Lira turcească a atins marți un minim istoric față de dolar, pe fondul tensiunilor din Siria
Lira turcească a atins marți un minim record față de dolarul american, rata de schimb urcând la 2 lire pe dolar, după apariția unor informații în presă potrivit cărora Turcia s-ar putea alătura unei eventuale coaliții care ar interveni în Siria.
Lira a scăzut cu 0,6%, la 2 lire pe dolar, cel mai redus nivel înregistrat vreodată, potrivit datelor Bloomberg.
Costul de finanțare pe 10 ani al guvernului de la Ankara a urcat cu 0,32 puncte procentuale, la 10,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.
Turcia se va alătura unei coaliții împotriva Siriei dacă Organizația Națiunilor Unite nu va interveni, în contextul acuzațiilor că forțe loiale regimului Bashar al-Assad ar fi utilizat arme chimice, scrie ziarul Milliyet, care îl citează pe ministrul Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu.
Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a declarat că Siria va răspunde pentru utilizarea armelor chimice.
Lira turcească a avut în ultimele cinci zile cea mai slabă performanță în rândul monedelor emergente din Europa, Orientul Mijlociu și Africa.
„Siria, riscurile geopolitice și scăderea apetitului investitorilor pentru risc sunt factori care afectează în prezent monedele piețelor emergente. Politica băncii centrale de restrângere zilnică a lichidității se dovedește complet ineficientă și are un efect invers în piață, deoarece erodează rezervele”, comentează pentru Bloomberg un analist de la Swissquote Bank, Geneva.
Banca centrală a Turciei a intervenit în ultimele două zile pe pe piață cu 700 milioane de dolari, cumpărând lire, și a refuzat în ultimele cinci ședințe de tranzacționare să ofere băncilor comerciale finanțare la cea mai redusă dobândă din coridor.
Anterior escaladării tensiunilor din Siria, lira turcească înregistra deja scăderi abrupte, alături de rupia indiană, realul brazilian și alte monede emergente, în urma retragerilor de capital declanșate de semnalele transmise de Rezerva Federală a Statelor Unite privind reducerea programului de relaxare cantitativă care a sporit semnificativ lichiditatea dolarului în ultimii ani.
Banca centrală a Turciei avea rezerve de 109 miliarde de dolari la 16 august, potrivit celor mai recente date.