LIDERII „înfometați de putere”, care profită de criza coronavirusului | Măsurile flagrante care sporesc drepturile unor conducători

Publicat: 01 04. 2020, 14:05
Actualizat: 01 04. 2020, 14:53

Pe măsură ce pandemia de coronavirus devine din ce în ce mai gravă, unii lideri politici găsesc un prilej de a-și spori puterea, potrivit CNN.

Viktor Orban

Premierul Ungariei Viktor Orban a primit luni puteri depline pe durata eforturilor de gestionare a epidemiei de coronavirus.

Legea adoptată de parlament luni, îi dă premierului posibilitatea de a limita drepturile jurnaliștilor, dacă guvernul consideră că aceștia nu raportează correct situația. De asemenea, premierul poate impune pedepse grele cu închisoarea pentru cei care nu respectă izolarea. Potrivit legii adoptate de Parlament și promulgate de Preşedintele Janos Ader, în timp ce măsurile sunt în vigoare, alegerile și referendumurile sunt interzise.

Mișcarea lui Orban este, poate, una dintre cele mai flagrante modalități de a-și crește puterea în Stat.

În acest context, Comisia Europeană a anunţat că va examina toate măsurile adoptate de statele membre ale Uniunii Europene pe durata impunerii stărilor de urgenţă.

„Comisia Europeană evaluează măsurile de urgenţă adoptate de statele membre în raport cu drepturile fundamentale. În special, în cazul legii adoptate luni de Ungaria privind starea de urgenţă şi noile sancţiuni privind difuzarea de informaţii false”, a reacţionat Didier Reynders, comisarul UE pentru Justiţie şi Stat de Drept.

Rodrigo Duterte

În Filipine, președintele Rodrigo Duterte – care îi arestează pe cei care îl critică și se laudă că pe vremea când era primar în orașul Davao a ucis personal mai mulți suspecți de crimă- are dreptul de a avea control mai mare în stare de urgență, în domeniul serviciilor publice.

Benjamin Netanyahu

Premierul din Israel  Benjamin Netanyahu a fost extreme de criticat după ce Guvernul său a aprobat practica de urmărire electronica a pacienților, tehnologie care anterior a fost folosită doar în lupta împotriva terorismului.

Netanyahu, desigur, nu este singurul lider care folosește tehnologia pentru a-și urmări cetățenii în timpul crizei. În Rusia, autoritățile folosesc tehnologia de recunoaștere facială pentru a depista persoanele care încalcă autoizolarea și carantin„a.

„Noii lideri autoritari”

Scriitorul Parag Khanna a explicat potrivit CNN că „noii lideri autoritari ca Orban în Europa sau Duterte în Asia și-au acordat în ultimii ani dreptul de a guverna prin decret În timp ce acțiunile recente ale acestor „noi autoritari” pot părea extreme, acestea sunt în mare parte legale și, în multe cazuri, sunt ecplicabile în cpontextul pandemiei de coronavirus.