Liderii UE încearcă să decidă ce vor face cu activele ruse, care au generat profituri de aproape trei miliarde de euro
Activele ruse blocate de Uniunea Europeană în Belgia au generat profituri de aproape trei miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari), iar statele UE urmează să stabilească ce vor face cu fondurile suplimentare, tema fiind pe agenda summitului Consiliului European.
Rezultatele prezentate joi de grupul financiar Euroclear arată că activele ruse blocate prin sancțiuni au generat 2,9 miliarde de euro până în trimestrul al treilea de anul acesta, iar profiturile vor continua să crească, potrivit agenției Bloomberg.
Cifrele publicate acum vor intensifica dezbaterile din cadrul Uniunii Europene privind aplicarea de taxe pe profiturile activelor Băncii centrale a Rusiei și asupra modalităților de utilizare a fondurilor rezultate pentru reconstrucția Ucrainei.
Potrivit estimărilor, peste 200 de miliarde de active ruse blocate prin sancțiuni se află în spațiul Uniunii Europene, altele fiind în jurisdicții ale Grupului G7.
Comisia Europeană cere accelerarea procedurilor pentru introducerea unei taxe pe activele ruse, dar unele state UE și Banca Centrală Europeană sunt rezervate în privința procedurii, în contextul normelor dreptului internațional.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, semnalase intenția de a prezenta un plan în acest sens în vară, dar, deocamdată, nu l-a transmis, iar subiectul este pe agenda liderilor UE la summitul de la Bruxelles.
”Sunt necesare progrese decisive, în coordonare cu partenerii, asupra modalităților prin care veniturile extraordinare provenite direct din activele ruse blocate să poată fi direcționate pentru susținerea Ucrainei în relansare și în reconstrucție, în conformitate cu obligațiile contractuale aplicabile, cu reglementările UE și cu normele internaționale”, arată un proiect de declarație al summitului UE.
Uniunea Europeană, Statele Unite și Grupul G7 au impus sancțiuni masive Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina. Mai multe instituții de la Moscova au intentat procese pentru deblocarea activelor din Uniunea Europeană, multe fiind în instanțe din Rusia.
Foto: Profimedia
Citește și: