Prima pagină » Știri externe » LET’S CHANGE THE STORY. Un român le explică englezilor teoria lui Darwin: „Suntem ca și voi, din aceleași maimuțe, numai că noi avem UN GHINION”

LET’S CHANGE THE STORY. Un român le explică englezilor teoria lui Darwin: „Suntem ca și voi, din aceleași maimuțe, numai că noi avem UN GHINION”

Susține și tu campania Gândul - Let's change the story!

„LET’S CHANGE THE STORY!”, inițiativa lansată de gândul pentru rescrierea poveștii despre românii din Marea Britanie, se bucură de un sprijin din ce în ce mai mare și mai divers. Întâi, a venit reacția românilor din lumea întreagă, bucuroși că au șansa de a cere public corectarea greșelilor retoricii discriminatorii din 2013. Pe urmă, până și un membru al Guvernului britanic, lordul Wallace de Saltaire, a recunoscut, în Camera Lorzilor din Parlamentul britanic, minciunile despre români și bulgari promovate de Daily Mail, ziarul online cu cea mai mare audiență din lume. Mai mult, actorul britanic Hugh Grant și fostul purtător de cuvânt al lui Tony Blair, Alastair Campbell, se numără printre personalitățile care au promovat recent pe Internet ancheta realizată de gândul și de jurnalistul englez Jon Danzig, prin care am dezvăluit aceste minciuni.

În cele ce urmează, vă vom prezenta răspunsul politicienilor – din Administrația Prezidențială, de la Ministerul de Externe, dar și din Parlamentul European – pe scurt, oameni care ar trebui să aibă grijă de românii din afara țărilor –  la campania de rescriere a poveștii despre migranții români. Și pentru că ultimul cuvânt se cuvine să îl aibă tot românul fără culoare politică, vom încheia cu câteva dintre sutele de mesaje pe care cititorii noștri le-au trimis din lumea întreagă, de la lansarea campaniei LET’S CHANGE THE STORY. De departe unul dintre cele mai ingenioase mesaje îi aparține lui Mihai, din Galați: „Suntem ca și voi, din aceleași maimuțe; numai că avem ghinionul să fim prost conduși. Nu vă fie frică – nu acești români proști care ne conduc vor veni la voi (din nefericire pentru noi). Vor veni tinerii de calitate care vă vor mări PIB-ul”

CONTEXT: PE SCURT, CUM S-A AJUNS AICI

Dacă vreți să susțineți  demersul de restabilire a adevărului despre românii din Marea Britanie, completați formularul campaniei LET’S CHANGE THE STORY (găsiți linkul mai jos). gândul va publica mesajele voastre, pentru a arăta adevăratele povești despre românii din Europa și pentru a pune presiune pe tabloidul Daily Mail, să renunțe la discursul discriminatoriu cu privire la cetățenii din România și Bulgaria. Vă reamintim că, urmare a anchetei gândul-Jon Danzig, au fost depuse mai multe plângeri împotriva Daily Mail la Press Complaints Commission, organismul de autoreglementare a presei scrise britanice. În acest moment, există o anchetă privind informațiile false pe care acest ziar le-a publicat despre români și bulgari.

Diaconescu, Președinție: „Era greu de imaginat că presa dintr-o democrație își poate permite o deviație de la etica profesională de o asemenea magnitudine”

„Ce ați făcut e formidabil, ce ați descoperit e rușinos”, a comentat pentru gândul Cristian Diaconescu, consilier al președintelui Traian Băsescu. „Era greu de imaginat că presa dintr-o democrație își poate permite o deviație de la etica profesională de o asemenea magnitudine”, a mai adăugat oficialul de la Cotroceni, cu referire la ancheta realizată de gândul și jurnalistul britanic Jon Danzig, care a scos la suprafață toate neadevărurile despre români și bulgari publicate, după un an de campanie anti-imigrație, de cel mai puternic tabloid britanic.

Corlățan, MAE: „E genul de reacție de care avem nevoie împreună

Despre campania gândul a vorbit, într-un interviu pentru ziare.com, și ministrul de Externe, Titus Corlățean:

„Există în clipa de față (campanii, n.red.) de demontare a minciunilor pe care tabloide precum Daily Mail și altele de același nivel scăzut le realizează. Mă bucur să constat că în această perioadă și presa românească serioasă a făcut un efort de a ajuta până la urmă la un interes comun”, a comentat șeful diplomației române, adăugând că un astfel de demers este „genul de proiect care poate părea dificil în societatea românească, între politic și presă”, dar de care chiar avem nevoie. „Sunt campanii în presa românească – unele foarte inteligente, cu mult umor, desfășurate și pe rețelele de socializare de români. Am văzut o campanie recent în gândul de demontare a minciunilor din Daily Mail și din alte părți ale presei tabloide britanice. E genul de reacție de care avem nevoie împreună, pentru că până la urmă servim un interes comun, cel al cetățeanului român”, a mai declarat Titus Corlățean în interviul citat.

Weber, PE: „Felul în care Daily Mail isterizează prin sferturi de adevăruri asezonate cu multă minciună nu are nimic în comun cu standardele minime pe care trebuie să le respecte presa”

Reacții de apreciere a demersului de demontare a falsurilor prezentate ca adevăruri jurnalistice, menită să susțină o lungă campanie ultra-naționalistă din Regatul Unit au venit și din partea europarlamentarilor români.

„Ancheta și articolul publicate de gândul mă fac să exclam: ‘Slavă Domnului că mai există jurnaliști adevărați, pentru care adevărul și informarea corectă a cititorilor sunt cele mai importante!’ O investigație profesionistă, ca la carte, care a demontat toate minciunile și manipulările publicate de Daily Mail. Felicitări!”, a comentat eurodeputata Renate Weber (PNL-ALDE), membră în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a legislativului UE.

FOTO: Ștefan Micsik-Mediafax

„Într-o lume dreaptă, corectă, Daily Mail ar trebui să publice articolul (de demontare, n.red.), pentru ca cititorii săi să vadă ce înseamnă un adevarat demers jurnalistic și să înțeleagă ce mizerii primesc și citesc ei”, a adăugat europarlamentarul liberal, care a lăudat campania „Daily Fail” și într-o intervenție la Realitatea TV.

„În opinia mea, felul în care Daily Mail isterizează opinia publică prin sferturi de adevăruri asezonate cu multă minciună, date false, interpretări neadevărate sau cel puțin răuvoitoare, nu are nimic în comun cu standardele minime pe care trebuie să le respecte presa – dimpotrivă, acțiunile lor sunt o încălcare a dreptului persoanelor de a fi corect informate. Felicitări încă o dată, Alina Matiș și Jon Danzig, felicitari, de asemenea, ziarului gândul care a demonstrat că știe să aibă și imaginație și mesaje luminoase, prin campania „Why don’t you come over?”, dar știe să promoveze și jurnalism de investigație de calitate pentru ca cititorii săi să fie corect informați”, ne-a mai transmis Renate Weber.

Luhan, PE: „Răspunsul pe care l-ați primit de la Daily Mail este unul total iresponsabil și lipsit de deontologie jurnalistică”

La rândul lui, europarlamentarul PDL/PPE Petru Constantin Luhan a vorbit, într-un interviu pentru gândul, despre ancheta referitoare la Daily Mail și tratarea într-un mod „nedemocratic și imoral a unor cetățeni tot europeni”, considerați „cetățeni de mâna a doua” și folosiți „ca instrument politic în campaniile electorale”.

„Răspunsul pe care l-ați primit de la Daily Mail (ziarul refuză să își asume răspunderea pentru neadevărurile publicate, n.red.) este unul total iresponsabil și lipsit de deontologie jurnalistică”, a comentat pentru gândul eurodeputatul Petru Constantin Lugan (PDL/PPE), care a trimis mai multe scrisori, ultima dintre ele acum câteva săptămâni, pentru a le cere oficialilor europeni, britanici și presei din Regat să le prezinte scuze românilor pentru campanie discriminatorie în care au devenit ținte.

FOTO: Ștefan Micsik-Mediafax

„Vă felicit că ați inițiat această campanie și că rămâneți pe urmele adevărului. Eu, ca reprezentant al românilor în forul legislativ european, sunt îngrijorat că vor impregna în mințile britanicilor faptul că românii sunt hoți, românii le iau locurile de muncă, românii sunt plini de tuberculouză și atunci va fi mult mai greu să reabilitezi situația, după ce a intrat în rândul maselor această idee”, ne-a mai spus Luhan, care a condamnat tratarea într-un mod „nedemocratic și imoral a unor cetățeni tot europeni, pe care îi consideră cetățeni de mâna a doua și pe care îi folosesc ca instrument politic în campaniile lor electorale

Stolojan, PE: „O chestiune care nu face sub nicio formă cinste ziarelor din Marea Britanie”

Colegul de partid și grup politic european al lui Luhan, Theodor Stolojan, a condamnat, într-un interviu acordat gândul, maniera în care unele segmente din presa britanică au ajuns să vorbească despre români și bulgari, creând o „agitație aproape isterică”, la încurajarea politicului. „Această situație politică (creșterea în sondaje a euroscepticilor și ultranaționaliștilor din partidul UKIP, n.red.) sigur că a încurajat această agitație aproape isterică, ce s-a văzut că a fost total infirmată”, a comentat Stolojan.

„Totul a fost pur și simplu o chestiune care nu face sub nicio formă cinste ziarelor din Marea Britanie, care au participat la și au întreținut această dezbatere legată de năvala românilor. Au manipulat opinia publică din Marea Britanie”, a adăugat eurodeputatul PDL/PPE.

Fost parlamentar britanic: „Orice jurnalist poate face o greșeală, dar acesta este unul dintre cele mai rele exemple dintr-o campanie menită să îi sperie pe britanici cu venirea românilor”

Ancheta a avut reacții și din partea unui fost politician britanic: „Nu este surprinzător (rezultatul anchetei despre articolul Daily Mail, n.red.), dar este dezamăgitor și felicit gândul și pe Jon Danzig pentru o mostră de excepție de jurnalism de investigație și sunt, într-adevăr, foarte îngrijorat de ceea ce ați descoperit”, ne-a spus Roger Casale, președinte al New Europeans, o organizație pro-europeană care se implică activ în temperarea dezbaterii pe tema imigrației și care a susținut ancheta din jurul articolului publicat de Daily Mail.

„Orice jurnalist poate face o greșeală, dar cred că acesta este unul dintre cele mai rele exemple dintr-o campanie sistematică menită să îi sperie pe britanici cu venirea românilor și bulgarilor și să facă din ei și alți cetățeni europeni niște țapi ispășitori”, a adăugat Casale, fost parlamentar laburist, care a făcut parte din delegația care l-a întâmpinat la aerportul din Luton pe Victor Spirescu, primul român ajuns la muncă în Marea Britanie după ridicarea restricțiilor și devenit vedetă peste noapte doar din acest motiv.

Românii continuă să rescrie povestea: Românul, Daily Mail și pilda celui care strigă „lupul!”

De la lansarea aplicației de tip formular pentru cei care doresc să contribuie la campania LET’S CHANGE THE STORY, peste 350 de români, din țară și din toate colțurile lumii, au lăsat un mesaj pentru conaționali, pentru britanici, pentru Daily Mail, pentru Uniunea Europeană în care avem aceleași drepturi ca orice alt cetățean. Sunt mesajele unor oameni jigniți de discriminare, supărați din cauza insultelor colective din ultimul an, dar sunt, poate cel mai important, mesajele unor români care înțeleg că nu trebuie să accepte repetarea greșelilor trecutului și care știu că retorica discriminatorie e mai mult în ziare și în discursul unor politicieni, nu la nivelul întregii societăți britanice. Unele mesaje sunt politice, altele naționaliste, altele fac apel la istorie – a noastră, a lor -, altele sunt pline de umor. După cum am făcut-o în ultima săptămână, iată câteva dintre aceste mesaje:

Călin, din Timișoara, are următorul mesaj inedit pentru Daily Mail: „Dacă cineva strigă ‘lupul!’ și lupul nu apare, oamenii vor înțelege cel puțin două lucruri: 1 – cel care strigă nu este serios și nimănui nu o să îi mai pese data viitoare ce strigă; 2. toată lumea va fi curioasă să afle cât mai mult despre lup. Dacă, în schimb, vor constata că lupul este de fapt doar un câine frumos, tuturor le va face plăcere să se joace cu el. Vă rog, păstrați această campanie despre români și, cu timpul, vom deveni cel mai interesant popor din lume. Așadar, s-ar putea ca, prin intermediul articolelor negative și stupide despre noi să ne fi făcut o reclamă de care vom putea profita cât de curând. Mulțumim, Daily Mail, pentru cât de mult te-ai străduit să scrii despre români. Propunerea mea este să scrii cel puțin trei articole pe săptămână despre România. Te putem ajuta cu sugestii și cu poze ‘oribile’ dacă vrei”.

„Suntem ca și voi, din aceleași maimuțe; numai că avem ghinionul să fim prost conduși”

Mihai, din Galați, le-a transmis englezilor să nu se teamă: „Suntem ca și voi, din aceleași maimuțe; numai că avem ghinionul să fim prost conduși. Nu vă fie frică – nu acesti români proști care ne conduc vor veni la voi (din nefericire pentru noi). Vor veni tinerii de calitate care vă vor mări PIB-ul”.

Laurențiu a ales să transmită Europei un mesaj simbolic, în limba engleză: „Iată câteva adevăruri simple și esențiale despre drapelul nostru și semnificația culorilor de pe el: roșu – pentru măreție, bucurie, curaj și generozitate, dar și în amintirea sângelui vărsat în războaiele din istoria noastră. Mai reprezintă puterea interioară moștenită de la înaintașii noștri. Galbenul reprezintă bogăție și puritate. Este și un simbol al bogăției pământului (grâul auriu). Albastrul înseamnă bunătate, frumusețe, bunăvoință și ne amintește de credința noastră în Dumnezeu, dar și de dragostea pentru semeni”.

„Dacă nu m-au vrut, eu m-am dus în altă parte, unde munca mea a fost apreciată. Ghiciți cine a ieșit în pierdere”, a scris Cătălin, din Berlin.

„Campaniile media împotriva românilor ne sufocau”

„Nu locuiesc în Anglia, dar susțin pe deplin lupta împotriva unei campanii care prezintă România drept o țară de invadatori. Cred că istoria europeană arată clar că această „calitate” nu face parte din cultura noastră și sunt convins că nici nu va face vreodată. De asemenea, nu îmi este rușine că sunt român și înțeleg că asta vine și cu bune, și cu rele. Nu există țară perfectă, cu un comportament unitar perfect (…). A-ți face o părere după comportamentul unora nu este o soluție pentru a construi o Uniune Europeană mai unită sau pentru a promova la nivel global respectul pentru diversitate și multiculturalitate”, este mesajul în limba engleză al lui Răzvan, care se recomandă „cetățean al Uniunii Europene”.

Bogdan, din Iași, a povestit că, anul trecut, a lucrat în Anglia ca șofer de taxi, împreună cu alți 14 români: „Sub pretextul datoriei către patron (pentru drum, cazare în faza inițială, bani de întreținere), unii dintre noi nu am fost plătiți și câte șase luni. În cele din urmă, fără a ne recupera banii, eu și încă vreo câțiva am plecat la o altă firmă. Cu mici diferențe, am fost tratați la fel, așa că mai bine de jumătate ne-am întors în țară sau am plecat înspre alte zări. Din cei 14 români, unul fusese ofițer în armată (luptase pe trei fronturi: Irak, Angola, Bosnia), trei erau ingineri, unul – absolvent de ASE, unul – electrician auto, eu însumi – bibliotecar. Cu toate acestea, și deși munceam cu 50% peste numărul de ore prestat de șoferii locali, am fost tratați groaznic, înșelați și furați. Iar campaniile media împotriva românilor ne sufocau. Posturile de radio Heart, Classic FM, care fac parte din același trust cu Daily Mail, cred, aveau campanii periodice de dezinformare, de-ți era frică să pornești radio-ul în mașină dacă aveai clienți. Când mai erau 100 de zile până la 1 ianuarie 2014 (eveniment marcant, vă dați seama), au trimis un reporter la București să numere autocarele și avioanele care plecau spre Anglia. Stupefiant, au numărat sute de români pe picior de plecare. Și mai stupefiant e că n-au trimis un reporter și la Luton sau la Heathrow, ca să vadă că toți atâția oameni pleacă și spre România. Numărătoarea se făcea într-o singură direcție și se chema la ei anchetă”.

Victoria, din Călărași, a povestit: „Fata mea lucrează la o firmă englezească, numărul 1 în lume in pariuri sportive. Are o funcție importantă, remunerată corespunzător și bineînțeles că și taxale și impozitele plătite statului englez sunt mari. Este matematician și informatician și cunoaște foarte mulți români care lucrează în domeniu în firme din Anglia. Numai contribuția lor ar acoperi sute de indemnizații sociale pe care, chipurile, se vaită statul englez că le plătește săracilor români. Dacă totuți sunt atât de speriați englezii de invazia românilor și bulgarilor, de ce nu au ținut cont la împărțirea banilor europeni pentru perioada 2014-2020? România și Bulgaria au primit pentru această perioada cei mai puțini bani. E nedrept”.


VEZI AICI ANCHETA DAILY FAIL

RĂSPUNSUL DAILY MAIL DUPĂ DEMONTAREA ARTICOLULUI DESPRE ROMÂNI

EFECTUL INVESTIGAȚIEI: PLÂNGERI PE NUMELE TABLOIDULUI BRITANIC

UN LORD DIN GUVERNUL BRITANIC RECUNOAȘTE MINCIUNILE DIN RETORICA ANTI-ROMÂNI

ROMÂNII CARE RESCRIU POVESTEA

REPORTAJ GÂNDUL PE STRĂZILE LONDREI


Pentru comentarii: Facebook – Alina Matiș, Twitter – @alinamatis

Autor

Citește și