Prima pagină » Știri externe » Liderii europeni se tem de efectele scandalului în care este implicată Eva Kaili / Marocul este și el în vizorul procurorilor / Se vorbește tot mai mult despre „o filieră italiană” și spionaj la cel mai înalt nivel

Liderii europeni se tem de efectele scandalului în care este implicată Eva Kaili / Marocul este și el în vizorul procurorilor / Se vorbește tot mai mult despre „o filieră italiană” și spionaj la cel mai înalt nivel

Liderii europeni se tem de efectele scandalului în care este implicată Eva Kaili / Marocul este și el în vizorul procurorilor / Se vorbește tot mai mult despre „o filieră italiană” și spionaj la cel mai înalt nivel
Eva Kaili / Sursa foto - Facebook

În cadrul unei discuții private, preşedintele României, Klaus Iohannis, le-a spus liderilor europeni, că scandalul de corupţie din Parlamentul European, în care este implicată fosta vicepreședintă Eva Kaili, ar putea avea un impact asupra întregii Uniuni Europene.

În timp ce mulţi diplomaţi par a se mulţumi cu ideea de a lăsa ancheta de corupţie – care implică un posibil trafic de influenţă în Parlamentul European – pe seama autorităţilor belgiene, liderii UE au părut, joi, mai îngrijoraţi, potrivit mai multor oficiali şi diplomaţi care au vorbit cu jurnaliştii publicaţiei POLITICO.

Presa nu face decât să întrebe despre corupţie, iar UE are nevoie de un răspuns, şi-a avertizat premierul olandez Mark Rutte colegii europeni în timpul unei discuţii cu uşile închise, potrivit a doi diplomaţi citaţi de Politico.eu, scrie News.ro.

Premierul Letoniei, Krišjānis Kariņš, a îndemnat la vigilenţă, pentru a se asigura că problema nu se infiltrează şi în alte instituţii ale UE, a declarat unul dintre oficiali. El şi-a sfătuit totodată colegii să nu propage naraţiunile eurosceptice despre faptul că întregul sistem UE ar fi degradat, a adăugat oficialul.

Marocul este și el în vizorul justiției. „A intervenit politic pe lângă deputaţi europeni”

După ce „Le Soir” a dezvăluit dedesubturile acestei anchete care au dus la arestarea Evei Kaili, unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului European, iată că puzzle-ul este completat cu alte detalii obținute de jurnaliștii din presa internațională, în jurul cărora s-ar concentra momentan investigațiile.

Potrivit documentelor judiciare obținute, Marocul ar fi și el în vizorul justiției, iar banii ar proveni din Qatar.

Francesco Giorgi, iubitul europarlamentarei Eva Kaili, a recunoscut că a luat mită

Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al eurparlamentarei Eva Kaili, ar fi recunoscut că a acceptat mită şi a dezvăluit că făcea parte dintr-o reţea, folosită de Qatar, dar şi de serviciile secrete din Maroc, al cărei rol era să intervină şi să influenţeze afacerile europene în interesul acestor ţări, a relatat joi cotidianul „La Repubblica”, scrie News.ro.

„Deja nu mai este o simplă poveste despre corupţie şi corupţi. Qatargate devine un adevărat spy-game. Cu un protagonist principal: Dged, adică serviciile secrete marocane. Şi o serie de co-protagonişti: serviciile de informaţii belgiene, în colaborare cu ţările partenere din Uniunea Europeană, şi guvernul din Qatar. Cu Marocul şi Doha în rolul marilor corupători”, scrie „La Repubblica”.

În scandalul privind presupusa influenţă exercitată de Qatar asupra deciziilor politice din Parlamentul European, partenerul de viaţă al vicepreşedintei demise a Parlamentului European, Eva Kaili, a făcut o mărturisire. Italianul Francesco Giorgi a recunoscut în faţa anchetatorilor că a acceptat fonduri ilicite, potrivit „La Repubblica”.

Antonio Panzeri, bănuit că „a intervenit politic pe lângă deputaţi europeni în favoarea Qatarului şi Marocului”

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, i-a retras mandatul de vicepreşedinte PE europarlamentarei elene Eva Kaili, reţinută de justiţia belgiană într-o anchetă privind suspiciuni de corupţie în legătură cu Qatarul.

Potrivit informațiilor apărute în presa internațională, peste un milion şi jumătate de euro au fost găsiţi cash de anchetatori în Belgia, dintre care o parte importantă la Pier Antonio Panzeri, deputat european. Din documentele judiciare obţinute de diferite publicaţii internaţionale – mai multe ziare italiene şi marocane – apare și informația că Marocul este și el în vizorul justiţiei.

Mai exact, Antonio Panzeri este bănuit că „a intervenit politic pe lângă deputaţi europeni în favoarea Qatarului şi Marocului, contra unor plăţi”, ceea ce ştiau soţia, fiica şi partenera sa, cea din urmă chiar dându-i ordine lui Panzeri în legătură cu modul de cheltuire a banilor obţinuţi,  potrivit publicației belgiene Le Soir.

Mai mult, soția și fiica lui Antonio Panzeri ar fi ajutat ca unele cadouri să ajungă la persoane importante, cum ar fi ambasadorul Marocului în Polonia, Abderrahim Atmoun.

„Panzeri și Atmoun se descriu ca «buni prieteni» pe rețelele de socializare și se întâlnesc regulat, în calitate de copreședinți ai unui organism de discuții între Parlamentul European și cel marocan. În 2013, Panzeri l-a vizitat se altfel pe Atmoun în Maroc, însoțit de Marc Tarabella și, câțiva ani mai târziu, împreună cu partenerul Evei Kaili”, potrivit jurnaliștilor de la Le Soir. 

Eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului European, a fost arestată la Bruxelles în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupţie în care este implicat Qatarul. Alte patru arestări și 16 percheziții au fost efectuate la Bruxelles, în cadrul unei ample anchete anticorupție a Parchetului Federal.

Roberta Metsola: „Parlamentul European stă ferm împotriva corupţiei”

Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a declarat – după ce Eva Kaili a fost reţinută sub acuzaţii de corupţie – că instituția pe care o conduce este ferm împotriva corupţiei și că va coopera cu autorităţile judiciare, pentru ca justiţia să îşi urmeze cursul.

Parchetul Federal din Belgia a transmis, în această speță, că a recuperat 600.000 de euro în numerar şi a confiscat computere şi telefoane mobile în acţiunea de vineri. Potrivit informațiilor apărute în presa internațională pe scandalul de corupție din PE, în total, în cadrul raidurilor, au fost percheziţionate 14 locaţii.

Parlamentul European stă ferm împotriva corupţiei. În această etapă, nu putem comenta nicio investigaţie în curs, doar confirma faptul că am cooperat şi vom coopera pe deplin cu toate autorităţile relevante care aplică legea şi cele judiciare. Vom face tot ceea ce putem pentru a sprijini cursul justiţiei”, a scris Roberta Metsola, sâmbătă, pe Twitter. 


CITEȘTE ȘI:

Roberta Metsola, după scandalul de corupție care zguduie PE: ”Democrația europeană este atacată. Nu va exista nicio mușamalizare”

Parlamentul European, în centrul unui scandal de corupție. Primele reacții la nivel înalt: „Vom face tot ce putem pentru a sprijini cursul justiţiei și vom coopera cu autorităţile relevante care aplică legea”

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și