Ascensiunea unor lideri politici demagogi, precum președintele-ales al SUA Donald Trump și Marine Le Pen, lider al partidului extremist francez Mobilizarea Națională (RN), evidențiază și criza educațională, în contextul amplificării mișcării populiste, comentează cotidianul Le Monde.
”Situația a fost de mult timp stabilită: difuzia generalizată a educației ar conduce la o democrație îmbogățită, solidificată de aportul cetățenilor iluminați. «Husarii negri» ai Republicii a Treia Franceze, acești institutori responsabili de a confrunta regimul împotriva obscurantismului religios, până la Jean-Pierre Chevènement, ministrul Educației Naționale sub François Mitterrand, care s-a angajat să crească cu 80% ponderea unei generații care accede la nivelul de bacalaureat, școala nu a încetat niciodată să fie în centrul promisiunii principale a Republicii, în special din partea partidelor de stânga: egalitatea de șanse, altfel spus, ștergerea de către școală a inegalităților legate de naștere”, afirmă editorialistul Philippe Bernard, în cotidianul Le Monde.
Nimic nu se întâmplă precum a fost preconizat. În Franța, ca în majoritatea țărilor dezvoltate, generalizarea fără precedent a educației și elevației spectaculoase a nivelului teoretic, departe de a fortifica democrația, favorizează destrămarea acesteia.
”Rata absolvenților de liceu a unei clase de vârstă, care nu depășea 20% în 1970, a atins 60% în 1995 și atinge sau depășește astăzi 80%; numărul de studenți aproape că s-a dublat din anii 1980”, subliniază autorul.
Cu toate acestea, noile generații, mai titrate decât cele precedente, votează mai puțin. Totuși, proporția tinerilor care nu cred că ființa umana a fost formată prin evoluția speciilor, este mai mare decât în cazul vârstnicilor, conform unui sondaj al Institutului Francez pentru Opinia Publică. De asemenea, 20% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 11 și 24 de ani sunt convinși că americanii nu au ajuns niciodată pe Lună.
În vreme ce școlarizarea nu a ajuns niciodată la o asemenea performanță, demagogii se află în plină ascensiune, precum președintele-ales Donald Trump, premierul ungar Viktor Orban, Marine Le Pen sau partidul Alternativă pentru Germania (AfD).
”Răspunsurile la aceste efecte denaturate ale educației în masă nu sunt simple. (…) Dar starea dreptății educaționale presupune și încetarea ipocriziei unui sistem care alocă în zone foarte populate profesori mai puțin experimentați și fonduri disproporționate (…). Mai degrabă decât schimbările permanente de programe sau de anunțurile efemere ale politicienilor, oare prioritatea nu ar trebui să fie căutarea tuturor mijloacelor pentru ca sistemul școlar, instrument privilegiat al emancipării, să înceteze să producă resentimente și să alimenteze demagogia?”, concluzionează editorialistul.
Foto: Profimedia
Citește și: