Lista lui Schindler a fost scoasă la licitație pe eBay
O copie a listei lui Schindler, care conține numele muncitorilor evrei din lagărele de concentrare salvați de ororile nazismului de un industriaș german, a fost scoasă la vânzare pe eBay, licitația având un preț de pornire de 3 milioane de dolari, potrivit dailymail.co.uk.
Doi colecționari din California au scos la licitație pe site-ul eBay controversatul document – care conține numele a peste 800 de muncitorilor evrei din lagărele de concentrare salvați de ororile nazismului de industriașul german Oskar Schindler -, sperând să obțină pe acesta mai multe milioane de dolari.
Decizia de a pune prețiosul document istoric – care este una din cele patru copii cunoscute ale listei lui Schindler – pe un site de licitații a stârnit controverse, multe voci considerând că acesta ar trebui să se regăsească în arhivele unui muzeu.
Documentul, care este scos la vânzare de către o persoană privată din Israel, este singura copie a celebrei liste care este vândută pe o piață deschisă.
Denumind acest document „o bucată de istorie care i-a inspirat pe mulți”, promotorii licitației – colecționarii Eric Garvin și Gary Zimet – au garantat autenticitatea listei.
Din rațiuni de „securitate”, documentul va rămâne în Israel până la finalizarea licitației, iar câștigătorul va merge să îl ridice direct de la proprietarul său, a declarat Eric Garvin pentru MailOnline.
Deși prețul de pornire al licitației este de 3 milioane de dolari, cei doi colecționari speră să obțină cel puțin 5 milioane de dolari pe acest document, la sfârșitul celor zece zile în care se poate licita, conform New York Post, care îl citează pe Garvin.
Alte trei copii cunoscute ale listei lui Schindler se află în muzee – două în Israel și una în Statele Unite ale Americii (la Muzeul Holocaustului).
Pentru a-i salva de la o moarte sigură, industriașul german Oskar Schindler a reușit să transfere mulți muncitori evrei, alături de soțiile și copiii lor, condamnați la muncă silnică într-una dintre uzinele sale, situată în apropiere de lagărul de concentrare de la Plaszow, către o altă fabrică pe care o avea la Brünnlitz (Brnenec), în Republica Cehă.
Acest document istoric a stat la baza filmului „Lista lui Schindler”, lansat de regizorul american Steven Spielberg în 1993. Pelicula „Lista lui Schindler” a fost premiată cu Oscarul pentru cel mai bun film în 1994.