Prima pagină » Știri externe » LIVE | Război în Ucraina, ziua 413: DEZVĂLUIRI din documentele secrete ale Pentagonului – Occidentul a trimis pe front unități ale forţelor speciale

LIVE | Război în Ucraina, ziua 413: DEZVĂLUIRI din documentele secrete ale Pentagonului – Occidentul a trimis pe front unități ale forţelor speciale

LIVE | Război în Ucraina, ziua 413: DEZVĂLUIRI din documentele secrete ale Pentagonului - Occidentul a trimis pe front unități ale forţelor speciale

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua a 413-a. Dezvăluiri din documentele secrete ale Pentagonului arată că mai multe naţiuni occidentale au trimis pe frontul din Ucraina unități ale forţelor speciale.

Misiunea acestora a fost de a ajuta armata lui Zelenski să respingă invazia militară ruse.

Ce țară are cei mai mulți soldați în Ucraina

Conform unui document secret atribuit Departamentului Apărării, mai multe ţări occidentale au membri din forţele speciale pe teritoriul Ucrainei.

Marea Britanie are cei mai mulţi militari în Ucraina, aproximativ 50, fiind urmată de Letonia, cu 17 militari, şi de Franţa (15 militari). Statele Unite ale Americii au 14 luptători din forţele speciale, iar Olanda, unul singur.

Documentul secret scurs în presă este datat 23 martie și nu precizează unde se află aceşti luptători, informează postul de televiziune BBC News.

De la începutul războiului, toate statele occidentale, inclusiv SUA şi Marea Britanie, au transmis că nu au deloc militari în Ucraina, cu excepţia celor care protejează misiunile diplomatice.

Cum comentează Occidentul

Ministerul britanic al Apărării a refuzat să facă vreun comentariu pe tema prezenţei forţelor speciale în Ucraina.

Dar, referitor la publicarea documentelor secrete din SUA, britanicii arată că datele „prezintă un nivel semnificativ de inexactitate”. „Cititorii trebuie să fie prudenţi în privinţa abordării unor informaţii cu valoare de presupuneri care au potenţialul răspândirii dezinformării”, au atras atenţia oficialii de la Londra.

La rândul lui, ministrul francez al Forţelor Armate, Sébastien Lecornu, a insistat că Franţa nu a trimis militari pe teritoriul Ucrainei: „Nu există forţe franceze implicate în operaţiunea din Ucraina. Documentele citate nu provin de la forţele armate franceze. Nu ne pronunţăm asupra unor documente a căror sursă este incertă”.

Publicarea documentelor secrete ale Pentagonului este investigată de către Departamentul Apărării şi Departamentul Justiţiei. Washingtonul a admis că difuzarea neautorizată a acestor informaţii, multe dintre ele referitoare la conflictul ruso-ucrainean, generează „un risc foarte grav” în materie de securitate naţională.

Printre altele, într-un document, americanii își exprimă îndoiala cu privire la eficienţa eventualei contraofensive a Ucrainei.

Americanii îi spionează și pe ruși, și pe aliați

Conform acestor documente, serviciile de informaţii din SUA l-ar intercepta pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar în același timp ar spiona inclusiv la Moscova.

„Faptul că Statele Unite au început de mult timp supravegherea diverşilor şefi de state, mai ales din capitale europene, a apărut în mod repetat şi a cauzat situaţii scandaloase. De aceea, nu poate fi exclus”, a reacționat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. El nu a comentat informațiile cu privire la spionarea inclusiv a Administrației Putin.

„Este un incident grav. Problema menţinerii securităţii informaţiilor este esenţială pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale, a încrederii şi seriozităţii în relaţiile dintre aliaţi şi parteneri” – Angus Campbell, şeful Statului Major al armatei australiene

Pe de altă parte, Coreea de Sud a anunţat că va cere acţiuni „adecvate” din partea Statelor Unite după analizarea activităţilor de spionaj evidenţiate de documentele secrete, în contextul în care Washingtonul ar fi interceptat și convorbirile liderilor de la Seul.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și