Lituania nu mai face parte din CONVENȚIA munițiilor cu dispersie. Balticii se tem de RĂZBOI

Publicat: 18 07. 2024, 22:06
Bombe cu dispersie. Sursa Foto: Shutterstock

Lituania s-a retras oficial din Convenţia asupra Muniţiilor cu Dispersie, un tratat internaţional care interzice fabricarea, deținerea și achiziţia unor proiectile care eliberează pe o suprafață extinsă încărcături explozive.

Acest tip de muniție este folosit în război pentru anihilarea trupelor aflate în tranșee, deoarece se detonează deasupra țintei și eliberează în atmosferă mici fragmente explozive. Unele bucăți ajung să rămână neexplodate, motiv pentru care reprezintă o amenințare pe termen lung la adresa populației civile, acesta fiind principalul motiv pentru care au fost interzise.

În contextul războiului din Ucraina, decizia este justificată, susțin autoritățile de la Vilnius, deoarece agresorul folosește astfel de arme și nu ține cont de reguli.

„Convenţiile sunt importante atunci când toate ţările aderă la ele. Problema este că Rusia nu aderă la acest set de reguli și am văzut asta în războiul din Ucraina. Ar fi o greşeală pentru o ţară, care se pregăteşte să se apere, să nu le poată folosi”, motivează oficialii lituanieni.

Atât Rusia cât şi Ucraina au folosit pe durata războiului diferite tipuri de bombe cu dispersie. Deseori, rușii le-au folosit în atacurile împotriva țintelor civile, relatează Reuters.