Legea care permite supravegherea în masă a americanilor a intrat în linie dreaptă. Cine sunt principalii oponenți

Publicat: 31/05/2015, 17:52

Este vorba, mai degrabă, de o luptă ideologică în cadrul Partidului Republican, în care „vulturii bătrâni” nu se înțeleg cu „vulturii tineri”. Duminică, liderii Senatului SUA ar putea veni cu o lege de compromis în privința supravegherii, care ar putea aduna voturile necesare.

Președintele Obama și directorul său pe probleme de securitate națională, James R. Clapper Jr., au pus paie pe foc vineri și sâmbătă, cu unele declarații care vizează adoptarea imediată a legislației privind supravegherea în masă a americanilor.

Obama invocă „siguranța națională”

„În calea noastră stă un grup mic de senatori și din păcate, aceștia vor să profite politic de pe urma dezbaterii”, a declarat Obama, în discursul său săptămânal. „Această chestiune nu trebuie politizată și ține de siguranța națională”.

Chiar dacă se va ajunge la un compromis duminică, în cadrul unei sesiuni extraordinare a Senatului SUA, toate semnele „trădează” cel puțin o expirare temporară a secțiunii-cheie din Legea Patriot, pe care guvernul a folosit-o pentru a colecta un volum mare de „metadata” din convorbirile telefonice ale cetățenilor americani.

Luna trecută, Casa Albă a adoptat o lege care ar putea revizui Legea Patriot și ar pondera supravegherea în masă, expusă de fostul contractor al NSA (Agenția Națională de Securitate), Edward Snowden. Luna aceasta, în Senat, măsura nu a întrunit votul procedural și eforturile de a obține o prelungire pe termen scurt s-a lovit de refuzul a trei senatori.

Duminică, senatorul Mitch McConnell din Kentucky, liderul majorității, va încerca din nou să obțină girul politicienilor. Dar cei care se opun unei rezoluții rapide, precum senatorul republican Rand Paul din Kentucky, ar putea determina o întârziere.

„O să lupt pentru eliminarea programului ilegal de spionaj al NSA”

Duminică, Rand Paul a anunțat că va lua măsuri pentru abolirea actualei legislații, chiar dacă nu a vorbit despre adoptarea unor noi normative. „Mâine, o să lupt pentru expirarea programului ilegal de spionaj al NSA”, a declarat Rand Paul într-un email către susținătorii săi.

Pe baza regulamentului Senatului SUA, Paul poate forța o expirare a Legii Patriot. „Am luptat în ultimii ani pentru a pune capăt programului ilegal de spionare a cetățenilor americani, demarat de NSA. Am propus Al Patrulea Amendament la Legea Protecției. Mâine, vom veni cu forțe noi, cu câteva ore înainte de expirarea programului ilegal de spionaj al NSA. Vreau să fiu clar: Recunosc nevoia unei agenții de inteligență, cred că trebuie să combatem terorismul. Nu trebuie însă să renunțăm la ceea ce suntem, în favoarea acestei victorii. Sunt gata să discut despre lupta împotriva terorismului fără renunțarea la libertatea noastră”, a spus Paul.

Congressmanul Devin Nunes din California, președintele HIC (House Intelligence Committee), a declarat: „Ei pot duce aceste lucruri într-o zonă neutră”. Săptămâna trecută, liderii republicani au apelat la congressmanul Robert W. Goodlatte din Virginia, președintele HJC (House Judiciary Committee), pentru a vedea dacă vrea să negocieze un compromis cu senatorul Richard M. Burr din Carolina de Nord, președintele SIC (Senate Intelligence Committee), un opozant puternic al schimbărilor privind legea actuală a supravegherii. Goodlatte a refuzat un asemenea lucru.

Clienții străini fug de companiile americane, temându-se să nu fie spionați de NSA

Mai mulți factori au dus la situația aparent fără ieșire. Companiile americane s-au plâns că unii clienți străini au renunțat la produsele lor, de teamă să nu fie interceptați de NSA. Democrații și mai mulți republicani alcătuiesc o coaliție îngrijorată de balanța între drepturile civile și siguranța națională.

Sub incidența legislației bipartizane, cunoscută drept USA Freedom Act, Legea Patriot poate fi modificată pentru a interzice colectarea de informații și „artificiile” care funcționau sub denumirea de scrisori „de siguranță națională” remise de FBI vor dispărea. Datele vor fi colectate prin intermediul telefoanelor companiilor și vor ajunge la serviciile secrete doar cu aprobarea FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act).

Senatorul Mitch McConnell din Kentucky se teme că acest lucru va pune în pericol siguranța națională. „Cred că duminică seara, vor veni cu altă legislație sau o vor accepta pe cea prezentă”, a spus senatorul. Unul dintre „lupii” care militează pentru modificarea legislației este senatorul James Lankford din Oklahoma. „Dacă găsim o modalitate mai bună prin care putem menține siguranța națională, fără să lezăm libertățile americanilor, ar trebui să o adoptăm”.

În căutarea unui compromis

În căutarea unui compromis, cea mai mare problemă este reprezentată de o dispută între liderii republicani de la Casa Albă și McConnell, cu privire la capacitatea NSA de a dezvolta o tehnologie care să-i permită colectarea masivă de înregistrări telefonice, dar cu anumite limite și permisiuni.

McConnell și Burr, președintele Senate Intelligence Committee, spun că schimbarea nu poate fi realizată în cele șase luni mandatate prin USA Freedom Act și cer doi ani de dezbateri.

Liderii republicani și democrați spun însă că o asemenea prelungire a dezbaterii nu este necesară și se impune integrarea unui proces de certificare în legislație, astfel încât tehnologia să poată fi testată înainte de „închiderea ferestrei de șase luni”. În caz contrar, va fi necesară o perioadă mai lungă de tranziție.

Mulți „arhitecți” ai USA Freedom Act se opun chiar și acestor modificări, dar recunosc nevoia unei certificări. Dacă un asemenea compromis va primi „undă verde” în Senat, ar putea înlătura câteva din rezervele politicienilor de la Casa Albă.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu