Ziua 231 de război în Ucraina. Volodimir Zelenski a îndemnat țările ”Grupului celor şapte”, reunit marți într-o sedință virtuală, să impună Rusiei mai multe sancțiuni ca răspuns la „noul val de teroare”, în timp ce liderii G7 promit ”să îl tragă la răspundere” pe Vladimir Putin pentru atacurile recente din Ucraina.
Într-un comunicat, FSB afirmă că „atacul terorist” a fost organizat de Direcţia Centrală de Informaţii (GRU) a Ministerului ucrainean al Apărării şi de şeful ei, Kirilo Budanov, informează Reuters și AFP.
Potrivit aceleiaşi surse, explozibilul a fost ascuns în cutii de „role de film” trimise în luna august din portul ucrainean Odesa, care ulterior au tranzitat Bulgaria, Georgia şi Armenia înainte de a intra în Rusia.
(Citește continuarea AICI)
UPDATE: Un propagandist rus îi sugerează lui Vladimir Putin să bombardeze Marea Britanie
Unul dintre propagandiștii de la Moscova i-a transmis președintelui Rusiei, Vladimir Putin, să bombardeze Marea Britanie, deoarece, spune el, aceasta este „sursa tuturor relelor”.
În cel mai recent episod din „The Listening Post”, realizat de jurnaliștii de la Al Jazeera, este prezentat un extras dintr-o emisiune difuzată de unul dintre cele mai mari posturi TV din Rusia, fragment în care propagandistul sugerează ca Marea Britanie să fie bombardată din cauza ajutorului militar pe care Londra îl furnizează Ucrainei. Citește mai mult…
Cel puțin șapte persoane au fost ucise și opt rănite în urma unei lovituri rusești asupra unei piețe aglomerate din orașul Avdiivka miercuri, a declarat guvernatorul regiunii ucrainene Donețk, relatează Reuters.
„Rușii au lovit piața centrală unde se aflau mulți oameni în acel moment”, a declarat Pavlo Kyrylenko, adăugând că nu există „nicio logică militară” pentru un astfel de atac.
Declarația sa a fost însoțită de imagini cu cadavre și cu tarabe deteriorate din piață. Reuters nu a putut verifica autenticitatea acestora, scrie Mediafax.
UPDATE 13.30 – Cinci explozii au fost auzite în Herson, ocupat de Rusia
Cinci explozii au fost auzite în orașul Herson, controlat de Rusia, miercuri în primele ore ale dimineții, potrivit presei ruse, adăugând că ar fi fost activate sisteme de apărare antiaeriană, conform Sky News.
Herson, centrul administrativ al regiunii cu același nume, a fost unul dintre primele orașe care au căzut în mâinile forțelor ruse după ce acestea au lansat invazia în Ucraina, în februarie.
Anterior, Ivan Fedorov, primarul exilat al orașului Melitopol, controlat de Rusia, situat în sudul regiunii Zaporojie, a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că a avut loc o explozie puternică în oraș.
RIA a raportat, citând poliția locală instalată de Rusia, că un dispozitiv a explodat în apropierea pieței centrale a orașului. Se pare că nu au existat victime, potrivit Mediafax.
Joe Biden a spus că nu crede că Vladimir Putin va apăsa până la urmă butonul roşu, chiar dacă săptămâna trecută avertiza că riscul de „Armagedon” nuclear este la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor din Cuba încoace.
Într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului CNN Jake Tapper, Joe Biden susţine că liderul de la Kremlin trebuie să înceteze urgent să mai vorbească despre un posibil atac nuclear.
Întrebat cât de realist crede că este planul lui Putin de a ataca cu arme nucleare, Joe Biden spune că nu crede că se va întâmpla.
„Nu cred că o va face, dar cred că este iresponsabil din partea lui să vorbească despre asta. Ideea că liderul uneia dintre cele mai mari puteri nucleare din lume ar putea folosi o armă nucleară tactică în Ucraina ar putea duce la consecințe oribile.
Și nu pentru că cineva ar vrea ca războiul să se transforme în unul mondial, ci pentru că se vrea folosirea de arme nucleare. Sunt greșeli care s-ar putea produce, calcule greșite, cine știe ce s-ar putea întâmpla?”, a replicat preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, potrivit antena3.ro.
Urmările unui astfel de atac nu pot fi cunoscute în acest moment, a mai adăugat liderul de la Casa Albă.
„Nu cred că o persoană rațională care spune că folosirea inițială a unei arme nucleare poate omorî mii de oameni nu și-a făcut un pronostic în cazul în care ceva îi scapă de sub control”, a mai spus Biden.
În schimb, Joe Biden a refuzat să-i dezvăluie lui Jack Tapper care ar fi răspunsul Statelor Unite în cazul în care Vladimir Putin ar da curs amenințărilor nucleare.
A spus doar că Departamentul american al Apărării a dezvoltat mai multe scenarii în cazul în care ameninţările nucleare se vor concretiza.
„Cred că este un actor rațional care a calculat greșit în mod semnificativ”, i-a spus Biden lui Jake Tapper, în timp ce bombardamentele rusești asupra țintelor civile din Ucraina semnalau un alt punct de cotitură în războiul de luni de zile.
Președintele Joe Biden a declarat, într-un interviu exclusiv pentru CNN, că este de părere că președintele rus Vladimir Putin și-a apreciat greșit capacitatea de a invada Ucraina și de a-i suprima poporul.
Preşedintele american Joe Biden a apreciat că ameninţările ruse de a folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina pun lumea în pericol de „Armageddon” pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, în plină desfăşurare a Războiului Rece. Este un avertisment dur cu privire la pericolele din spatele amenințărilor nucleare ale lui Vladimir Putin, în timp ce Moscova continuă să se confrunte cu eșecuri militare în Ucraina, scrie CNN, preluat de antena3.ro.
Biden a spus că Putin a crezut în mod greșit că ucrainenii se vor supune invaziei ruse. „Cred că discursul, obiectivele lui nu au fost raționale”, a spus Biden.
Biden a vorbit cu Tapper la câteva ore după ce s-a întâlnit virtual cu membrii Grupului celor 7 națiuni industrializate, care au auzit de la președintele ucrainean Volodimir Zelenski necesitatea de a consolida apărarea antiaeriană a țării sale pe fondul noilor bombardamente rusești.
Zelenski a spus la întâlnire că „eforturile comune de a crea un scut aerian pentru Ucraina” trebuie intensificate pe fondul unui baraj de atacuri rusești cu rachete de croazieră și drone.
Oficialii de la Casa Albă au spus că SUA sunt pregătite să întărească în continuare apărarea antiaeriană a Ucrainei, inclusiv prin sisteme de apărare antirachetă pe care Biden le-a accelerat în cursul verii.
Cu toate acestea, atacul aerian intens al Rusiei asupra capitalei ucrainene Kiev și asupra infrastructurii civile a sugerat că Putin ar putea folosi noi tactici menite să terorizeze ucrainenii pe măsură ce se apropie iarna, mai scrie CNN.
Luni dimineaţă, rachete au lovit ţinte din întreaga Ucraină, ucigând 14 persoane şi rănind zeci, în timp ce au sfâşiat intersecţii, parcuri şi locuri turistice.
Explozii au fost raportate în Kiev, Lviv, Ternopil şi Zhytomyr în vestul Ucrainei, Dnipro şi Kremenchuk în centru, Zaporizhzhia în sud şi Kharkiv în est, au declarat oficialii ucraineni.
UPDATE 8.00 – Zelenski cere mai multe sancțiuni împotriva Rusiei după noul val de teroare
Volodimir Zelenski a îndemnat țările să impună Rusiei mai multe sancțiuni ca răspuns la „noul val de teroare” după atacurile din ultima perioadă din Ucraina, scrie BBC.
Cel puțin 19 persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite în urma loviturilor rachetelor rusești asupra unor regiuni din întreaga țară.
Zelenski a declarat că atacurile nu vor face decât „să ne întârzie puțin recuperarea”.
În urma altor lovituri de marți, Zelenski a făcut apel la Occident să găsească noi modalități de a exercita presiuni politice asupra Rusiei și de a sprijini Ucraina.
Apelurile au venit după ce acesta s-a adresat grupului de națiuni G7. Blocul – format din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA – a promis că va continua să ofere sprijin „financiar, umanitar, militar, diplomatic și juridic” țării sale „atâta timp cât va fi nevoie”.
Zelenski a declarat: „Pentru un astfel de nou val de teroare trebuie să existe un nou val de responsabilitate pentru Rusia – noi sancțiuni, noi forme de presiune politică și noi forme de sprijin pentru Ucraina.”
„Statul terorist trebuie să fie lipsit chiar și de gândul că orice val de teroare îi poate aduce ceva”.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că atacurile au fost o represalii pentru explozia de sâmbătă de pe podul care leagă Rusia de Crimeea.
Țările occidentale au impus deja sancțiuni pe scară largă împotriva companiilor ruse, precum și a aliaților președintelui Putin, de la invazia din Ucraina din februarie.
Barajul de raiduri cu rachete de luni a fost cel mai puternic bombardament pe care Ucraina l-a văzut de la începutul războiului. Mai multe lovituri au lovit Kievul – prima dată când capitala a fost ținta unor atacuri în ultimele luni, iar atacurile anterioare nu au lovit centrul orașului.
Zone civile, inclusiv un parc popular și un loc de joacă pentru copii, au fost lovite. Infrastructura a fost distrusă, provocând o pană de curent în multe cartiere.
Marți, președintele Zelenski a declarat că au fost lansate alte 28 de rachete, dintre care 20 au fost doborâte. Printre acestea se numărau drone de luptă iraniene, a precizat el.
„Dacă nu ar fi fost loviturile de astăzi, am fi restabilit deja alimentarea cu energie, cu apă și comunicațiile pe care teroriștii le-au deteriorat ieri”, a declarat președintele în discursul său nocturn de marți seara.
„Astăzi, Rusia va reuși un singur lucru în plus: ne va întârzia puțin recuperarea”.
El a adăugat că lucrările de restaurare au loc „rapid și eficient” în întreaga țară și că energia electrică și comunicațiile au fost restabilite în majoritatea orașelor și satelor vizate de atacurile de luni. „Acolo unde au existat distrugeri, infrastructura va fi reînnoită peste tot. Acolo unde au existat pierderi, există deja sau vor exista construcții”, a spus el, potrivit Mediafax.