Consiliul Național de Tranziție (CNT) libian a transferat miercuri seara puterea adunării naționale în timpul unei ceremonii istorice care a marcat prima tranziție pașnică după cei 40 de ani de dictatură a lui Muammar Kadhafi, relatează AFP.”Redau prerogativele noastre constituționale Congresului General Național, acesta devenind reprezentantul legitim al poporului libian”, a declarat președintele Consiliului Național de Tranziție, Mustafa Abdeljalil, transferând simbolic puterea grupului celor 200 de membri ai Congresului General Național (CGN), ales pe 7 iulie în timpul primului scrutin liber din Libia. Anterior, acești 200 de membri au depus jurământul în fața președintelui Curții Supreme libiene.
„În acest moment CNT nu mai există. Este dizolvat”, a declarat Othman Ben Sassi, membru al Consiliului.
Ceremonia a avut loc într-o sală luxoasă de conferințe a unui hotel din capitala Libiei. O altă sală special amenajată, din același hotel, va deveni sediul CGN.
Această ceremonia s-a desfășurat în prezența reprezentanților societății civile și a unor misiuni diplomatice în Libia, precum și a unor membri ai CNT și ai guvernării.
„Trebuie să alegem un președinte în această seară sau mâine, pentru a evita un vid constituțional”, a menționat un membru al CGN.
Au fost luate măsuri de securitate excepționale, în special din cauza escaladării violențelor în mai multe regiuni din această țară din ultimele zile.
Ministerul de Interne a anunțat miercuri că va crea un perimetru de protecție în jurul hotelului și că „toate căile din apropierea sau care duc la sala de conferință for fi închiese” între orele 17.00 și 1.00 GMT (20.00 și 4.00, orele României).
CNT a reprezentat latura politică a rebeliunii care a dus la înlăturarea regimului lui Muammar Kadhafi, după care a preluat oficial conducerea țării după ce liderul libian a fost ucis în octombrie 2011, după peste 40 de ani de dictatură.
În timpul discursului său Abdeljalil a salutat „primul transfer a puterii din istoria Libiei”. El a recunoscut unele „erori” din timpul perioadei de tranziție precum și întârzieri în analizarea unor dosare, în special cel al securității. Potrivit lui, CNT a eșuat să găsească o soluție pentru cazurile persoanelor care au fost strămutate în timpul conflictului libian, atât în țară cât și în străinătate, considerate de el ca fiind „adevărate drame”.
„Nu am putut să garantăm securitatea așa cum am fi vrut sau așa cum poporul libian o dorea”, a adăugat Abdeljalil.
El a anunțat că se va pensiona și că își va renunța la funcțiile sale din cadrul CNT și al Consiliului Superior al Magistraturii, din care a făcut parte în timpul regimului Kadhafi.