LISTAREA FACEBOOK „botează” peste 1.000 de milionari. Mark Zuckerberg a fost propulsat pe locul 29 în TOPUL MILIARDARILOR

Publicat: 18 05. 2012, 22:43
Actualizat: 18 05. 2012, 22:43

UPDATE 19:39 Acțiunile Facebook (simbol: FB) dau dovadă de o volatilitate deosebit de ridicată. La această oră se tranzacționează la un nivel de 40,5 dolari, în creștere cu 6,63% față de prețul inițial, de 38 dolari. Evoluția a fost fulminantă la deschidere, titlurile urcând până la un nivel de 43 de dolari pe unitate, respectiv o creștere de 13%, după care aprecierea din deschidere a fost anulată complet, după cum se vede în update-ul precedent.


UPDATE 19:07 La scurt timp valoarea titlurilor a început să scadă rapid, creșterea de 13% din deschidere fiind practic anulată. La această oră o acțiune Facebook este cotată la 38,01 dolari, respectiv la nivelul din oferta publică inițială. Pentru că tranzacționarea lor de abia a început, platforma online a Nasdaq nu poate furniza încă un grafic bazat pe evoluția lor.


UPDATE 18:51 Acțiunile Facebook au debutat pe bursa Nasdaq în creștere cu 13%, la 43 dolari pe unitate, după ce compania a obținut până la 18,4 miliarde de dolari printr-una din cele mai mari oferte publice din istoria Statelor Unite, transmite Reuters, citat de Mediafax.

După o întârziere a începerii tranzacțiilor, care a provocat neliniște în rândul brokerilor, acțiunile Facebook au deschis în urcare cu 13%, la 43 dolari pe unitate, față de prețul din ofeta publică, de 38 de dolari pe unitate.

În aplauzele furtunoase ale angajaților, directorul general al Fecebook, Mark Zuckerberg, flancat de directorul operațional Sheryl Sandberg și directorul general al Nasdaq, Robert Greifeld, a sunat din clopot pentru a marca începerea tranzacțiilor.


Debutul de vineri al Facebook, companie evaluată la 104 miliarde de dolari, pe piața Nasdaq de la New York va „boteza” peste 1.000 de milionari în dolari, cel puțin pe hârtie, și îl va propulsa pe fondatorul rețelei, Mark Zuckerberg, pe locul 29 în topul miliardarilor lumii.

Cea mai mare ofertă publică inițială derulată vreodată în industria IT

Facebook a încheiat joi cea mai mare ofertă publică inițială derulată vreodată în industria înaltei tehnologii și internetului, reușind să plaseze pe piață circa 422 milioane de acțiuni la prețul de 38 de dolari pe unitate, plafonul intervalului țintit de companie. Rețeaua de socializare a atras astfel 16 miliarde de dolari, a treia mare ofertă publică din istoria SUA, după Visa și General Motors.

Valoarea ofertei ar putea crește la 18,4 miliarde de dolari dacă vor fi exercitate anumite opțiuni rezervate de investitorii care au subscris operațiunea, potrivit Reuters.

Capitalizarea Facebook la debutul ședinței de vineri pe bursa de la New York va fi de 104,2 miliarde de dolari, depășind nume grele precum Amazon.com, Hewlett-Packard, Starbucks sau Dell.

Investitorii se așteaptă la creșteri puternice ale acțiunilor Facebook în ședința de vineri pe piața Nasdaq, estimările apărute în presa internațională variind de la plus 15-20% la 50%.

„O creștere de 15-20% este posibilă, ținând cont că deja au crescut prețul țintit și volumul acțiunilor scoase pe piață”, comentează pentru Reuters Tim Loughran, profesor de finanțe la Universitatea Notre Dame.

Facebook a majorat în ultimele zile, pe ultima sută de metri, intervalul de preț țintit în cadrul ofertei de la 28-34 dolari pe acțiune la 34-38 dolari, iar numărul acțiunilor scoase pe piață a fost ridicat cu 25%, la aproape 422 milioane de unități.

În final, oferta s-a derulat la prețul maxim vizat de companie, de 38 de dolari pe acțiune.

Facebook va debuta pe piața Nasdaq de la New York sub simbolul „FB” la ora locală 11:00 – în jur de 18:00 ora României.

Unii investitori cred că acțiunile rețelei de socializare vor crește vineri cu peste 30%, în pofida temerilor privind potențialul de monetizare pe termen lung a afacerii. Media estimărilor analiștilor Morningstar indică un preț de închidere de 50 de dolari.

Peste 1000 de noi milionari, „pe hârtie”

Se estimează că oferta publică inițială a Facebook va boteza, vineri, peste 1.000 de milionari în dolari, cel puțin pe hârtie, iar regiunea San Francisco Bay se pregătește pentru o creștere explozivă a vânzărilor, de la proprietăți imobiliare la automobile.

Odată cu debutul pe bursă la 38 de dolari pe acțiune, valoarea celor peste 503 milioane de titluri încă deținute de Mark Zuckerberg, 28 de ani, va fi de 19,1 miliarde de dolari, astfel că fondatorul Facebook se va regăsi pe locul 29 în rândul miliardarilor lumii, deasupra cofondatorilor Google Larry Page și Sergey Brin, potrivit Bloomberg.

Cum a fost sărbătorit evenimentul la sediul companiei

Programatorii Facebook au sărbătorit joi evenimentul printr-un „hackaton” peste noapte la sediul companiei din Menlo Park, California, combinație între „hacker” și „maraton”. Tradiția presupune dezvoltarea de proiecte „pe lângă”, care ajung uneori oferte sau servicii mainstream pe rețeaua de socializare.

Mark Zuckerberg va suna un clopoțel la sediul companiei pentru a marca debutul pe piața Nasdaq.

Fondată în 2004 în căminele universității Harvard, Facebook a devenit cea mai mare rețea de socializare din lume, cu peste 900 milioane de utilizatori activi (care se loghează cel puțin odată pe lună).

În pofida entuziasmului care a înconjurat oferta publică a companiei și așteptărilor uriașe ale investitorilor, Facebook se pregătește să depășească obstacole serioase pentru a-și putea menține avântul.

Unii investitori se tem că rețeaua de socializare nu știe deocamdată cum va monetiza serviciile accesate de pe smartphone-uri și tablete, unde spațiul redus de afișare împiedică includerea de spoturi publicitare.

Între timp, creșterea veniturilor Facebook din advertising online, principala afacere a companie, a încetinit în ultimele luni, iar gigantul auto General Motors a anunțat marți că încetează să-și facă reclamă pe rețeaua de socializare.

Oferta publică inițială a Facebook a stârnit nemulțumire în rândul fanilor și investitorilor amatori care au încercat să subscrie în cadrul operațiunii, dar nu au reușit deoarece nu au „relații” pe Wall Street. Banii și pilele vorbesc, în special pe Wall Street, notează Reuters.

Astfel, investitorii cu conturi mari și vechi la casele de brokeraj de pe Wall Street nu au avut probleme să obțină măcar o parte din ordinele de cumpărare plasate în cadrul ofertei, în timp ce amatorii fără relații au rămas cu buza umflată.