Le Monde: Xi Jinping încearcă să consolideze pozițiile liderilor EUROSCEPTICI, prin avansarea relațiilor cu Ungaria și Serbia
Președintele Chinei, Xi Jinping, a stabilit avansarea parteneriatelor economice cu Serbia și Ungaria, părând să încerce consolidarea relațiilor cu lideri eurosceptici, probabil pentru frânarea acțiunilor Uniunii Europene împotriva politicilor comerciale chineze, comentează cotidianul Le Monde.
Xi Jinping a evocat constant ”prietenia” cu Serbia și Ungaria în ultimele zile. ”Prietenie solidă” la Belgrad, ”cea mai avansată prietenie din istorie” la Budapesta, a declarat Xi Jinping cu ocazia întâlnirilor cu președintele Serbiei, Aleksandr Vucici, și cu premierul Ungariei, Viktor Orban.
”Deși etapa din Franța a turneului a evidențiat, în pofida tonului cordial, acumularea disputelor între China și Uniunea Europeană, începând cu subvențiile pentru vehicule electrice și până la sprijinul pe care Xi Jinping i-l oferă președintelui rus Vladimir Putin, vizitele care au urmat ar trebui să demonstreze că Beijingul are pe cine să se bazeze în Europa. Aleksandr Vucici și Viktor Orban au în comun retorica anti-occidentală pronunțată, au generat regrese democratice în țările lor și au relații tensionate cu UE, chiar dacă Serbia nu este încă membră”, constată cotidianul Le Monde, într-un editorial cu titlul ”Xi Jinping flatează și încearcă să le consolideze pozițiile liderilor eurosceptici”.
Viktor Orban a admis, la întâlnirea cu liderul Chinei, că vocea Ungariei ”este singulară în Europa”.
”Există o nouă ordine mondială, care nu mai este unipolară, ci multipolară, iar China este unul dintre piloni”, a subliniat Orban.
Relațiile Chinei cu Ungaria au fost ridicate la nivelul de ”parteneriat strategic global”, iar Xi Jinping a semnat 18 acorduri la Budapesta și 26 la Belgrad. Guvernul sârb vrea să dezvolte relațiile la nivelul grupurilor media cu Beijingul, deși Uniunea Europeană critică în mod constant situația presei din Serbia. În Ungaria au fost evocate noi proiecte feroviare, în plus față de linia dintre Belgrad și Budapesta, construită de China. De asemenea, Beijingul și Budapesta vor lansa proiecte în domeniul nuclear.
”Prin această dublă vizită, Xi Jinping a reușit să arate Bruxellesului că poate conta pe cele două capitale pentru a frâna eventualele represalii contra politicilor sale economice. «China susține Ungaria pentru a juca un rol mai important în Uniunea Europeană», a afirmat Xi Jinping, în condițiile în care Budapesta se pregătește să preia Președinția semestrială a Consiliului UE. La rândul său, Serbia a semnat în 2023 un acord de liber-schimb cu Beijingul, care ar putea fi utilizat de importatorii europeni pentru evitarea barierelor comerciale”, subliniază cotidianul Le Monde.
Înaintea vizitei în Serbia, Xi Jinping a evocat bombardamentele NATO asupra Ambasadei chineze din Belgrad, în 1999.
”Nu vom mai permite niciodată repetarea unui incident atât de tragic”, a atras atenția liderul Chinei.
Atât Vucici, cât și Orban au evocat sprijinul pentru suveranitatea Chinei asupra Taiwanului, un lucru apreciat de liderii chinezi.
Abordarea lui Xi Jinping în relațiile cu Serbia și Ungaria este în contrast cu disputele pe care China le are cu UE
”Contrastul a fost evident în Franța, unde discuțiile au fost catalogate de partea franceză ca fiind «amicale, dar directe», ceea ce maschează divergențe profunde. (…) Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat, la Paris, că UE «nu va ezita să ia decizii ferme» contra Chinei, din cauza comerțului incorect și a subvențiilor masive. Dar replica președintelui Chinei a fost că «presupusa problemă a supracapacităților de producție nu există». (…) Principalul progres a constat în apelurile comune în favoarea armistițiilor în Ucraina și în Orientul Mijlociu pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris. (…) În schimb, la Budapesta, Xi Jinping a exprimat speranța că Ungaria va contribui la «menținerea direcției corecte între China și UE»”, concluzionează cotidianul Le Monde.
Foto: Profimedia
Citește și: