Realegerea lui Donald Trump în funcția de președinte și succesul Partidului Republican în scrutinul parlamentar generează o turnură majoră pentru Statele Unite, comentează cotidianul Le Monde, evocând riscul încheierii ciclului de superputere deschisă către lume.
”De data aceasta, au ales în cunoștință de cauză. În 2016, când i-au încredințat Casa Albă pentru prima dată, alegătorii americani nu știau ce însemna mandatul de președinte al lui Trump și încercau un salt în necunoscut. În 2024, situația este diferită: nu doar că alegătorii americani cunosc perfect candidatul (…), dar acesta este chiar mai radical decât acum opt ani”, notează cotidianul Le Monde.
”Acesta este finalul unui ciclu al SUA de superputere deschisă și implicată în lume, dornică să promoveze modelul democratic lăudat de președintele Ronald Reagan. Acest model a fost contestat puternic în ultimele două decenii, iar revenirea lui Trump la putere accelerează îngroparea modelului”, constată cotidianul Le Monde.
Donald Trump privește lumea doar prin prisma intereselor naționale ale Statelor Unite, o lume marcată de raporturi de forță militară și de conflicte comerciale, o lume care detestă multilateralismul.
Liderii europeni au amintiri neplăcute în legătură cu primul mandat al lui Trump.
”Al doilea va fi și mai periculos, în contextul în care războiul afectează continentul european. (…) Dacă Trump va da curs amenințărilor din campanie și va sista asistența militară pentru Ucraina prin negocieri cu Vladimir Putin în favoarea invadatorului, consecințele vor merge dincolo de Ucraina, vizând securitatea întregului continent. Iar, în acest context, riscurile divizării Europei sunt reale. Acest pericol este existențial pentru Uniunea Europeană. De aceea, liderii europeni trebuie să se pregătească de acest scenariu înainte de instalarea lui Trump la Casa Albă”, concluzionează cotidianul Le Monde.
Foto: Profimedia
Citește și: