Potrivit Trezoreriei Americane, o parte a sancțiunilor vor fi reimpuse după o perioadă de 90 de zile, iar altele după 180 de zile de la data ieșirii din acord, ele vizând, în principal, sectorul energetic, cel bancar și industria automobilistică. Mai exact, este vorba de sancțiuni care vizează:
Sancțiunile cu o durată de implementare de 90 de zile vor intra în vigoare pe 6 august, iar cele cu o durată de implementare de 180 de zile vor intra în vigoare pe 8 noiembrie 2018.
Potrivit analiștilor STRATFOR, în situația în care sancțiunile vor fi eficiente, exportul Iranului de petrol ar urma să scadă cu 500.000 de barili pe zi, ceea ce, chiar și în aceste condiții, ar menține exportul la o cifră de aproximativ două milioane de barili pe zi. Pentru a se exercita o presiune serioasă asupra exporturilor iraniene de petrol, ar fi necesară cooperarea Uniunii Europene și a Chinei, două părți care și-au arătat deja, în mai multe rânduri, susținerea pentru acordul din 2015.
Iranul este al șaptelea producător de petrol la nivel mondial, conform datelor Administrației Americane pentru Informații Energetice (EIA). Principale piețe de export pentru petrolul iranian fiind China, India și Coreea de Sud.