LIVE TEXT. Dezbaterea dintre Kamala Harris și Donald Trump s-a încheiat. Evenimentul ar putea decide câștigătorul alegerilor din SUA

Publicat: 11 09. 2024, 04:00
Actualizat: 11 09. 2024, 06:58

Mult așteptata dezbatere dintre candidata democrată Kamala Harris și reprezentantul republicanilor, Donald Trump, a început.

UPDATE: Dezbaterea dintre cei doi candidați s-a încheiat

Așa cum era prevăzut, dezbaterea a durat aproximativ 90 de minute și s-a încheiat. La final, cei doi și-au prezentat concluziile în ceea ce privește politicile pe care fiecare le propune.

UPDATE: Trump: „Harris îi urăște și pe evrei, și pe arabi”

Așa cum era de așteptat, cei doi politicieni au lansat atacuri unul la adresa celuilalt în legătură cu acest subiect, iar, în binecunoscutul său stil, Trump a acuzat-o pe Harris că i-ar urî atât pe evrei, cât și pe arabi.

Totodată, acesta a spus că Administrația Biden nu a avut niciodată intenția de a restabili pacea în Orientul Mijlociu și a acuzat actuala conducere de la Washington că ar fi permis Iranului să obțină beneficii, prin eliminarea unora dintre sancțiunile impuse Teheranului în timpul mandatului său. Întrebați despre conflictul din Gaza, cei doi au avut opinii contradictorii. Citește mai mult…

UPDATE: Harris contestă legitimitatea lui Trump

Kamala Harris a făcut referire la alegerile anterioare și a spus că, odată ce a pierdut în fața lui Joe Biden, Trump nu mai are în acest moment legitimitate în fața americanilor.

„Donald Trump a fost concediat de 81 de milioane de oameni. Și nu poate accepta asta. Eu, ca vicepreședinte, am călătorit în toată lumea. Și toată lumea râde de Donald Trump. Americanii merită ceva mai bun”, a spus ea.

În replică, fostul lider de la Casa Albă l-a dat ca exemplu pe premierul Ungariei, Viktor Orban. Trump spune că este respectat de Orban și că acesta ar considera că fostul președinte ar fi ținut la distanță amenințările din partea Chinei, Rusiei sau Coreei de Nord.

„Viktor Orban, unul dintre cei mai respectați oameni, se întreabă de ce lumea explodează acum, iar acum trei ani nu era așa. Pentru că e nevoie de Trump. China, Coreea de Nord, Rusia, se temeau de Trump. Eu am scăpat de Nord Stream. Și Orban spune că nu erau probleme cu mine”, a spus Trump.

UPDATE: Problema avortului

Cei doi au lansat acuzații unul împotriva celuilalt în ceea ce privește dreptul femeilor de a face avort. Harris a spus că Trump își propune să le interzică femeilor să aibă drepturi asupra propriului corp, prin promovarea unor legi anti-avort. De asemenea, aceasta spune că legislația în acest sens, fiind mai amplă, le afectează și pe acele femei care sunt victime ale violului sau incestului, dar și pe cele care și-ar dori să facă fertilizare in-vitro.

„Nimeni nu trebuie să-și abandoneze credința sau convingerile profunde pentru a fi de acord cu Guvernul și, cu siguranță, Donald Trump nu ar trebui să-i spună unei femei ce să facă cu corpul ei”, a spus ea.

În replică, Trump spune că este un susținător al procedurilor de fertilizare in-vitro și că Harris „minte” atunci când vorbește despre legislația referitoare la avorturi.

El a spus că „democrații sunt radicali” în politicile lor privind avortul, deși a spus că crede că avortul ar trebui să fie o problemă a fiecărui stat în parte.

Trump l-a atacat, de asemenea, pe Tim Walz, candidatul pentru funcția de vicepreședinte, pentru poziția sa față de avort, susținând că Walz sprijină „execuția după naștere”.

Prezentatorul ABC News Live, Linsey Davis, a respins această afirmație, spunând: „Nu există niciun stat în această țară în care să fie legal să ucizi un copil după ce acesta s-a născut”.

UPDATE: Harris: Administrația Biden a trebuit să curețe mizeria lăsată de Donald Trump

Kamala Harris a declarat că Administrația Biden a trebuit să „curățe mizeria lăsată de Donald Trump” după cei patru ani petrecuți de acesta la Casa Albă.

Ea l-a acuzat pe Trump că a lăsat SUA cu „cel mai mare șomaj de la Marea Depresiune”, „cel mai grav atac asupra democrației noastre de la Războiul Civil încoace” și „cea mai gravă problemă de sănătate publică din ultimul secol”.

„Ceea ce am făcut și ceea ce intenționez să fac este să construim pe ceea ce știm că sunt aspirațiile și speranțele poporului american”, a spus ea.

UPDATE: Trump: Toată lumea știe că e o marxistă, tatăl ei e și el marxist

În ceea ce privește relația cu China, Harris l-a acuzat pe Trump că a permis ca SUA să vândă cipuri către China, în contextul în care Beijingul este un rival al Statelor Unite. Ea spune că acest lucru a permis Chinei să își dezvolte armamentul.

În replică, Trump a declarat că Beijingul a cumpărat aceste cipuri din Taiwan, pentru că „Statele Unite abia dacă mai produc așa ceva” și a acuzat-o pe Kamala Harris că ar fi marxistă. Trump spune că și tatăl acesteia este un adept al marxismului.

UPDATE: Problemele economiei americane, primul subiect de discuție

„Cred în ambițiile și aspirațiile americanilor, iar problema costurilor în ceea ce privește locuințele este extrem de presantă”, a declarat candidata democrată. Harris spune că își propune să susțină familiile care își doresc să cumpere o locuință, dar și micile afaceri. Ea spune că Trump vrea să taie taxele pentru miliardari și corporații, ceea ce ar aduce un deficit de 5.000 de miliarde de dolari.

Harris și Trump își dau mâna la începutul dezbaterii electorale. Sursa foto: Profimedia

Trump spune că nu promovează așa ceva, iar Statele Unite au obținut miliarde de dolari din taxele vamale impuse Chinei, spre exemplu.

„Avem probleme economice din cauza inflației, probabil cea mai mare din istoria țării noastre. A fost un dezastru pentru oameni. Și avem milioane de oameni care intră în țara noastră, din închisori și spitale de boli mintale și care le iau locul afro-americanilor și hispanicilor pe piața muncii. Ea și Biden i-au lăsat în țară. Sunt periculoși și trebuie să îi dăm afară rapid”, spune Trump.

Știrea inițială:

Evenimentul este găzduit de ABC News, iar GÂNDUL vă prezintă principalele declarații ale celor doi politicieni, precum și alte detalii importante din timpul dezbaterii electorale.

Dezbaterea a fost, până nu demult, marcată de incertitudine: pe de o parte, reticența Kamalei Harris de a apărea în fața presei (deși a făcut-o între timp), pe de altă parte nemulțumirea lui Trump în ceea ce privește ABC, el acuzând postul de televiziune că ar fi părtinitor.

Atât Harris, cât şi Trump, au acceptat regulile dezbaterii, care includ faptul că microfoanele lor vor fi închise atunci când timpul aparţine celuilalt candidat.

Citește și:

Dezbatere Kamala Harris – Donald Trump. Cum s-au pregătit cei doi pentru acest moment-cheie și ce avantaje are fiecare

Trump este pregătit pentru dezbaterea cu Harris: „Totul este nedrept”

Sursa foto: Profimedia