Prima pagină » Știri externe » Lider NATO, în România. Dușa i-a transmis lui Breedlove susținerea pentru „un angajament aliat ferm” în Afganistan după 2014

Lider NATO, în România. Dușa i-a transmis lui Breedlove susținerea pentru „un angajament aliat ferm” în Afganistan după 2014

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, l-a primit joi, la MApN, pe generalul Philip M. Breedlove, comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, căruia i-a transmis susținerea României pentru un angajament aliat ferm în Afganistan după anul 2014, se arată într-un comunicat al MApN.

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, l-a primit joi, la MApN, pe generalul Philip M. Breedlove, comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, căruia i-a transmis susținerea României pentru un angajament aliat ferm în Afganistan după anul 2014, se arată într-un comunicat al MApN.

Generalul Breedlove, aflat într-o vizită de două zile în România la invitația șefului Statului Major General, general-locotenent Ștefan Dănilă, ținut să felicite România cu ocazia împlinirii a 10 ani de la accederea în NATO și să mulțumească pentru susținerea constantă a operațiilor NATO în acești ani, precum misiunea ISAF din Afganistan, misiunea KFOR din Kosovo, serviciul de Poliție Aeriană efectuat în Țările Baltice, operația Active Endeavor împotriva terorismului sau operația Ocean Shield contra pirateriei maritime, precizează MApN.

 

„Pentru România, 2014 este un an important având în vedere că aniversăm atât 10 a

ni de NATO cât și 20 de ani de la aderarea la Parteneriatul pentru Pace”, a afirmat ministrul român în discuția cu oficialul american.

Mircea Dușa a transmis, totodată, generalului Breedlove „susținerea României pentru un angajament aliat ferm în Afganistan după anul 2014” și faptul că țara noastră „sprijină intenția Alianței în direcția îmbunătățirii instruirii și a exercițiilor, cu scopul unei mai bune interacțiuni cu partenerii NATO”.

Pe timpul întrevederii cu generalul-locotenent Ștefan Dănilă au fost abordate teme precum apărarea antirachetă și sistemul de apărare antiaeriană al NATO cu nevoia de complementaritate a sistemului, stadiul operațiilor în desfășurare avute în comun cu Aliații și, în special, evoluția operațiilor din Afganistan și viitoarea misiune Resolute Support, precizează MApN.

Au fost, de asemenea, analizate activitățile ce se vor derula conform planului de implementare a conceptului NATO – Connected Forces Initiative, transformarea structurilor de comandă NATO și aplicarea conceptului Regional Focus.

Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) exercită comanda Comandamentului Aliat pentru Operații, unul din cele două comandamente strategice ale NATO, responsabil cu conducerea tuturor operațiilor militare ale Alianței.

SACEUR este un militar al armatei SUA cu grad de general sau similar acestuia. SACEUR exercită comanda de la Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE) cu sediul la Mons, Belgia. El este, totodată, și comandantul Forțelor Americane dislocate în Europa (EUCOM).

SACEUR este numit de către președintele Statelor Unite ale Americii, iar numirea acestuia este aprobată de către Consiliul Nord-Atlantic. Din mai 2013, funcția este îndeplinită de generalul Philip M. Breedlove, pilot de vânătoare cu peste 3500 ore de zbor la activ, majoritatea pe avionul F-16.

Citește și