA de a extinde sfera Alianței în Asia este departe de a avea unanimitate în Europa.

Putin va observa limitele asistenței pentru Ucraina

”În opinia cancelarului Scholz, deciziile NATO oferă Ucrainei «claritatea de care are nevoie». Este o viziune foarte optimistă asupra lucrurilor. Apar temeri că președintele rus, Vladimir Putin, este singurul care poate vedea clar limitele ajutorului pentru Ucraina, acordat sub presiune și fără o strategie reală”, concluzionează cotidianul Le Monde.

Foto: Profimedia

Citește și:

RUSIA respinge ideea că ar intenționa să atace țări NATO și acuză SUA de intensificarea controlului asupra ”sateliților europeni”

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele