Miniștrii europeni de Externe se întâlnesc, luni, la Bruxelles pentru cea de-a doua reuniune de urgență pe tema Ucrainei în zece zile. Statele Unite au anunțat, luni, că vor cere trimiterea „imediată” în Ucraina a unor observatori ai OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa). Duminică, la capătul unei zile de consultări pe tema Ucrainei, NATO a cerut Moscovei și Kievului să caute o soluție pașnică la această criză și a condamnat provocările Rusiei. Și secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen s-a declarat în favoarea trimiterii unor observatori în Ucraina.
Totodată, Statele Unite își intensifică implicarea și îl trimit, marți, pe John Kerry la Kiev. Secretarul de Stat american va arăta sprijinul SUA pentru noua conducere ucraineană care a înlocuit regimul Ianukovici. De asemenea, Kerry, care a denunțat duminică „agresiunea” ți „invazia” Rusiei în Ucraina, își „va reafirma (în timpul vizitei, n.red.) sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit unui comunicat al diplomației americane. SUA, alături de Marea Britanie și Rusia însăși, sunt garanții integrității teritoriale a Ucrainei, în virtutea unui tratat semnat în 1994 la Budapesta, în baza căruia Ucraina a renunțat la arsenalul nuclear. Deși memorandumul nu are valoare legală în absența unui mandat ONU, termenii sunt foarte puternici și obligă acum SUA și Marea Britanie să găsească o soluție pentru rezolvarea situației din Crimeea.
Genya Savilov/AFP/Mediafax
La rândul său, autoritățile ucrainene au lansat, luni dimineață, un apel la adresa președintelui rus de a preveni mobilizarea forțelor militare rusești pe teritoriul Ucrainei. Parlamentul de la Kiev a cerut, de asemenea, Rusiei să își retragă la baze militarii din cadrul flotei sale la Marea Neagră. „Dacă președintele Putin vrea să fie președintele care a început un război între două țări vecine și prietene, el este foarte aproape de a-și atinge acest obiectiv. Suntem în pragul catastrofei”, a declarat duminică noul premier de la Kiev, Arseni Iațeniuk. „Nu este o amenințare, este de fapt o declarație de război adresată țării mele”, a adăugat el.
Președintele interimar Aleksandr Turcinov a repetat că speră să se ajungă la o soluție „pașincă” la această criză. Totuși, un alt oficial de rang înalt a anunțat mobilizarea rezerviștilor ucraineni pentru a asigura „securitatea și integritatea teritoriului”.
„Rusia nu vrea război cu Ucraina”, a declarat duminică seara Grigori Karasin, adjunctul ministrului rus de Externe, în cadrul unei emisiuni televizate. „Sunt convins că nimeni din Rusia nu vrea război. Suntem împotriva folosirii unei astfel de terminologii pentru a discuta despre relațiile cu Ucraine care ne este aproape”, a insistat el.
gândul transmite LIVE TEXT ultimele informații despre criza ruso-ucraineană
UPDATE 8:24Președintele rus Vladimir Putin le-a ordonat trupelor mobilizate săptămâna trecută într-un exercițiu militar surpriză în vestul și centrul Rusiei să se întoarcă la unitățile lor, a declarat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, relatează Russia Today, în pagina electronică.
UPDATE 7:35Premierul canadian Stephen Harper a amenințat luni Rusia cu excluderea din G8 dacă nu va înceta imediat ocuparea peninsulei ucrainene Crimeea, relatează AFP.
Stephen Harper a declarat, în cadrul unei conferinței de presă televizate, că „acțiunile recente ale președintelui Vladimir Putin izolează Rusia atât pe plan diplomatic, cât și pe plan economic și o pun în fața excluderii totale din G8”.
UPDATE 7:24Mai mulți oficiali ai Congresului american dornici să susțină Kievul în fața Moscovei și-au exprimat intenția, luni, de a adopta rapid măsuri de ajutor economic pentru Ucraina, care ar putea include garantarea unui împrumut de un miliard de dolari, relatează AFP.
UPDATE 7:18Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a denunțat, într-un interviu pentru cotidianul german Bild, „agresiunea” Rusiei asupra țării sale și a repetat că Republica Autonomă Crimeea rămâne un teritoriu ucrainean, relatează AFP.”Vecinii noștri ruși au comis o agresiune nejustificată asupra teritoriului nostru național”, a spus Iațeniuk.
UPDATE 7:15Statele Unite au „suspendat toate legăturile militare” dintre Washington și Moscova în urma intervenției ruse în Crimeea, a anunțat luni Pentagonul, citat de AFP.
Statele Unite suspendă „exercițiile și reuniunile bilaterale, escalele de nave și conferințele de planificare militară”, afirmă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, citat într-un comunicat.
UPDATE 7:13Președintele ucrainean înlăturat de la putere, Viktor Ianukovici, s-a adresat președintelui rus, Vladimir Putin, cu scopul de a obține ajutor militar „pentru apărarea populației ucrainene”, a afirmat luni ambasadorul rus la ONU, citat de AFP.
UPDATE 21:20 Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunțat că Rusia a încălcat dreptul internațional prin operațiunile din Crimeea, apreciind că Moscova este „de partea rea a istoriei” în criza din Ucraina, relatează AFP.
UPDATE 19:10 Ministrul rus al Apărării neagă că flota rusească din Crimea le-ar fi dat forțelor ucrainene ultimatum până mâine dimineață pentru a se preda și a nu fi atacați, anunță Vedemosti, potrivit The Guardian. Cu o dezmințire similară a venit și purtătorul de cuvânt al Flotei Rusiei de la Marea Neagră, citat de BBC.
UPDATE 18:45 Ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei din Ucraina. Reuniunea va începe la ora 22:30, ora României.
UPDATE 18:10 Președintele Dumei de Stat din Ucraina, Serghei Narîșkin, a declarat că, în acest moment, nu este necesară o intervenție militară rusă în Ucraina, informează AFP.
„Decizia Consiliului Federației (Camera superioară a Parlamentului rus – n.red) ne oferă dreptul de a interveni militar și o putem utiliza în caz de nevoie, dar acest lucru nu este necesar pentru moment”, a spus Narîșkin.
UPDATE 17:50 Tot Interfax anunță că vicepreședintele american a vorbit la telefon azi cu omologul rus, Dmitri Medvedev. Convorbirea vine în continuarea celei pe care Barack Obama și Vladimir Putin au avut-o în acest sfârșit de săptămână.
UPDATE 17:20 Interfax citează o sursă din interiorul Ministerului Apărării de la Moscova, potrivit căreia flota rusă de la Marea Neagră le-ar fi dat un ultimatum militarilor ucraineni din Crimeea să se predea până marți. Altfel, rușii ar fi amenințat că vor ataca. Informația NU a fost confirmată pe vreun canal oficial.
UPDATE 16:15 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a comentat că amenințările omologului american, John Kerry, pe marginea manevrelor militare din Crimeea sunt „inacceptabile”, anunță Reuters, potrivit The Guardian. „Considerăm inadmisibile amenințările adresate Rusiei de către secretarul de Stat american John Kerry cu privire la ultimele evenimente din Ucraina și Crimeea”, afirmă Ministerul rus de Externe într-un comunicat.
Kerry a amenințat, duminică, Rusia cu excluderea din G8 și cu izolarea economică.
UPDATE 16:07 Wall Street Journal prezintă principalele idei asupra cărora ar fi convenit azi miniștrii de Externe ai UE, la o reuniune specială pe tema Ucraina, desfășurată la Bruxelles:
– UE și statele membre își suspendă participarea la lucrările de pregătire a summitului G8, care ar urma să se desfășoare în iunie, la Soci
– UE va suspenda negocierile cu Rusia privind liberalizarea vizelor
– UE cere Rusiei să își „retragă imediat” militarii care se află în afara bazelor rusești din Crimeea
UPDATE 15:40 Câteva sute de proruși au luat cu asalt și au ocupat sediul administrației regionale din Donețk, fieful lui Viktor Ianukovici, anunță agențiile de știri.
Khud Oteply/AFP/Mediafax
UPDATE 15:30 Rusia va avea de suportat „grave consecințe” pentru intervenția militară în Crimeea, a avertizat ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, negociatorul principal al crizei de pe EuroMaidan. „Știm că, la cei lacomi, pofta vine mâncând. Pentru lumea liberă, miza este să ne opunem acestei logici. Rusia va suporta grave consecințe pentru intervenția militară” din Ucraina, a declarat, luni, Sikorski.
UPDATE 15:20 Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, controlată de stat, ar putea cumpăra rafinăria din Odesa, Ucraina, preluată de banca rusă VTB, controlată tot de stat, în contul unor datorii neplătite de compania unui milionar ucrainean, potrivit cotidianului Kommersant, scrie Mediafax.
UPDATE 15:15 Fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko, eliberată din închisoare după îndepărtarea de la putere a lui Viktor Ianukovici, a afirmat, într-un mesaj către ucraineni, că, „ocupând” Crimeea, Rusia a declarat război nu doar Ucrainei, ci și SUA și Marii Britanii, țări garante ale suveranității statului ucrainean, relatează AFP, potrivit Mediafax: „Vladimir Putin înțelege bine că, declarându-ne război, el a declarat război inclusiv țărilor garante ale securității noastre, respectiv SUA și Marea Britanie”.
UPDATE 15:00 Armata rusă s-a instalat în Crimeea în urmă cu peste 200 de ani, după ce Ecaterina a II-a a construit o bază navală la Sevastopol, iar în prezent Rusia plătește chirie Ucrainei pentru găzduirea unei flote cu care intimidează „vecini mici”, dar nu face față NATO, arată o analiză a Washington Post, citată de Mediafax. România și Bulgaria sunt singurele țări riverane Mării Negre care fac parte din Alianța Nord-Atlantică. Iată harta forțelor navale de la Marea Neagră (citiți mai multe AICI):
Clic pentru a mări
UPDATE 14:30 „Sunt esențiale garantarea respectului deplin și păstrarea independenței, unității și integrității teritoriale a Ucrainei. Rusia este necesar să se abțină de la orice acțiune care ar putea să conducă la o nouă escaladare”, a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, într-o conferință de presă la Geneva. La rândul lui, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a făcut următorul anunț: „Lucrăm împreună cu toate statele membre pentru a defini un răspuns comun și ferm. Astăzi are loc o reuniune a miniștrilor de Externe, iar foarte curând șefii de stat și de guverne se vor întâlni pentru a formula un răspuns comun”.
UPDATE 13:47 Militarii ruși continuă să debarce masiv în Crimeea, încălcând acorduri internaționale, au anunțat luni grăniceri ucraineni, potrivit Mediafax. În ultimele 24 de ore, zece elicoptere de luptă și opt avioane de transport rusești au aterizat în Crimeea, fără ca Ucraina să fie informată. Acordurile dintre Rusia și Ucraina cu privire la statutul Flotei rusești la Marea Neagră prevăd ca autoritățile de la Kiev să fie informate cu 72 de ore înaintea unor asemenea mișcări de trupe.
Ministerul ucrainean al Apărării acuză Rusia că i-a violat spațiul aerian în cursul nopții trecute.
UPDATE 13:35 Protestatari pro-ruși în Harkov:
FOTO: Twitter/NBC News
UPDATE 13:30 Banca centrală a Rusiei a urcat dobânda cheie cu 1,5 puncte, la 7%, informează Wall Street Journal. Măsura este menită să stabilizeze piața, în condițiile în care rubla s-a depreciat luni cu 2% față de dolar și a atins minime istorice față de mai multe monede de referință după decizia Rusiei de a invada peninsula Crimeea, parte a statului ucrainean. De asemenea, bursa de la Moscova afișează un declin de peste 9%.
UPDATE 13:20 The Guardian relatează că premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, ar fi dat ordin să se construiască un pod care să unească Rusia de Crimeea. De asemenea, autoritățile ruse au blocat cel puțin 13 site-uri despre mișcarea protestatară din Ucraina.
UPDATE 13:15 Ministrul britanic de Externe, William Hague, care se află în acest moment la Kiev, ar fi primit asigurări din partea premierului Iațeniuk că Ucraina nu vrea o intervenție militară străină pentru a rezolva criza din Crimeea. De asemenea, Hague anunță pe Twitter că țara lui este dispusă să ofere un „ajutor tehnic de 10 miliarde de lire pentru reformă economică și politică în Ucraina”.
UPDATE 13:10 Cancelarul german Angela Merkel a afirmat, într-o discuție la telefon cu președintele SUA Barack Obama pe tema crizei din Ucraina, că liderul rus Vladimir Putin a pierdut „contactul cu realitatea”, susțin surse apropiate administrației americane, citate de The New York Times. „Se află în altă lume”, ar fi spus Merkel.
UPDATE 13:05 Ministrul elvețian de Externe Didier Burkhalter a declarat luni că Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) dorește să trimită o misiune pentru o anchetă asupra „incidentelor” care au avut loc în Ucraina, relatează AFP, potrivit Mediafax.
UPDATE 13:00 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, condamnă amenințările Occidentului cu sancțiuni și cu boicotarea summitului G8 de la Soci.
UPDATE 12:03 Șeful Forțelor Navale Ucrainene, Denis Berezovski, care a dezertat ieri și a trecut de partea rușilor, își îndeamnă acum foștii colegi să îi urmeze exemplul, transmit corespondenții străini din Crimeea. Agenția rusească Interfax susține că 5.000 de persoane din Armata și Ministerul de Interne ucrainene au trecut de partea Rusiei.
UPDATE 11:55 „Ceea ce se întâmplă în Ucraina arată că, dacă o țară nu reacționează imediat la pericolul separatismului, acesta se răspândește în întreaga regiune”, a afirmat premierul R. Moldova, Iurie Leancă, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Viktor Drachev/AFP/Mediafax
UPDATE 11:17 Miniștrii de Finanțe din cadrul grupului G7 (G8-Rusia) s-au declarat dispuși să ofere „o susținere financiară solidă” Ucrainei, în condițiile în care țara se află în pragul falimentului și ultima situație de incapacitate de plată a fost rezolvată în ultimul moment de Rusia, printr-un acord între Putin și Ianukovici. „Suntem uniți în angajamentul nostru de a oferi o susținere financiară solidă Ucrainei”, scriu miniștrii celor șapte țări cele mai industrializate din lume (Germania, Canada, Statele Unite, Franța, Italia, Japonia și Marea Britanie), salutând trimiterea unei misiuni a Fondului Monetar Internațional în această săptămână în Ucraina pentru a începe discuțiile tehnice cu autoritățile ucrainene.
UPDATE 11:10 Ministrul britanic de Externe, William Hague, se declară foarte îngrijorat de posibile noi manevre militare rusești în Ucraina. „Intervenția rusească a creat o situație foarte tensionată și periculoasă. Dar, fără îndoială, vor fi consecințe. Lumea nu poate să spună că este OK să încalci suveranitatea altor națiuni”, a spus Hague, la BBC Radio 4.
Hague a mai comentat că Ucraina este „cea mai mare criză a secolului XXI”.
Viktor Drachev/AFP/Mediafax