Prima pagină » Știri externe » LIVE TEXT | Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Doliu în Marea Britanie / Înmormântarea ar urma să aibă loc peste 10 zile / Noul rege, Charles al III-lea, se va adresa națiunii / Programul complet al zilei de vineri

LIVE TEXT | Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Doliu în Marea Britanie / Înmormântarea ar urma să aibă loc peste 10 zile / Noul rege, Charles al III-lea, se va adresa națiunii / Programul complet al zilei de vineri

Moartea Reginei Elisabeta a Doua a Marii Britanii și Irlandei de Nord este deja pe buzele tuturor. Poporul britanic este în doliu. „V-aţi făcut datoria, doamnă!”, „Mulţumim”, „Inimile noastre sunt frânte”, scrie presa englezească. Suverana Regatului Unit s-a stins din viață joi după-amiază, la reședința regală din Balmoral, în Scoția. Ziua de vineri este una încărcată de evenimente, în timp ce înmormântarea Majestății Sale ar urma să aibă loc abia peste 10 zile.

Înmormântarea Reginei va avea loc peste aproximativ 10 zile, la Westminster.

Ce urmează să se întâmple vineri. Programul complet al zilei

Ziua de vineri va fi plină de evenimente oficiale și neoficiale, pentru a marca moartea Reginei. Iată o schiță a orarului la care ne putem aștepta, conform jurnaliștilor de la The Guardian.

  • Regele Charles și Camilla, acum regina consort, au rămas joi seară la Balmoral, dar vor călători vineri la Londra, unde noul rege va avea o audiență cu noul premier, Liz Truss.
  • Confirmarea planurilor de înmormântare – Regele este probabil să se întâlnească cu Earl Marshal (ducele de Norfolk), care se ocupă de funeraliile Reginei, pentru a aproba programul zilelor următoare.
  • Doliu național – Guvernul va confirma durata doliu național, care este probabil să fie de aproximativ 12 zile, transmite agenția de presă PA, de acum până a doua zi după înmormântarea Reginei. Publicul a început deja să se adune în mulțimi mari și să lase flori în afara Palatului Buckingham și a altor clădiri regale. De asemenea, miniștrii vor anunța că ziua înmormântării va fi sărbătoare legală.
  • Doliu de la curte – Regele va decide durata doliului regal pentru membrii familiei regale. Se preconizează că va dura o lună.
  • Clopotele vor suna la Westminster Abbey, la Catedrala Sf. Paul și la Castelul Windsor.
  • Vor fi trase 96 de focuri de armă – pentru fiecare an al vieţii Reginei – în Hyde Park şi în alte locații.
  • Regele se va adresa națiunii. El va aduce un omagiu Reginei şi îşi va reafirma datoria faţă de serviciul său ca nou suveran.
  • Slujba la Catedrala Sf. Paul – Prim-ministrul și alți demnitari sunt așteptați să participe la un serviciu public de comemorare la Catedrala Sf. Paul din centrul Londrei.

UPDATE ora 21:20 La cât se ridică averea pesonală a reginei Elisabeta a II-a. Presa britanică a făcut și inventarul proprietăților după moartea sa

Averea personală a Reginei Elisabeta se ridică la 370 de milioane de lire sterline, după un calcul făcut de presa britanică, în urma decesului suveranei.

O parte din această avere este gestionată de guvern, iar cealaltă parte este privată. În același timp, Casa Regală deține şi un fond care datează din Evul Mediu.

UPDATE ora 20:10 – VIDEO Primul discurs al Regelui Charles al III-lea: „Dragei mele mame, acum, când îți începi ultima mare călătorie, să te alături dragului și răposatului meu tată, vreau să îți spun doar atât – Îți mulțumesc!”

Regele Charles al III-lea susține primul său discurs în calitate de monarh al Regatului Unit. Fiul reginei Elisabeta a II-a a ținut să-i aducă un omagiu mamei sale, despre care are numai cuvinte de laudă.

„Majestatea sa Regina, mult-iubita mea mamă, a fost un model pentru mine și pentru întreaga familie, iar serviciul său de o viață întreagă reprezintă un angajament pe care îl reînnoiesc.

Regina Elisabeta și-a trăit cu bine viața. S-a ținut de angajamentele în fața destinului și este plânsă cu adevărat de foarte multă lume. Acest serviciu care a durat o viață întreagă a reprezentat rezultatul unei promisiuni pe care și eu o reînnoiesc azi în fața dumneavoastră. (Citește continuarea AICI)

UPDATE ora 19.58 – Trupele ucrainene au transmis omagii Majestății Sale pe mai multe obuze înainte de a trage cu ele înspre armata lui Putin

Soldații ucraineni au scris omagii aduse regretatei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii pe partea laterală a unor bombe destinate unor obiective militare rusești.

Fotografiile cu munițiile aliniate în rânduri – accesibile pentru a fi lansate în administrația invadatorilor lui Vladimir Putin – prezentau litere atât în engleză, cât și în ucraineană.

‘R.I.P Queen Elizabeth II’ răspundea autograful de jos pe fațada uneia dintre carcasele de carapace kaki înflorite. Pe o alta scria: „Keep calm and backpack on” – o aluzie la un celebru afiș motivațional produs în 1939 în pregătirea celui de-al Doilea Război Mondial.  (Citește continuarea AICI)

UPDATE ora 19.00 – VIDEO Regele romilor Dorin Cioabă, mesaj de condoleanțe după moartea Reginei Elisabeta a II-a: ”A fost și Regina noastră!”
Regele Cioabă a transmis condoleanțe poporului englez pentru suferința trăită în numele Casei internaționale a Rromilor. El a mai spus că Regina Elisabeta a II-a a fost și regina lor, a romilor, fiindcă au învățat foarte multe lucruri de la ea, iar  steagul romilor a fost coborât în bernă în memoria Reginei Angliei.. De asemenea, Cioabă a ținut să-l felicite pe noul rege al Angliei, Charles al III-lea.
Casa Internațională a Romilor transmite condoleanțe poporului englez pentru marea suferință pe care aceștia au primit-o în urma morții Reginei Angliei. Vreau să știe tot poporul și întreaga comunitate din lume că romii sunt alături de poporul englez în această mare suferință prin care ei trec. Casa Regală Internațională transmite sincere condoleanțe, iar în semn de respect pentru monarhia englezească, Casa Regală a arborat steagul romilor în bernă, steagul Uniunii Internaționale a Romilor. (Citește continuarea AICI)

UPDATE ora 18:48 – Analist de politică externă, despre „moștenirea” regelui Charles al III-lea

Radu Magdin, analist de politică externă, a vorbit, într-un interviu pentru Gândul, despre evenimentele care au marcat mandatul de 70 de ani al reginei Elisabeta a II-a, dar și despre ce înseamnă pentru regele Charles al III-lea momentul preluării tronului, într-un context fragil și tumultuos pe plan internațional.

Regina Elisabeta a fost admirată, respectată și îndrăgită, dar, cel mai important, „a ținut mereu în viață imaginea Regatului Unit”, fiind liantul legăturii și continuității „dintre măreția mitologică a Imperiului Britanic și timpurile prezente”, spune Radu Magdin.

”Moștenirea” lăsată regelui Charles al III-lea – efectele Brexitului, ale schimbării relației cu China, ale pandemiei de COVID și ale crizei energetice – nu este una deloc ușoară, iar provocarea pentru readucerea Regatului Unit la o poziție de relevanță și încredere globală va fi una la cote înalte, susține analistul de politică externă. (Citește continuarea AICI).

UPDATE ora 17:05  – VIDEO | Mărturia principelui Nicolae despre prânzul luat în compania Reginei Elisabeta: “Era ca o bunicuță. M-a întrebat de…”

Principele Nicolae a povestit, recent, în cadrul podcast-ului ALTCEVA cu Adrian Artene, o amintire dragă de la 16 ani, când a luat parte la un prânz alături de Regina Elisabeta a II-a. Suverana britanică a încetat din viață, joi, 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, la castelul Balmoral din Scoția.

În cadrulpodcast-ului ALTCEVA , Principele Nicolae a relatat, cu zâmbetul pe buze, cum a fost întâlnirea sa cu suverana britanică, dar și cu ceilalți membri ai Familiei Regale.

”La petrecerea pentru bunicul meu (Regele Mihai – n.r.), Principele Charles a fost gazda, a fost la Highgrove, la el acasă, și a fost minunat! Foarte frumos, intim elegant, am avut foarte multe emoții, a fost prima dată când am avut această experiență cu oameni pe care nu i-am cunoscut dinainte. (Citește continuarea AICI)

UPDATE ora 16.30Miliardarul Jeff Bezos sare în apărarea Reginei, după ce un profesor universitar a susținut că „îi dorește o moarte chinuitoare”, printr-un mesaj pe Twitter

Celebrul Jeff Bezos, unul dintre miliardarii lumii, și-a expus condoleanțele pe internet, față de decesul care a marcat încheierea unei ere. Totuși, nu toți oamenii au fost triști din cauza decesului Reginei Elisabeta. Un profesor universitar, Uju Anya, a numit-o pe Regină „șeful unui imperiu genocid de hoți și violuri.”

Mesajul de pe Twitter al profesorului universitar la adresa Reginei Elisabeta a II-a, a stârnit numeroase comentarii și păreri în rândul oamenilor.

„Am auzit că șeful imperiului plin de hoți și violatori se apropie de sfârșit. Fie ca moartea ei să fie una chinuitoare.”, a postat pe contul ei profesorul universitar.

În urma acestui mesaj, sutele de comentarii nu au încetat să apară, dar, odată cu părerile oamenilor, și miliardarul Jeff Bezos a ținut să-și spună părerea.

Bezos a citat postările, care inițial au fost eliminate de către Twitter, apoi și-a exprimat opinia. „Așa arată cineva care se presupune că lucrează la a face lumea mai bună? Nu cred. Wow.” (Citește continuarea AICI).

UPDATE ora 16.08 – FOTO | Regina Maria, după vizita din 1934 de la Balmoral: ”Elisabeth este dulce dincolo de cuvinte”

În memoria Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii (1926-2022), Arhivele Naționale ale României a prezentat pe pagina oficială de Facebook fragmente din jurnalul reginei Maria, despre vizita făcută în septembrie 1934, la Balmoral.
O nostalgică evocare a personalității reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii regăsim în caietele reginei Maria a României, aflate azi în colecțiile Arhivelor Naționale ale României.
În septembrie 1934, regina Maria se afla în vizită în Marea Britanie la Balmoral, la vărul său, regele George al V-lea. (Citește continuarea AICI)

UPDATE ora 16.07: Charles al III-lea, rege cu o moștenire grea și multe provocări 

După o viață petrecută în expectativă, prințul moștenitor Charles a devenit rege, după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, pe 8 septembrie. La 73 de ani, el deține recordul ca moștenitorul ce a așteptat cel mai mult timp dintre predecesorii săi pentru a urca pe tron.

Figură complexă, sensibilă, câteodată ironizată, criticată și controversată, implicată în diverse probleme de mediu și sociale, regele Charles promite să fie un monarh destul de diferit de mama sa.

Ascensiunea sa pe tron s-a făcut joi, 8 septembrie, imediat după moartea reginei, în virtutea unei vechi maxime latine, “Rex nunquam moritur” (Regele nu moare niciodată).

În așteptarea momentului încoronării oficiale, ce va avea loc în săptămânile sau lunile următoare, iată tot ce trebuie să știi despre regele Charles al III-lea. (Citește continuarea AICI)

UPDATE ora 16:00 – VIDEO | Gest incredibil la o televiziune din Argentina: Prezentatorul deschide șampania și anunță moartea Reginei: „Cățeaua nazistă a murit, în sfârșit”

Vestea morții reginei Elisabeta a II-a nu a fost primită de toată lumea cu emoție și reget. În Argentina, un prezentator TV a deschis în direct o sticlă de șampanie în timp ce a anunțat moartea monarhului britanic.

El afirmă că sărbătorește „moartea reginei piraților, a englezilor genocidari”.

„Aplauze puternice pentru Satana care a luat-o. Bătrâna a murit, s-a terminat cu acest gunoi britanic. A părăsit planeta  și este o veste bună pentru toată lumea. În sfârșit, o moarte corectă. Vom toasta puțin pentru moartea gunoiului britanic. Fiul de cățea care era soțul ei murise deja și acum moare și ea”, afirmă  prezentatorul Santiago Cúneo, gazda emisiunii „Uno Más Uno Tres”.

UPDATE ora 15:20 – Vladimir Putin nu va merge la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. „Opţiunea nu este avută în vedere”

Preşedintele rus Vladimir Putin nu preconizează să asiste la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, care ar urma să aibă loc peste 10 zile la Londra, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Opţiunea (deplasării sale) nu este avută în vedere”, a spus Peskov, într-un moment în care preşedintele rus este considerat un paria în Occident din cauza invaziei ruse în Ucraina, comentează France Presse, citată de Agerpres.

UPDATE ora 15.19: Regele Charles al III-lea al Marii Britanii și legătura specială cu România, pe care o consideră a doua sa casă

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii este cel care îi succede la tron mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, care a murit pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani. Dincolo de detaliile inedite despre viața unui monarh care a așteptat până la vârsta de 73 de ani pentru a-și lua în primire succesiunea, trecem în revistă legătura lui specială cu România, pe care a declarat de mai multe ori că o consideră a doua lui casă.

Regele Charles al III-lea este considerat a fi strănepotul îndepărtat al lui Vlad Țepeș prin străbunica sa, Regina Maria. Este fascinat de Transilvania încă de la prima sa vizită aici, în 1997, și dincolo de faptul că a venit foarte des România de atunci, deține mai multe proprietăți aici și este foarte implicat atunci când vine vorba despre promovarea turistică a României. (Citește continuarea AICI)

UPDATE ora 15.15: Cum a ajuns Ceaușescu să fie decorat de Regina Elisabeta cu cea mai înaltă distincție acordată unui străin și ce i-a spus la discursul de la banchetul din 1978. ”Șocul pentru publicul vremii a fost protocolul de cea mai înaltă ținută” 

Istoricul Lavinia Betea a prezentat în exclusivitate pentru Gândul discursul reginei Elisabeta a II-a de la banchetul din seara zilei de 13 iunie 1978, când fostul dictator Nicolae Ceaușescu a fost primit printre membrii Ordinului Bath. Vizita lui Nicolae Ceaușescu a avut loc în perioada 13-16 iunie 1978, fiind prima vizită oficială a unui lider comunist în Marea Britanie. Dictatorul nu a fost însă invitat de Regina Elisabeta, ci de guvernul laburist condus de James Callaghan, interesele fiind în principal de ordin economic.

11 ani mai târziu, la 24 decembrie 1989, acelaşi Nicolae Ceauşescu se număra printre puţinii cavaleri deposedaţi de rangul lor. Ordinul Bath (The Most Honourable Order of the Bath) este cea mai înaltă distincție care poate fi acordată unui cetățean străin.

Profesorul universitar doctor Lavinia Betea, unul dintre cei mai perseverenţi cercetători ai istoriei României recente, spune că interesele vizitei lui Nicolae Ceaușescu în Marea Britanie au fost de ambele părți economice.

”Șocul pentru publicul vremii a fost protocolul de cea mai înaltă ținută acceptat de Curtea Regală, întâmpinarea de către Regină la gară, covorul roșu, onorul pitoreștilor gărzi, călătoria în caleașca Reginei. Dar vizita aceasta nu înseamnă deloc «o întâmplare fericită» în viața Ceaușeștilor ori o manipulare a Reginei Elisabeta a II-a și a altor personalități britanice, în sensul «primiți-l pe ăsta că nu face jocul sovieticilor».

Interesele acestei vizite – de ambele părți – au fost economice, nu de ultimă oră, ci de mai multă vreme. Posturile publice de televiziune din Marea Britanie anunţau vizita de stat şi au comentat pe marginea relaţiilor dintre cele două ţări, punându-se accent pe cooperarea româno-engleză în domeniile de vârf ale tehnicii moderne”, a precizat istoricul Lavinia Betea. (Citește continuarea AICI)

UPDATE ora 15:00 – Cât de (ne)inspirat este numele regelui Charles al III-lea. Soarta dramatică a predecesorilor săi

Istoria Angliei secolului al XVII-lea a înregistrat domniile a doi monarhi ce au ales numele oficial de Charles. Ambii regi au avut destine dramatice, deci nu este de mirare că, după anunțul numelui actualului rege al Marii Britanii, Charles al III-lea, ce îi succede mamei sale, regina Elisabeta a II-a, au apărut comentarii privind o alegere puțin cam neinspirată.

De altfel, actualul rege britanic a primit la naștere, în urmă cu 73 de ani, numele complet de Charles Philip Arthur George Windsor și ar fi avut de unde alege. Mai ales având în vedere reputațiile celor doi regi Charles care l-au precedat. (Află detalii aici…)

regele Charles III

UPDATE ora 14:45 – Truss, în Parlament: Regina Elisabeta a II-a a fost unul dintre cei mai mari lideri ai lumii

Regina Elisabeta a II-a a fost unul dintre cei mai mari lideri ai lumii din toate timpurile, a afirmat vineri Liz Truss, noul premier al Marii Britanii, în cadrul sesiunii speciale a Parlamentului britanic, care va omagia regina în următoarele ore.

Noul prim-ministru al Marii Britanii, Liz Truss, a deschia sesiunea cu un discurs. „În orele care au trecut de la vestea șocantă de aseară, am asistat la cea mai sinceră manifestare de durere pentru pierderea Majestății Sale Defuncte, Regina”, a declarat Truss.

„Mulțimile s-au adunat; steagurile au fost coborâte la jumătate de catarg; omagii au fost trimise de pe toate continentele.”

Regina „a fost unul dintre cei mai mari lideri pe care lumea i-a cunoscut vreodată”, a adăugat Truss, în aplauzele de aprobare ale parlamentarilor, citată de Mediafax.

UPDATE ora 14:25 – Noul monarh al Marii Britanii, regele Charles, este așteptat să rostească vineri, în jurul orei locale 18:00 (20:00 în România), un discurs adresat națiunii, a anunțat președintele Camerei Comunelor

„Aș dori să informez Camera că vom sta în ședință astăzi până în jurul orei 22.00 pentru omagii (aduse reginei Elisabeta). În jurul orei 18.00, ședința Camerei va fi suspendată în timp ce Majestatea Sa Regele se va adresa națiunii”, a declarat Lindsay Hoyle în fața parlamentarilor, citat de HotNews.ro.

UPDATE ora 14:10 – Cristian Tudor Popescu: „Funeraliile reginei Elisabeta a II-a sunt Campionatul Mondial sau premiile Oscar”

„Monarhia britanică este un obiectiv turistic. Un show. Funeraliile reginei Elisabeta a II-a sunt Campionatul Mondial de Fotbal sau premiile Oscar”, spune Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul spune că „monarhia britanică este un obiectiv turistic”.

„Anglia a fost, lăsând la o parte antichitatea greco-romană, prima țară europeană în care a apărut contestarea, la nivel statal, a monarhiei de drept divin. Chiar cu mai bine de 400 de ani înainte de a fi fost descăpățânat regele Carol I de către Parlament, regele John a fost silit să aprobe, în 1215, Magna Carta, o protoconstituție care prevedea drepturi instituționale și individuale, limitând puterea monarhică discreționară”, a continuat Cristian Tudor Popescu.

(Citește continuarea aici…)

Gazetarul Cristian Tudor Popescu, în studioul Digi 24 (FOTO: captură video)

UPDATE ora 14:00 – Ion Iliescu, la moartea Reginei Elisabeta a II-a: O personalitate puternică, deschisă către problemele care dominau agenda publică, și cu simțul umorului

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a transmis, vineri, un omagiu odată cu moartea Reginei Elisabeta a II-a. „O personalitate puternică, deschisă către problemele care dominau agenda publică, și cu simțul umorului. Și care nu a uitat o clipă de interesele țării al cărei șef de stat era”, a caracterizat-o el pe fosta Suverană a Marii Britanii.

„Încetarea din viață a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a marchează sfârșitul unei epoci istorice, plină de schimbări, în care Marea Britanie a avut de jucat un rol de primă mână. Victoria Marii Britanii în cel de-al Doilea Război Mondial, la care Regina a participat direct, ca toată generația din care a făcut parte, a fost începutul unor reforme economice și sociale ce au influențat atât continentul european, cât și întreaga lume”, a scris Ion Iliescu.

(Citește continuarea aici….)

UPDATE ora 13:40 – Pe poarta casei pe care Charles o deține în Viscri a fost agățată o panglică de doliu

„Suntem profund întristați de moartea Majestății Sale. Suntem în gânduri și rugăciuni alături de Majestatea Sa Regală Regele Charles și de membrii Familiei Regale”, au transmis cei care administrează pagina de Facebook a localității unei nou Rege al Marii Britanii deține o casă.

UPDATE ora 13:30 – Președintele Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj de condoleanțe Regelui Charles al III-lea

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri, 9 septembrie 2022, un mesaj de condoleanțe Majestății Sale Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în urma trecerii în eternitate a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a.

„În numele poporului român și al meu personal, doresc să transmit Majestății Voastre, întregii Familii Regale și poporului britanic condoleanțe și compasiune pentru dureroasa pierdere suferită.

Majestatea Sa Regina a fost un lider excepțional, care și-a servit patria cu devotament și responsabilitate desăvârșită, reprezentând un simbol al stabilității și un veritabil reper moral pentru întreaga lume. Cele șapte decade în slujba Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și a întregului Commonwealth rămân în istoria umanității drept un reper și inspirație pentru noi toți și generațiile viitoare”, a transmis Președintele României Majestății Sale Regele Charles al III-lea”, conform Administrației Prezidențiale.

UPDATE ora 13:00 – Portretul Reginei a fost afișat în stațiile de autobuz și de metrou

UPDATE ora 12:46 – Casa Regală britanică anunță 17 zile de doliu regal

„După moartea Majestății Sale Reginei, este dorința Majestății Sale Regele ca de acum până la șapte zile după înmormântarea Reginei să fie respectată o perioadă de doliu regal. Data înmormântării va fi confirmată în timp util”, a transmis, vineri, Casa Regală britanică.

Doliul regal va fi ținut de membrii Familiei Regale, personalul Casei Regale și Reprezentanții Casei Regale care au atribuții oficiale, împreună cu trupele angajate în îndatoririle de ceremonie.

Steagurile de la Royal Residences au fost în ridicate joi, 8 septembrie, la moartea Reginei, și vor rămâne astfel până la ora 08:00 în dimineața după ultima zi de doliu regal.

„Reședințele regale se vor închide până după înmormântarea reginei. Aceasta include Galeria Reginei și Royal Mews de la Palatul Buckingham și Galeria Reginei din Edinburgh. Castelul Balmoral și Casa Sandringham, moșiile private ale Reginei, se vor închide și ele în această perioadă. În plus, castelul Hillsborough, reședința oficială a The Sovereign din Irlanda de Nord, va fi închis.

UPDATE ora 12:00 – 7 actrițe care au jucat-o pe regina Elizabeth a II-a în filme și seriale de succes | VIDEO

Regina Elisabeta a II-a a fost, fără îndoială, una dintre marile figuri ale istoriei recente. Chipul său este cunoscut în întreaga lume și a devenit, de-a lungul deceniilor, una dintre principalele atracții turistice ale Marii Britanii.

Printre altele, relația fructuoasă pe care regina a întreținut-o cu ficțiunea i-a asigurat un loc unic în cultura populară. Până în punctul în care adevărata Elisabeta a fost uneori confundată cu personaje fictive din filme și seriale, iar un exemplu pe cât de incitant, pe atât de controversat este producția Netflix “The Crown”.

Combinația de farmec și mister care au caracterizat-o a fost o bogată sursă de inspirație pentru creatorii de filme și seriale care i-au descris viața fabuloasă. (Citește continuarea AICI…)

THE QUEEN, Sylvia Syms as The Queen Mother, Helen Mirren as Queen Elizabeth II, Roger Allam, 2006.,Image: 98014827, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; ©Miramax/Courtesy Everett Collection, Model Release: no

UPDATE ora 11:34 – Mesajul transmis de Vladimir Putin după moartea Reginei Elisabeta a II-a

După ce a amenințat Marea Britanie cu ștergerea de pe hartă, Putin transmite un mesaj de condoleanțe: „Vă doresc curaj și puterea de a îndura în fața acestei pierderi grele și ireparabile”

Într-un mesaj către noul rege, Charles al III-lea, Putin a declarat că regina „s-a bucurat pe bună dreptate de dragostea şi respectul supuşilor săi, precum şi de autoritate pe scena internaţională”.

Vladimir Putin / Sursa foto: Shutterstock

UPDATE ora 11:00 – Un curcubeu dublu a apărut deasupra Palatului Buckingham după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Un curcubeu dublu a apărut deasupra Palatului Buckingham, la scurt timp după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Sute de oameni se aflau în centrul Londrei pentru a-i aduce un ultim omagiu și au surprins imaginea impresionantă.

Un dublu curcubeu a apărut deasupra Palatului Buckingham din Londra, joi, cu puțin timp înainte să fie anunțată moartea Reginei Elisabeta a II-a.

Sute de oameni se aflau în centrul Londrei pentru a o comemora pe fosta Suverană.

UPDATE ora 10:00 – Patriarhul Daniel, mesaj la moartea Reginei Elisabeta a II-a: „Un prieten al poporului român și al Bisericii Ortodoxe Române”

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe la moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Patriarhul Daniel a subliniat că Majestatea Sa „a fost un prieten constant al poporului român și, în special, al Bisericii Ortodoxe Române”.

Citește AICI Mesajul integral transmis de Preafericit

UPDATE ora 09:00 – Moartea reginei Elisabeta a II-a: Care este acum linia de succesiune la tronul britanic

Regina Elisabeta a II-a a fost cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii. Ea a avut patru copii, opt nepoți și 12 strănepoți. Odată cu moartea ei, Prințul Charles va fi proclamat Rege al Marii Britanii. El va avea titulatura de Charles al III-lea.

Linia de succesiune la tronul britanic, după moartea reginei Elisabeta a II-a / Sursa foto: The Sun

Linia de succesiune la tronul britanic, după moartea reginei Elisabeta a II-a / Sursa foto: The Sun

UPDATE ora 08:50 – Clădirea Empire State Building a fost luminată în violet şi argintiu, joi noapte, în semn de omagiu pentru regina Elizabeth a II-a.


UPDATE ora 08:30 – Liderul Chinei, mesaj de condoleanțe la moartea Reginei! Xi Jinping: „Este o pierdere imensă!”

Președintele Chinei Xi Jinping a transmis „sincere condoleanțe guvernului și poporului britanic”.

„Xi Jinping, care reprezintă guvernul chinez și poporul chinez, precum și în nume propriu, exprimă profunde condoleanțe”, se arată într-un comunicat. „Moartea ei este o mare pierdere pentru poporul britanic.”

UPDATE ora 08:20 – Luminile Turnului Eiffel au fost stinse la miezul nopții în memoria Reginei

Vă recomandăm să citiți și:

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și