Bombardamentele au fost reluate joi dimineața, începând cu ora 4 dimineața, atât în Harkov cât și la Mykolaiv, spun autoritățile locale. ONU desfășoară o investigație la solicitările venite atât din partea Rusiei, cât și a Ucrainei, după ce 53 de prizonieri de război ucraineni au fost uciși într-o explozie la o cazarmă din Olenivka, controlată de separatiști. Președintele Zelenski vrea să discute cu liderul Chinei, Xi Jinping, în speranța că își poate folosi influența pentru a pune capăt războiului.
UPDATE 09.00 Senatul SUA a ratificat aderarea Finlandei și Suediei la NATO
SUA este al 23-lea stat membru care a ratificat ceea ce ar fi cea mai semnificativă extindere a alianței celor 30 de membri din anii 1990, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia. „Acest vot istoric trimite un semnal important al angajamentului susținut și bipartizan al SUA față de NATO și de a ne asigura că alianța noastră este pregătită să facă față provocărilor de astăzi și de mâine”, a declarat președintele Joe Biden într-o declarație. Toți cei 30 de membri NATO trebuie să ratifice aderarea înainte ca Finlanda și Suedia să devină membre.
UPDATE 08:30 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vrea să discute direct cu liderul Chinei, Xi Jinping, în speranța că China își poate folosi influența pentru a pune capăt războiului.
Potrivit unui raport din South China Morning Post, Zelenski a spus: „China e stat foarte puternic. Este o economie puternică. Deci (aceasta) poate influența din punct de vedere politic și economic Rusia. China este și un membru permanent al consiliului de securitate al ONU”.
Până acum, China a refuzat să condamne invazia Rusiei, iar președintele său, Xi Jinping, i-a spus lui Putin că va sprijini „suveranitatea și securitatea” Rusiei.
UPDATE 08:15 ONU desfășoară o investigație la solicitările atât din partea Rusiei, cât și a Ucrainei, după ce 53 de prizonieri de război ucraineni au fost uciși într-o explozie la o cazarmă din Olenivka, controlată de separatiști.
Națiunile în conflict se acuză reciproc de comiterea atacului. Ucraina susține că a fost o operațiune specială planificată în prealabil de Kremlin și efectuată de mercenari ruși din grupul Wagner. Ministerul rus al Apărării susține însă că armata ucraineană a folosit rachete furnizate de SUA pentru a lovi închisoarea.
UPDATE 08.00 Rușii au reluat bombardamentele în regiunile Nikolaev și Harkov
O persoană a fost ucisă, iar o alta a fost rănită în urma atacului lansat de ruși asupra oraşului Ciuguev din regiunea Harkov. Iar în oraşul Nikolaev, mai multe magazine, dar şi un cămin studenţesc au fost distruse.
Între timp, vin declaraţii importante din fieful rusesc. Kremlinul este dispus să negocieze o soluţie „paşnică” la conflictul din Ucraina, dar în propriile sale condiţii, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
Ruşii par că-şi concentrează tot mai mult tehnica militară în sudul Ucrainei, anunţă presa locală. Imagini cu un transport de tancuri pregătite pentru luptă dinspre Crimeea spre sudul Ucrainei au circulat pe reţelele sociale.
UPDATE 07.45. Forţele armate ucrainene au publicat imagini cu sistemele de rachete HIMARS în acţiune, după ce Rusia a anunţat că a distrus jumătate dintre lansatoarele deţinute de Kiev.
UPDATE 07.30. Rusia a transformat centrala nucleară de la Zaporojie în depozit de muniţie. Cea mai mare centrală nucleară din Europa este în continuare sub controlul forţelor ruse, iar ucrainenii nu pot ataca de teama unor scurgeri de radiaţii.
Rusia a construit „poduri-fantomă” în Ucraina sperând ca în acest fel să ocolească sistemele de armament de înaltă precizie furnizate de Occident şi care au pus beţe în roate eforturilor de război ale Moscovei în sud, relatează The Telegraph.
Forţele Kievului au folosit lansatoarele de rachete HIMARS trimise de SUA pentru a lovi podurile de peste râul Dnipro, în regiunea Herson aflată în mare parte sub control rusesc, în cadrul pregătirilor pentru o anticipată contraofensivă majoră a Ucrainei în această zonă.
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a fost criticat pentru o întâlnire privată cu liderul rus, Vladimir Putin, după ce acesta a declarat presei germane într-un interviu că nu are de ce să-și ceară scuze din cauza prieteniei sale cu Putin, pe care l-a întâlnit săptămâna trecută
Kremlinul este dispus să negocieze o soluţie „paşnică” la conflictul din Ucraina, dar în propriile sale condiţii, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.