Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat executarea a cel puţin două persoane, a interzis pescuitul pe mare şi a instituit carantina (lockdown) în capitala Phenian, drept măsuri de combatere a pandemiei de coronavirus în această ţară, informează NBC, care citează surse din serviciile sud-coreene de informaţii.
Conform serviciului sud-coreean de informaţii (NIS), Kim Jong Un a manifestat o „furie excesivă” şi a adoptat „măsuri iraţionale” în combaterea pandemiei de coronavirus şi a efectelor sale economice.
Sursele citate au precizat că un înalt oficial nord-coreean (care nu a fost nominalizat) a fost executat luna trecută din cauză că nu a putut menţine rata cursului de schimb, ceea ce a dus la deprecierea monedei naţionale.
În luna august, un alt oficial guvernamental nord-coreean (nenominalizat) a fost executat pentru că nu a respectat regulile privind regimul bunurilor comerciale venite din afara ţării.
De asemenea, Phenianul a interzis pescuitul marin şi producţia de sare, „pentru a împiedica infectarea apei de mare cu noul coronavirus”, conform unei informări a NIS transmise membrilor parlamentului din Coreea de Sud.
Mai mult, Coreea de Nord a interzis intrarea în capitala Phenian, în cadrul unor măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus în timp ce blochează oraşele, inclusiv unul de-a lungul frontierei cu China, potrivit Agerpres.
Coreea de Nord a întrerupt traficul către şi dinspre China şi Rusia, încă de la începutul acestui an, în urma izbucnirii epidemiei, o lovitură puternică dată comerţului ţării cu cei doi vecini şi economiei, în general.
Phenianul susţine că virusul nu a intrat în ţară, dar autorităţile au devenit mai îngrijorate de pandemie pe fondul aşteptărilor că riscul de infecţie va creşte în timpul sezonului de iarnă.
Cetățenii din Coreea de Nord au fost avertizați, luna trecută, prin intermediul buletinului meteo al televiziunii naționale să stea în casă, pentru că praful galben venit dinspre China ar putea aduce coronavirusul.
Străzile din capitala Phenian au fost goale, după avertismentul asupra prafului galben venit din China.
Coreea de Nord s-a declarat țară în care nu a ajuns coronavirusul, fiind din luna ianuarie în alertă, moment în care autoritățile au închis granițele și au restricționat circulația.
Deși specialiștii din întreaga lume susțin că nu se cunoaște existența vreunei legături între norul de praf și coronavirusul, Coreea de Nord nu este singurul stat care spune că praful ar putea aduce particule de coronavirus.
Și autoritățile din Turkmenistan a susținut că norul de praf poate transmite coronavirusul, motiv pentru care a instituit măsura purtării măștii de protecție.