LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 168. Zelenski: Războiul împotriva Ucrainei a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei /Liderul de la Kiev cere Occidentului să interzică vizitatorii ruși
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei. Totoodată, liderul de la Kiev a cerut Occidentului să impună ruşilor o interdicţie generală de călătorie, idee care a găsit sprijin în rândul unor state europene, dar a înfuriat Moscova. Pe de altă parte, mai multe explozii puternice au fost raportate în Novofedorivka, în vestul Crimeei.
„Opriți eliberarea de vize turistice pentru ruși. Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului. Zborurile dinspre Rusia sunt oprite, ceea ce înseamnă că, atunci când țările Schengen eliberează vize, vecinii Rusiei poartă povara (Finlanda, Estonia și Letonia sunt singurele puncte terestre de acces). Este timpul să punem capăt turismului din Rusia, acum”, a scris pe Twitter premierul estonian Kaja Kallas.
Finlanda, una dintre țările europene care are graniță cu Rusia, este de aceeași părere.
”Părerea mea este că trebuie limitate (n.r: vizele). Nu este corect ca, în același timp în care Rusia duce un război de agresiune, brutal, în Europa, rușii să se poată mișca liber, să călătorească în Europa, să fie turiști”, a declarat Sanna Marin, premierul Finlandei.
UPDATE 08:30 Războiul din Ucraina a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu eliberarea acesteia, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
Președintele Ucrainei a vorbit marți la câteva ore după ce o serie de explozii au lovit baza militară Saky de lângă Novofedorivka, în vestul Crimeei.
Zelenski nu a menționat exploziile, dar și-a dedicat discursul peninsulei, spunând: „Crimeea este ucraineană și nu vom renunța niciodată la ea”.
„Nu vom uita că războiul rusesc împotriva Ucrainei a început cu ocuparea Crimeei. Acest război rusesc… a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu Crimeea – cu eliberarea ei”, a mai spus marți președintele Ucrainei.
Rusia a minimalizat exploziile, iar un consilier ucrainean de rang înalt a negat că Ucraina ar fi responsabilă, noteaz[ Mediafax.
Crimeea face parte oficial din Ucraina, dar a fost anexată de Rusia în 2014, după un referendum pe care comunitatea internațională îl consideră ilegitim. Mulți ucraineni consideră acest lucru ca fiind începutul războiului cu Rusia.
UPDATE 08:15 Explozii la o bază aeriană rusă din Crimeea. Bilanţul este de un mort şi cinci răniţi
Bilanţul exploziilor produse marţi la o bază aeriană din regiunea Crimeea, anexată de Rusia în 2014, este de un mort şi cinci răniţi, a anunţat marţi seară guvernatorul Serghei Aksionov, conform cotidianului Le Monde, citat de Mediafax.
„Din nefericire, o persoană a fost ucisă. Transmit condoleanţe sincere rudelor”, a declarat guvernatorul rus al Crimeei, Serghei Aksionov.
Alte cinci persoane au fost rănite în exploziile produse la Baza aeriană rusă Novofedorivka, iar 30 au fost evacuate.
Autorităţile ruse susţin că nu a fost vorba de un atac, ci de explozii produse după un incendiu la un depozit de muniţie.
Ucraina nu a semnalat în niciun fel că a comis vreun atac în Crimeea. Însă exploziile s-au produs la doar câteva ore după atacuri lansate de armata ucraineană în regiuni din sudul Ucrainei aflate sub ocupaţie rusă, conform CNN.
UPDATE 08:00 Zelensky îndeamnă Occidentul să interzică vizitatorii ruși
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut țărilor occidentale să interzică toți vizitatorii ruși – iar Kremlinul a răspuns cu dispreț, relatează BBC.
Rușii ar trebui „să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filozofia”, a declarat Zelenski pentru Washington Post.
O astfel de interdicție, a susținut el, ar fi mai eficientă decât sancțiunile actuale, care interzic accesul companiilor aeriene rusești și al oficialilor care au legături cu Kremlinul.
Rușii pot obține în continuare vize pentru UE și SUA.
Apelul lui Zelenski ar putea primi doar un sprijin limitat, deoarece Rusia – în ciuda sancțiunilor – are legături de afaceri extinse la nivel mondial, iar turiștii ruși sunt încă bineveniți în destinații de vacanță precum Egipt, Turcia și Emiratele Arabe Unite.