Autoritățile din Liban se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus ca urmare a exploziei de marți din portul Beirut.
Motivul este acela că spitalele, care până marți oricum nu mai făceau față numărului mare de pacienți internați, acum sunt supraaglomerate după ce 5.000 de oameni au fost răniți în urma exploziei din capitala țării, informează CNN.
Marți dimineață, directorului principalului spital public din Beirut care tratează pacienți cu coronavirus a declarat că instituția va ajunge în curând la capacitate maximă după o creștere rapidă a cazurilor din COVID-19 din țară.
În acel moment, declarația a produs îngrijorare la nivelul Libanului, țară care deja se confruntă cu o profundă criză economică.
Doar câteva ore după declarația oficialului se producea cea mai puternică explozie din istoria Libanului, în portul Beirut, după ce mii de tone de nitrat de amoniu depozitate în condiții improprii au sărit în aer.
Mii de oameni au ajuns în spitale, multe dintre acestea fiind și ele puternic afectate de suflul exploziei. Zeci de pacienți au primit tratament chiar pe podelele instituțiilor sanitare.
Un cetățean american din Beirut a povestit pentru CNN că a vizitat Spitalul Saint George oferindu-se să doneze sânge, moment în care un paznic l-a întors din drum. „Nu avem nevoie de sânge pentru că nu există spital. Suntem zero”, i-a spus paznicul.
Ministerul Sănătății a anunțat că vor fi înființate spitale de campanie pentru a trata cei peste 5.000 de răniți, iar unele dintre secțiile acestor spitale vor fi rezervate pentru pacienții cu coronavirus.
Dar autoritățile se tem că din cauza crizei provocate de explozie, răspândirea coronavirusului va fi extrem de greu de controlat.
Ministrul libanez al Sănătății, Hamad Hassan, a declarat pentru un post de radio local că autoritățile se așteaptă la o creștere a numărului de noi infectări, mai ales din cauza aglomerației din spitale.
„Din cauza situației de urgență și a panicii, sunt îngrijorat că tratarea răniților din spitale și pierderea rezervelor de echipamente de protecție personală pot avea un impact asupra numărului de pacienți cu coronavirus în următoarele 10 zile „, a spus el.
Libanul a înregistrat 146 de noi cazuri de COVID-19 miercuri și 209 marți, potrivit unui anunț al Ministerului Sănătății.
Până în prezent, țara a înregistreat un total de 5.417 cazuri de coronavirus și 68 de decese, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins.