Prima pagină » Știri externe » Le Monde: Realegerea lui Trump în funcția de președinte al SUA ar provoca o undă de șoc care ar depăși Europa

Le Monde: Realegerea lui Trump în funcția de președinte al SUA ar provoca o undă de șoc care ar depăși Europa

Le Monde: Realegerea lui Trump în funcția de președinte al SUA ar provoca o undă de șoc care ar depăși Europa

Realegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA ar genera efecte profund destabilizatoare asupra relațiilor internaționale aflate deja în criză, cu impact semnificativ asupra funcționării Alianței Nord-Atlantice, iar unda de șoc ar depăși spațiul european, comentează cotidianul Le Monde.

”Aproape că am crezut că Trump se imita pe sine însuși. Pe 5 ianuarie, în cursul unui miting desfășurat în Mason City, Iowa, cu zece zile înaintea începerii scrutinului primar republican, fostul președinte a recurs la unul dintre exercițiile sale favorite: umilirea unui lider european prin parodierea unei conversații în care el era, în mod evident, într-o poziție superioară. Liderul european era un anumit «Emmanuel Macron. Îl știți? Un tip simpatic». Trump a evocat o taxă de 25% pe care Franța voia să o impună produselor americane în timp ce el era președinte. L-a sunat pe Macron și l-a amenințat cu impunerea unei taxe de sută la sută pe vinurile și șampania din Franța. «Nu, nu, nu, Donald. Să nu faci asta! Ba da, Emmanuel, sunt pe punctul de a semna ordonanța. Nu, nu! Bine, ok, atunci anulez taxa. Vedeți cât de simplu a fost!», le-a pus Trump simpatizanților încântați de această atitudine. Sigur că prezentarea este total fantezistă: nu există nicio taxă franceză de 25%, este vorba despre un impozit de 3% pe cifrele de afaceri ale giganților tehnologici, în vigoare din 2019, nu a fost anulat”, afirmă editorialistul Sylvie Kauffmann, într-un articol publicat în cotidianul Le Monde.

”Aparent, nu contează faptele. Ceea ce contează este imaginea revanșardă pe care Trump o prezintă în fața alegătorilor înaintea scrutinului prezidențial din 5 noiembrie. Această fantasmă este cel mai negru coșmar pentru liderii europeni”, subliniază editorialistul.

În condițiile în care sunt principalii parteneri direcți ai Statelor Unite, europenii vor fi mai expuși în situația realegerii lui Trump în funcția de președinte. Grupul G7 și Alianța Nord-Atlantică vor fi marcate din nou de momente imprevizibile de circ sau de situații de vid absolut.

Tara Varma, expert privind relațiile transatlantice la Institutul Brookings, apreciază că perspectiva revenirii lui Trump la Casa Albă este un scenariu sumbru pentru liderii europeni.

”Este o perspectivă terifiantă pentru europeni, în primul rând din cauza consecințelor imediate pentru securitate, în contextul în care Rusia nu reduce intensitatea atacurilor asupra Ucrainei și ținând cont de faptul că Trump nu a ascuns deloc aversiunea față de organizații internaționale precum NATO”, afirmă Tara Varma.

Nu cunoaște nimeni intențiile reale pe care le are Trump în privința NATO. De aceea, în decembrie, la propunerea a doi senatori americani, un democrat și un republican, Congresul SUA a votat un amendament legislativ care îl împiedică pe președintele SUA să retragă unilateral Statele Unite din NATO.

”În acest moment de incertitudine majoră, nu poți fi niciodată prea prudent”, constată editorialistul Sylvie Kauffmann, avertizând că efectele obținerii unui nou mandat de președinte de către Trump vor fi resimțite cu mult dincolo de spațiul european, cu impact la nivel transatlantic, în Orientul Mijlociu și în Asia de Sud-Est, afectând profund arhitectura internațională.

Citește și:

Qatarul propune un PLAN pentru oprirea războiului dintre Israel și grupul Hamas

 

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și