Lituania avertizează împotriva unei „mistralizări” a politicii UE: Pentru unii afacerile sunt mai importante
„Asistăm la o mistralizare a politicii Uniunii Europene”, a declarat Grybauskaite pentru postul public de radio LRT, făcând referire la contractul în valoare de 1,1 miliarde de euro, pentru care Franța este criticată de occidentali.
„Valorile și securitatea sunt trădate în favoarea afacerilor, regula «cumpără și cucerește» fiind aplicată” de Rusia pentru a diviza membrele UE, a declarat ea, parafrazând proverbul „dezbină și cucerește”.
„Vânzarea de tehnologii militare Rusiei în circumstanțele actuale nu poate fi tolerată”, a adăugat ea.
Declarația președintei lituaniene intervine în momentul în care miniștrii Afacerilor Externe din UE urmează să se întâlnească marți la Bruxelles pentru a decide o eventuală înăsprire a sancțiunilor impuse Rusiei în cadrul crizei ucrainene, după prăbușirea avionului malaysian.
Conform președintei lituaniene, o politică „indecisă” a UE constituie „o invitație directă pentru agresor de a fi mai agresiv pe viitor”.
Statele baltice și Polonia, care au aderat la UE și la NATO după căderea comunismului, sunt preocupate de extinderea crizei în Ucraina.
„Nazismul nu a fost oprit în anii ’90 și asistăm în acest moment la șovinismul Marii Rusii, care conduce la lucruri precum un atac împotriva unui avion civil”, a declarat Grybauskaite.
„Cei care au organizat, comandat și livrat armament trebuie judecați în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga”, a adăugat ea.
Președinta Lituaniei urma să participe marți, la Varșovia, la o reuniune a șefilor de stat din Europa centrală și de Est (Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, România, Polonia și Cehia), prevăzută inițial înaintea summitului NATO din septembrie, dar în acest context internațional, dedicată în special crizei din Ucraina.