Prima pagină » Știri externe » „Lista Magnițki” a fost publicată în SUA. Kremlinul: „Este o lovitură adusă relațiilor bilaterale ruso-americane”

„Lista Magnițki” a fost publicată în SUA. Kremlinul: „Este o lovitură adusă relațiilor bilaterale ruso-americane”

Publicarea în Statele Unite a "listei Magnițki", o listă neagră a responsabililor ruși care ar fi jucat un rol în moartea în închisoare a juristului Serghei Magnițki, aduce "o lovitură" relațiilor bilaterale, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, citat de AFP.

Publicarea în Statele Unite a „listei Magnițki”, o listă neagră a responsabililor ruși care ar fi jucat un rol în moartea în închisoare a juristului Serghei Magnițki, aduce „o lovitură” relațiilor bilaterale, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, citat de AFP.

„Este o lovitură adusă relațiilor bilaterale ruso-americane”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o emisiune televizată al cărei conținut a fost difuzat pe site-ul de Internet al postului de televiziune.

Din punctul de vedere al Rusiei, este vorba despre o „ingerință directă în afacerile sale interne”, a adăugat el, prezentând prima reacție a Kremlinului după publicarea „listei Magnițki”, vineri, în Statele Unite.

Chiar înainte de divulgarea acestor nume, Peskov a apreciat că „apariția oricărei liste va afecta în mod evident relațiile ruso-americane în mod foarte negativ”.

Afacerea Magnițki „nu trebuie să fie examinată în afara frontierelor ruse. Pentru noi, este inadmisibil”, a declarat el sâmbătă.

„În timp ce situația mondială și abundența unor eventuale noi conflicte dictează necesitatea unei apropieri între Rusia și Statele Unite – deoarecea acestea sunt cele două țări responsabile de stabilitatea și securitatea mondială, se desfășoară acțiuni, care nu numai că aruncă o umbră, ci și prejudiciază relațiile bilaterale”, a continuat el.

Statele Unite au plasat vineri pe o listă neagră 18 persoane, majoritatea funcționari ruși, pentru presupusul lor rol în decesul în închisoare în 2009 al juristului.

În termenii „listei Magnțki”, averile pe care le-ar deține aceste persoane sunt înghețate pe teritoriul american, iar orice cetățean american care ar face comerț cu ele se va expune unor sancțiuni penale. Persoanele vizate au accesul interzis în Statele Unite.

Rusia a ripostat încă de sâmbătă, interzicând intrarea pe teritoriul său a 18 americani, în special foști oficiali ai închisorii Guantanamo sau persoane implicate în condamnarea traficantului de arme rus Viktor Bout.

„Războiul listelor nu ține de alegerea noastră, dar noi nu putem ignora un adevărat șantaj”, a explicat atunci Ministerul rus de Externe într-un comunicat în care erau menționate numele celor 18 oficiali americani.

Avocat devenit un simbol al luptei împotriva corupției, Serghei Magnițki, care era consilier pentru fondul de investiții occidental Hermitage Capital, a murit în 2009, la vârsta de 37 de ani, într-o închisoare din Moscova, la încheierea a 11 luni de detenție provizorie.

El a fost arestat după ce a denunțat o vastă manevră financiară de 5,4 miliarde de ruble (130 de milioane de euro) orchestrată, potrivit lui, de oficiali din poliției și de la fisc în detrimentul statului rus și Hermitage Capital.

Magnițki a fost inculpat la rândul său pentru fraudă fiscală chiar de oficialii pe care îi denunța, potrivit Hermitage.

Acest caz este la originea unui conflict diplomatic între Moscova și Washington cu reminiscențe de Război Rece.

Publicarea „listei Magnițki” și a sancțiunilor cu care este însoțită decurge dintr-o lege americană din decembrie 2012.

În aceeași lună, Rusia a răspuns deja prin adoptarea unei legi care prevede întocmirea unei liste cu americani și alți străini care au interzis sejurul în Rusia.

Dar Moscova a interzis, de asemenea, adoptarea unor copii ruși de către americani, una dintre măsurile cele mai ostile luate împotriva Statelor Unite de la încheierea Războiului Rece.