Armata rusă a continuat joi cu atacuri asupra orașului Bahmut, din estul Ucrainei, și a orașul Herson, din sudul țării, au declarat oficialii de la Kiev. Kremlinul consideră că Bahmut este esențial pentru ofensiva sa care se concentrează în mare parte în estul Ucrainei la mai bine de un an după ce a invadat teritoriul țării vecine.
Trupele ucrainene au fost forțate să se retragă din unele teritorii din zona orașului Bahmut, arată o actualizare a Marii Britanii. Potrivit acesteia, Rusia a lansat un nou asalt asupra Bahmutului cu focuri de artilerie intense în ultimele două zile.
Şeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavlo Kirilenko, a raportat că armata rusă a bombardat oraşul Avdiivka, vineri dimineaţă, obuzele lovind o zonă rezidențială. În ultimele 24 de ore, ruşii au distrus două grădinițe și o școală, la Bahmut și la Ceasiv Iar. Obuzele ruseşti au lovit şi periferia comunității Toreţk. Joi seară, rușii au mai bombardat Novodmitrivka, Torske, Zaricine, Volnovaha, Vuhledar, Novoukrainka și Bohoiavlenka. Potrivit lui Kirilenko, în ultimele 24 de ore, autorităţile regionale nu au primit informații care să indice că bombardamentele s-ar fi soldat cu victime.
De asemenea, șeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, raportează că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat regiunea de 68 de ori. Potrivit unui comunicat remis vineri dimineaţă, ruşii au lansat 280 de obuze, dintre care patru asupra oraşului Herson. Armata rusă a lovit zone rezidenţiale din mai multe localităţi ale regiunii, o instituţie de învăţământ şi un parc. În urma agresiunii militare a Federației Ruse, două persoane au fost ucise, iar alte patru au fost rănite, în atacurile lansate în ultimele 24 de ore pe teritoriul regiunii Herson.
Forţele ucrainene au lichidat 500 de invadatori ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul militarilor armatei ruse ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 181.090 – potrivit unui raport publicat, vineri, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, relatează RBC, potrivit Rador. De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 307 avioane și 293 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 3.650 (+4) de tancuri ale armatei ruse, 7.069 (+16) de vehicule blindate, 2.784 (+7) de sisteme de artilerie, 283 de sisteme de apărare antiaeriană, 535 de lansatoare multiple de rachete, 5.640 (+3) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 2.339 de drone, 911 rachete de croazieră și tehnică specială (321 unități).
Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei raportează că Federația Rusă continuă așa-numita pașaportizare în zonele temporar ocupate ale ţării, intensificând procesul de acordare a actelor de identitate rusești, în special în regiunea estică Donețk. „În unele localități din districtul Kahovka, regiunea Herson, ocupanții ruși obligă oamenii să-și reînmatriculeze vehiculele conform reglementărilor rusești, care prevăd că proprietarii trebuie să aibă pașapoarte ale Rusiei” – mai menţionează armata ucraineană. În teritoriile temporar ocupate din regiunea Donețk, departamentele serviciului de migrație al Federației Ruse lucrează fără zile libere.
Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a apreciat joi că „siguranţa” centralei nucleare din Zaporojie, în sudul Ucrainei, este „pe muchie de cuţit”, după ce în apropierea ei au explodat recent două mine, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Dacă nu acţionăm acum pentru a proteja centrala, norocul nostru s-ar putea schimba mai devreme sau mai târziu, cu consecinţe potenţial grave asupra sănătăţii umane şi mediului înconjurător”, a avertizat Grossi într-un comunicat difuzat la Viena, unde se află sediul AIEA.
„Suntem pe muchie de cuţit în ceea ce priveşte siguranţa şi securitatea nucleare la centrala din Zaporojie”, cea mai mare din Europa, ocupată de trupele ruse din martie 2022, a adăugat el, reiterând temerile deja exprimate în mai multe rânduri de organizaţia sa.
Două explozii de mine terestre s-au produs în afara gardului care înconjoară uzina, prima în 8 aprilie, iar cealaltă patru zile mai târziu, potrivit comunicatului.
Nu se ştie pentru moment ce a declanşat exploziile, a subliniat Grossi, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu înalţi responsabili ruşi la Kaliningrad (vestul Rusiei). El se deplasase cu puţin timp înainte la centrala din Zaporojie, pentru a doua oară de la începutul războiului în Ucraina.
Directorul AIEA a avertizat joi, între altele, că uzina – unde se află şase reactoare nucleare – continuă să depindă de o singură linie electrică încă funcţională, ceea ce constituie „un risc major pentru siguranţa şi securitatea nucleară”.
O linie electrică de urgenţă avariată la 1 martie nu a fost încă reparată, şi-a exprimat regretul AIEA, agenţie a ONU.
AIEA subliniază de asemenea că situaţia personalului în această centrală rămâne „complexă şi dificilă”, inclusiv din cauza penuriei de angajaţi.
Uniunea Europeană a plasat joi organizaţia paramilitară rusă Wagner pe lista persoanelor şi entităţilor sancţionate pentru „participare activă la războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei”.
Grupul de mercenari care luptă în estul Ucrainei pentru a încerca să cucerească oraşele Bahmut şi Soledar, a fost deja plasat în februarie pe o altă listă a sancţiunilor UE pentru încălcarea drepturilor omului şi „destabilizarea” unor ţări din Africa.
Consiliul European, care reprezintă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, a explicat că noua listă de sancţiuni o „completează” pe cea anterioară, potrivit AFP.