Potrivit declarației procurorului general, José Manuel Maza, liderii catalani vor fi puși sub acuzare pentru rebeliune, insurecție și pentru deturnarea fondurilor publice. Liderii catalani vor trebui să răspundă acuzațiilor în fața Curții Supreme de Justiție din Spania.
Potrivit legilor din Spania, pentru rebeliune liderii catalani pot fi condamnați la 30 de ani de închisoare, pentru insurecție pot primi 15 ani de închisoare, iar pentru deturnarea fondurilor publice pot fi condamnați la șase ani de închisoare.
Acest anunț al procurorului general vine în contextul în care Parlamentul Cataloniei a aprobat vineri după-amiază proclamarea independenței. În replică, Senatul Spaniei a dispus suspendarea autonomiei Cataloniei, iar Guvernul de la Madrid a inițiat procedurile pentru preluarea controlului asupra regiunii.
Potrivit cotidianului spaniol El Periodico, Carles Puigdemont se află astăzi la Bruxelles, unde se va întâlnii cu liderii flamanzi.
La finalul săptămânii, Secretarul de stat belgian pentru azil și migrație, Theo Francken, a declarat că liderul catalan Carles Puigdemont, înlăturat din funcție după dizolvarea guvernului regional, ar putea să primească azil în Belgia dacă se va simți amenințat din punct de vedere politic, relatează site-ul agenției DPA.
„Persoanele din Catalonia care se simt amenințate din punct de vedere politic pot aplica pentru azil în Belgia … inclusiv Puigdemont. Acest lucru este 100% legal. În momentul de față nu există o solicitare în așteptare, dar totul se mișcă foarte rapid în Catalonia. Vom vedea ce se va întâmpla în următoarele zile. Belgia poate fi o soluție de scăpare pentru Puigdemont. Nu știu dacă ar putea să aibă parte de un proces corect în Spania”, a spus Francken, într-un interviu pentru postul de televiziune VRT.
Theo Francken face parte din partidul naționalist N-VA, care și-a afirmat în trecut ambițiile separatiste pentru regiunea nordică Flandra și care a simpatizat cu mișcarea de independență din Catalonia.
Secretarul de stat belgian a publicat pe contul de Twitter procedura pentru cetățenii UE care vor să solicite azil în Belgia. Cererile privind azilul sunt accelerate în Belgia, dar necesită o dovadă amănunțită a faptului că solicitantul este în pericol.
Declarațiile lui Theo Francken au fost condamnate rapid de către premierul belgian Charles Michel, care l-a acuzat pe secretarul de stat că amplifică tensiuni deja existente.
„Îi cer lui Theo Francken să nu pună paie pe foc. Este important să liniștim mințile oamenilor, nu să le incităm. În mod cert, azilul pentru Puigdemont nu se află pe agenda guvernului”, a spus Michel, reiterând apelul la dialog între Catalonia și guvernul central de la Madrid.
Comentariile lui Theo Francken au fost primite cu indignare de către Esteban Gonzalez Pons, europarlamentar și membru al formațiunii de guvernământ din Spania, Partidul Poporului.
„Francken a încălcat principiile Uniunii Europene – cum ar fi solidaritatea și cooperarea loială între statele membre – prin declarațiile sale. Acesta este un atac inacceptabil al unui membru al guvernului belgian împotriva unui alt stat UE precum Spania și sper că situația va fi rectificată imediat”, a spus Pons.