Liderul separatiștilor din Transnistria are un mare of: „Nu ne putem opune voinței Rusiei”
„Această temă nu este pe agenda acestei vizite”, a declarat liderul acestei republici autoproclamate în Republica Moldova, dar care nu a fost recunoscută de niciun stat până în prezent și care dorește să facă parte din Rusia.
„Cetățenii Transnistriei așteaptă ca Rusia să recunoască rezultatul referendumului din 2006, prin care s-au pronunțat pentru un stat independent cu perspectiva integrării în Federația rusă”, a declarat Șevciuk.
„Noi vrem ca aceste decizii să fie adoptate. Dar nu ne putem opune voința Rusiei”, a subliniat el.
După anexarea Crimeei, în martie, de către Rusia, Republica Moldova și NATO și-au exprimat îngrijoarea că această fâșie de pământ cu aproximativ 500.000 de locuitori ar putea să devină un „punct fierbinte” la frontiera Uniunii Europene (UE). Aproximativ 1.500 de militari sunt staționați de mai mulți ani în regiunea separatistă, împtriva voinței Chișinăului.
„Noi am vrea ca relațiile noastre cu Chișinăul să fie reglate în cadrul unui divorț civilizat”, a declarat liderul separatist prorus.
Șervciuk a mai anunțat că a semnat cu Moscova o serie de acorduri economice, inclusiv în privința gazelor naturale pe care Transnistria le primește via Ucraina, dar ale cărei livrări au fost perturbate recent în cursul noii crize gazifere dintre Moscova și Kiev.
Relații directe între Moscova și Tiraspol, capitala regiunii separatiste, este necesar să „minimalizeze consecințele Acordului de Asociere semnat de Chișinău cu Uniunea Europeană” în urmă cu o săptămână, a apreciat Șevciuk.