Liderii republicani din SUA mențin obiecțiile privind asistența pentru Ucraina, în pofida discuțiilor cu Volodimir Zelenski
Partidul Republican menține obiecțiile privind asistența militară pentru Ucraina, notând, în contextul vizitei în Congres a președintelui Volodimir Zelenski, că Administrația Joseph Biden nu a prezentat o strategie clară de respingere a invaziei militare ruse și insistând pentru suplimentarea măsurilor de securitate la frontiera sudică a Statelor Unite.
Liderii democrați sunt favorabili asistenței pentru Ucraina. ”Președintele Zelenski a transmis clar, la fel și noi toți că, dacă pierdem, dacă va câștiga Putin, acest lucru va fi foarte periculos pentru Statele Unite”, a declarat senatorul Chuck Schumer, liderul grupului democrat din Senatul SUA, citat de publicația The Hill.
Administrația Biden cere Congresului 60 de miliarde de dolari pentru a putea continua asistența militară pentru Ucraina. Fondurile ar urma să fie incluse într-un pachet bugetar de 100 de miliarde de dolari, blocat în Congresul SUA din cauza opoziției exercitate de politicieni republicani considerați radicali.
Volodimir Zelenski a discutat, marți, cu lideri ai Congresului SUA și urmează să aibă o întrevedere cu președintele Joseph Biden.
Însă congresmanul republican Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților, a declarat că a avut o discuție ”bună” cu președintele Ucrainei, dar a insistat că Administrația Biden trebuie să aibă ca prioritate intensificarea măsurilor de securitate la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.
”Prima condiție privind suplimentarea fondurilor pentru securitate națională se referă la securitatea noastră”, a afirmat Mike Johnson, subliniind, potrivit postului de televiziune CNN, că Președinția SUA nu a putut articula o strategie clară prin care Ucraina să câștige războiul cu Rusia.
”Încă de la începerea mandatului meu, noi am cerut claritate asupra acțiunilor americane în Ucraina și asupra monitorizării cheltuirii dolarilor prețioși ai contribuabililor americani. În plus, avem nevoie de modificări substanțiale la frontiera Statelor Unite, unde situația este catastrofală. Până în acest moment, nu am primit nicio clarificare. Nu este problema Camerei Reprezentanților, este problema Casei Albe și a Senatului, îi implor să își facă treaba, pentru că este urgent”, a afirmat Mike Johnson.
Foto: Profimedia
Citește și: