Letonii își plâng morții după catastrofa de la Riga. 54 de persoane au murit după ce acoperișul unui supermaket s-a prăbușit

Publicat: 25 11. 2013, 12:29
Actualizat: 25 11. 2013, 12:29

Letonii, încă în stare de șoc după catastrofa soldată cu 54 de morți la Riga, s-au adunat în număr mare în cimitire, duminică, ziua tradițională a morților în această țară, relatează AFP.

Lucrările de curățare în zona supermarketului al cărui acoperiș s-a surpat, joi, în capitală la o oră la care era plin de clienți, s-au reluat duminică pentru a permite continuarea căutărilor suspendate cu o zi înainte.

Șapte persoane sunt date dispărute în continuare, dar șansele de a le găsi în viață sunt nule, potrivit echipelor de salvare.

„Părțile (din clădire) care amenință siguranța” au început să fie distruse în jurul prânzului, a declarat pentru AFP Viktorija Sembele, purtătoarea de cuvânt a pompierilor.

„Aceste structuri periculoase trebuie înlăturate înainte ca noi să putem trimite pompieri și să continuăm căutările. Este imposibil de spus cât timp va dura acest lucru”, a adăugat ea.

Căutările au fost suspendate sâmbătă seara de teama unor noi accidente.

„Totul a fost distrus, spart. Am văzut oameni morți, îngropați, capete separate de corp … „, a povestit pentru AFP pompierul Stanislav Turoks, rănit la coloana vertebrală în timpul unei operațiuni de salvare.

Duminică, prezența în cimitire a fost mult mai mare decât în alți ani de Sâmbăta morților în această țară cu doar două milioane de locuitori.

La cafeneaua Aizsaule, situată în apropierea cimitirului de la periferia capitalei, Liene, patroana acesteia se plânge: „pentru o țară mică așa cum este Letonia, a cărei populație nu este foarte numeroasă, un număr așa de mare de victime este ca un taifun sau un cutremur pentru alte țări”.

Președintele Andris Berzins nu a ezitat, cu o zi înainte, să vorbească despre „crimă”, referitor la această tragedie.

„Acest dosar trebuie considerat o crimă a numeroase persoane fără apărare, care necesită o reacție adecvată”, a declarat el, subliniind că „este un caz complex, care nu poate fi calificat drept catastrofă naturală sau ghinion, deparece natura nu a jucat niciun rol aici”.

Poliția letonă lucrează asupra a trei ipoteze pentru a stabili cauzele accidentului: concepția clădirii, construcția și noile elemente care au fost instalate pe acoperiș.

Centrul comercial, exploatat de Maxima, a fost construit în 2011 și a fost selecționat pentru un premiu de arhitectură. În momentul tragediei aveau loc lucrări la acoperiș pentru a-l transforma în grădină suspendată, cu arbuști și o zonă de joacă pentru copii.

„Este o eroare de concepere, care vine din ignoranță”, a declarat duminică pentru AFP Toomas Kaljas, președinte director general și inginer la Rak Tek Solutions din Espoo, în Finlanda.

„Grilajul de oțel este fabricat din piese asamblate cu ajutorul racordurilor cu șurub. Racordul inferior a fost subestimat de cel puțin două ori” în conceperea supermarketului Maxima, explică el într-un raport bazat pe fotografii despre catastrofă și publicat pe Internet.

„Cantitatea și dimensiunea șuruburilor nu sunt suficiente pentru o placă grea de oțel”, consideră Kaljas.

„Cauza rămâne un mister dar acesta trebuie descoperit. Aparent, dacă a fost comisă vreo eroare, aceasta a fost una enormă”, a declarat sâmbătă pentru AFP Marite Straume, purtătorul de cuvânt al companiei Re&Re, care a construit clădirea.

Această tragedie a șocat această țară mică, în care Guvernul a decretat trei zile de doliu național până luni.

„Națiunea întreagă este șocată”, afirmă Ligita, îmbrăcată în negru, aducând flori și lumânări la cimitir. „Întoarceți-vă în această seară și veți vedea lumânări aprinse peste tot”.

În Letonia și în alte țări din Europa de Est tradiția în această zi este ca familiile să meargă la cimitir pentru a aprinde lumânări pe morminte. Dar în acest an, „oamenii se gândesc nu numai la propriile familia. Ei se gândesc și la ceilalți, la cei care pe care nu i-au întâlnit niciodată”, explică Ligita.