Letonia legalizează căsătoriile dintre persoanele de același sex. Au mai rămas cinci țări în UE care recunosc căsătoria doar dintre bărbați și femei
Letonia a legalizat la 1 iulie căsătoriile dintre persoanele de același sex, iar la scurt timp după intrarea legii în vigoare la miezul nopții, un cuplu gay deja s-a căsătorit legal.
Maksims Ringo și Janis Locs și-au dăruit verighetele de argint la o petrecere organizată la biblioteca principală a oraușului Riga.
„Suntem împreună de cinci ani și jumătate… așa că pentru noi, este în mare parte practic”, a spus Ringo.
Homosexualitatea, un subiect controversat în Letonia
Dar homosexualitatea rămâne un subiect controversat în Letonia. În 2005, legiuitorii au schimbat constituția pentru a defini căsătoria ca fiind permisă numai între un bărbat și o femeie.
Parlamentul leton a votat în noiembrie anul trecut pentru a legaliza în mod oficial uniunile civile între persoane de același sex. Decizia a fost luată după ce 46 de cupluri de același sex au contestat cu succes în instanță pentru a fi recunoscute ca familii în ochii legii.
Acest lucru a permis partenerilor dintr-o astfel de uniune să aibă drepturi de vizită la spital, precum și să acorde unele beneficii fiscale și de securitate socială. Cu toate acestea, ei nu pot adopta copii și continuă să se confrunte cu probleme de moștenire.
Au mai rămas cinci țări UE care nu recunosc homosexualitatea
Mai există doar cinci țări din UE în care cuplurile de același sex nu pot căsători civil: Bulgaria, Lituania, Polonia, România și Slovacia.
Parlamentul din Letonia l-a ales pe președintele Edgars Rinkevics drept primul șef de stat homosexual din Uniunea Europeană în mai anul trecut. 45% dintre letoni au spus într-un sondaj de Eurobarometru din 2019 că ar fi inconfortabil să aibă un oficial homosexual sau bisexual de rang înalt.
Activistul leton pentru drepturile homosexualilor Kaspars Zalitis a declarat că mai multe birouri notariale care se confruntă cu cozi de cupluri de același sex care doresc să-și înregistreze relația cât mai repede posibil, scrie Reuters.
Citește și: