Lituania acuză Belarus de CRIME împotriva umanității. Plângerea a fost înaintată către CPI
Lituania a cerut luni Curţii Penale Internaţionale (CPI) să ancheteze ţara vecină Belarus în legătură cu presupuse crime împotriva umanităţii, comise în timpul mandatului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.
Ministerul lituanian al Justiţiei solicită CPI să deschidă o anchetă privind crimele împotriva umanităţii comise de regimul Lukaşenko în decurs de trei decenii: deportări forţate, persecuţii şi rele tratamente aplicate deținuților. Toate aceste încălcări flagrante ale drepturilor omului contravin principiilor apărate de dreptul internaţional.
Sute de mii de belaruşi şi-au găsit refugiu umanitar în Lituania şi în alte ţări din Uniunea Europeană. Peste 60.000 de belaruşi trăiesc acum în Lituania, dintre care mulţi au îndurat sau încă îndură presiunea regimului pentru presupusele infracțiuni comise.
Acţiunea autorităţilor lituaniene este sprijinită de lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil la Vilnius, capitala Lituaniei.
„Infracţiunile comise de acest regim, de la deportări forţate la arestări ilegale şi tortură, nu pot rămâne nepedepsite. Curajul Lituaniei ne dă speranţă că în cele din urmă lumea îl va trage la răspundere pe Aleksandr Lukașenko pentru atrocităţile comise”, susține Tihanovskaia, potrivit Reuters.
Svetlana Tihanovskaia a candidat la alegerile prezidenţiale din august 2020, dar a părăsit ţara după ce Lukaşenko a fost proclamat câştigător, un rezultat pe care opoziţia şi guvernele occidentale l-au denunţat ca fiind fraudulos.
Scrutinul a fost urmat de proteste masive care au fost înăbuşite de aparatul represiv al regimului Lukaşenko. Mii de oameni au fost arestaţi, în timp ce alţii au fugit din ţară, mulţi în Lituania vecină.