Le Monde: PROVOCĂRILE noii echipe a Comisiei Europene /Influența țărilor central-europene este în creștere, în detrimentul Germaniei și Franței

Publicat: 19 09. 2024, 07:30

Noua echipă prezentată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, demonstrează în primul rând autoritatea sa, dar și evoluția raporturilor de forță între statele Uniunii Europene, comentează cotidianul Le Monde, notând că este în creștere influența națiunilor central și est-europene.

”Trecând de peripețiile din ultimul moment, componența noii Comisii Europene reflectă trei tendințe: autoritatea președintelui instituției, Ursula von der Leyen, evoluția raporturilor de forță dintre statele membre UE și, în paralel, ascensiunea forțelor de extremă-dreapta, confirmată de scrutinul europarlamentar din iunie”, constată cotidianul Le Monde, într-un editorial intitulat ”Cele trei provocări ale noii Comisii Europene”.

Chiar dacă a eșuat în obținerea parității în Colegiul comisarilor, care va avea doar 11 femei din totalul de 27 de comisari, fostul ministru al Apărării din Guvernul Angelei Merkel pare să fi avut o abordare de om politic puternic la începutul celui de-al doilea mandat. Episodul, care nu este glorios pentru Franța, a condus la excluderea lui Thierry Breton, pe care Ursula von der Leyen nu îl voia din cauza neînțelegerilor personale.

”Breton a fost înlocuit in extremis cu mai docilul Stéphane Séjourné, ceea ce demonstrează capacitatea Ursulei von der Leyen de a-i opune rezistență președintelui unuia dintre cele mai importante state UE, fără recunoștință pentru serviciile de care a beneficiat. La modul general, Ursula von der Leyen are tendința de a exclude personalitățile vocale. Acum, este important ca ea să construiască o relație eficientă cu noul președinte al Consiliului European, portughezul Antonio Costa”, subliniază cotidianul Le Monde.

Echipa Comisiei Europene este dominată de forțele politice de dreapta

Ursula von der Leyen, membră a Uniunii Creștin-Democrate (CDU) din Germania, este dominată de forțele politice de dreapta în Colegiul Comisarilor – 13 membri fiind din Partidul Popular European (PPE). Un semnal mai îngrijorător este că a fost nevoită să integreze reprezentanți de extremă-dreapta – italianul Raffaele Fitto, vicepreședinte executiv, și austriacul Magnus Brunner, responsabil de imigrație.

Influența țărilor central și est-europene este în creștere

”O altă realitate este cea a influenței tot mai mari a țărilor din Europa Centrală și de Est, în contextul războiului rus din Ucraina, în paralel cu diminuarea forței Germaniei și Franței”, notează cotidianul Le Monde.

Polonia beneficiază de postul crucial de comisar al bugetului, iar țările baltice dețin controlul asupra politicii externe și de securitate.

În schimb, Franța a pierdut un comisar care a avut un bilanț excelent. Parisul argumentează că a obținut nu doar un post de vicepreședinte executiv, ci și portofoliul strategiei industriale, reflectând ambiția președintelui Emmanuel Macron privind suveranitatea europeană.

Foto: Profimedia

Citește și:

Washingtonul reiterează că NU a știut în avans de atacul asupra Hezbollah /„Toate părțile să evite escaladarea conflictului”