LIVE TEXT. Război în Ucraina, ziua 286: Nou atac masiv cu rachete împotriva Ucrainei. Majoritatea proiectilelor au fost doborâte/ Atac cu dronă asupra unui aerodrom din regiunea rusă Kursk. Un rezervor de petrol a luat foc

LIVE TEXT. Război în Ucraina, ziua 286: Nou atac masiv cu rachete împotriva Ucrainei. Majoritatea proiectilelor au fost doborâte/ Atac cu dronă asupra unui aerodrom din regiunea rusă Kursk. Un rezervor de petrol a luat foc
Sursă foto: captură Twitter/ FOTO ilustrativ
Publicat: 06/12/2022, 11:13
Actualizat: 06/12/2022, 13:52

Rusia a lansat luni un nou tir de rachete asupra unor ținte din Ucraina, pentru a opta oară în opt săptămâni. Peste 60 din cele aproximativ 70 de rachete lansate de ruși împotriva infrastructurii ucrainene au fost doborâte, spun forțele aeriene ale Ucrainei, patru persoane fiind ucise.

UPDATE ora 13:42 – Autoritățile ruse de ocupație impun rubla în regiunea ucraineană Herson. De când va intra în vigoare măsura

Autorităţile ruse de ocupaţie din regiunea ucraineană Herson au îndemnat populaţia să îşi schimbe economiile în ruble ruseşti.

Plăţile în moneda naţională ucraineană, hrivna, vor înceta la 1 ianuarie, a anunţat marți şeful forţelor de ocupaţie din regiune Vladimir Saldo, într-o înregistrare video pe Telegram, potrivit dpa.

Acesta a invocat o devalorizare masivă a hrivnei cauzată de problemele economice ale Ucrainei, susţinând că moneda ucraineană „s-a transformat într-o bucată de hârtie”. (Citește continuarea aici)

UPDATE ora 13:30 – Rusia a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una dintre insulele Kurile, în apropierea Japoniei

Ministerul rus al Apărării a afirmat că a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din insulele Kurile, lanţ de insule poziţionate strategic între Japonia şi peninsula rusă Kamceatka, relatează marţi agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Disputa teritorială asupra insulelor, despre care Rusia spune că îi aparţin şi pe care Japonia le numeşte „teritoriile sale nordice”, a împiedicat Tokyo şi Moscova să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităţilor celui de-al doilea război mondial.

Sistemele Bastion, dotate cu rachete cu o rază de până la 500 kilometri, au fost desfăşurate pe insula Paramuşir, a precizat ministerul rus.

„Militarii din Flota Pacificului vor monitoriza nonstop zona adiacentă”, se arată într-un comunicat de luni al ministerului.

Potrivit acestuia, pe insulă a fost instalată o tabără militară cu toate facilităţile necesare pentru a funcţiona pe tot parcursul anului.

Desfăşurarea are loc la un an după ce Rusia a instalat sistemele Bastion pe insula Matua din zona centrală a Kurilelor, se mai menţionează în comunicat.

Şeful secretariatului guvernamental nipon, Hirokazu Matsuno, a asigurat la o conferinţă de presă marţi că guvernul japonez va monitoriza îndeaproape activitatea militară rusă, notând că aceasta s-a intensificat în regiunile din Extremul Orient, în paralel cu invazia rusă din Ucraina, pe care Rusia o denumeşte „operaţiune specială”.

UPDATE ora 11:00 – Rusia: Un aerodrom din regiunea Kursk a fost atacat cu o dronă. Un rezervor de petrol a luat foc

Un aerodrom din regiunea rusă Kursk a fost atacat cu o dronă, iar un rezervor de stocare a petrolului a luat foc, potrivit guvernatorului regiunii situată în apropeire de frontiera cu Ucraina

Atacul vine la doar o zi după ce Federația Rusă a acuzat Kievul că a atacat cu drone două dintre bazele sale aeriene.

Din cauza unui „atac cu dronă în zona aerodromului din Kursk, un rezervor de stocare a petrolului a luat foc. Nu sunt victime”, a declarat guvernatorul Roman Starovoit pe reţelele sociale, scrie adevărul.ro.

Acest nou atac are loc după o salvă de rachete lansate de Rusia asupra infrastructurilor ucrainene. Din cele peste 70 de rachete lansate de Moscova, „majoritatea” au fost doborâte, a dat asigurări preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Însă noua salvă a fost una deliberată, „pentru a-i face pe ucraineni să sufere cât de mult posibil”, în condiţiile în care un frig glacial a lovit Ucraina, a afirmat directorul Ukrenergo, operatorul ucrainean.

„Un vârf al frigului” este aşteptat marţi şi miercuri, a atenţionat Volodimir Kîdrîţki la televiziunea ucraineană. „Momentul pe care ruşii l-au ales pentru acest atac este legat de dorinţa lor de a produce (…) maximum de pagube sistemului nostru energetic”, a apreciat el.

Aproape jumătate dintre instalaţiile energetice ale Ucrainei au fost avariate după luni de atacuri sistematice, cufundându-i pe ucraineni în frig şi întuneric.

Reparaţii de urgenţă sunt în curs, a anunţat operatorul reţelei electrice, însă întreruperi de curent vor trebui să fie aplicate în toată Ucraina.

Armata rusă a recunoscut că a întreprins „un bombardament masiv efectuat cu arme de înaltă precizie”, luni, în jurul orelor 12:00 GMT, ce a vizat situri militare ucrainene şi infrastructuri energetice privind forţele ucrainene. Bombardamente pe care preşedintele rus Vladimir Putin le-a apreciat vineri drept „necesare şi inevitabile”.

Luptele continuă de asemenea să facă ravagii pe linia frontului. Armata ucraineană a anunţat luni că a respins, în timpul celor 24 de ore precedente, mai multe atacuri, în special în sectorul Bahmut, în est.

UPDATE ora 08:00 – Rusia a lansat un nou val de atacuri cu rachete asupra Ucrainei, majoritatea fiind doborâte fe apărarea anti-aeriană ucraineană 

„În total, au fost lansate peste 70 de rachete. Conform informaţiilor preliminare, 38 de rachete de croazieră (Kh-101/ Kh-555) au fost lansate de opt bombardiere strategice Tu-95M dinspre Marea Caspică şi Volgodonsk, regiunea Rostov”, au anunțat forţelor aeriene ale Ucrainei.

„Inamicul a lovit de asemenea cu 22 de rachete de croazieră Kalibr lansate de pe nave ale Flotei Mării Negre. În plus, Ucraina a fost atacată dinspre Marea Neagră cu rachete de croazieră lansate de bombardiere cu rază lungă de acţiune Tu-22M3, precum şi cu rachete ghidate lansate de avioane de vânătoare SU-35”, mai menționează sursa citată.

Totuşi, câteva rachete lansate de ruși au lovit instalaţii energetice din regiunea capitalei Kiev, în regiunea Viniţia şi în regiunea Odesa, în aceasta din urmă fiind sistată furnizarea apei în urma opririi alimentării cu energie a staţiilor de pompare, transmite Agerpres, care citează Reuters și CNN.

Potrivit guvernatorului regiunii Kiev, aproximativ 40% din locuitori din jurul capitalei Ucrainei nu mai au curent electric după raidul de luni. Kievul a fost vizat luni de 10 rachete, dintre care 9 ar fi fost doborâte.

„Poporul nostru nu renunță niciodată”, a dat asigurări președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după ce sirenele antiaeriene au răsunat timp de mai multe ore.

La Zaporojie, două persoane au fost ucise și alte trei rănite în urma unui atac cu rachete.

La Krivoi Rog, rușii au luat la țintă cel mai mare combinat siderurgic din Ucraina. Potrivit unor relatări de la fața locului, cel puțin trei rachete au vizat combinatul siderurgic din Krivoi Rog. Atacul s-a soldat cu un mort și trei răniți.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Marea Mediterană a trecut printr-o transformare dramatică și a pierdut 70% din apă