LIVE TEXT | Război Israel-Hamas, ziua 29. Netanyahu: Nu va fi niciun armistițiu până nu sunt eliberați ostaticii

Publicat: 04 11. 2023, 14:03
Actualizat: 04 11. 2023, 18:57
18:54

Blinken cere pauze umanitare, dar respinge încetarea focului cerută de islamici. Hamas nu trebuie să fie lăsată să respire

Antony Blinken, șeful diplomaţiei americane, a expus sâmbătă poziție Statelor Unite care susţin „pauzele umanitare” în conflictul dintre Israel şi Hamas, dar a respins o „încetare a focului” cerută de ţărille arabe, informează AFP. „Statele Unite consideră că toate aceste eforturi vor fi facilitate de aceste pauze umanitare”, a declarat Blinken în cadrul unei conferinţe de presă la Amman, referindu-se la eforturile de a cruţa civilii palestinieni şi de a accelera livrarea de ajutoare în Fâşia Gaza.

El a vorbit alături de omologii săi egiptean şi iordanian la finalul unei reuniuni ministeriale la Amman cu cinci ţări arabe.

Hamas nu trebuie scos din corzi

Ministrul iordanian de Externe, Ayman Al-Safadi, a cerut „încetarea războiului” din Gaza, referindu-se la „crimele de război” ale Israelului. „Nu acceptăm noţiunea de autoapărare”, a declarat el, în timp ce omologul său egiptean, Sameh Choukri, a cerut o „încetare imediată şi necondiţionată a focului”. Antony Blinken a reiterat că Statele Unite consideră că o astfel de încetare a focului nu ar face decât „să menţină Hamas pe poziţii”, expunând percepţiile divergente ale conflictului între Statele Unite, Israel, pe de o parte, şi ţările arabe, pe de altă parte.

Israel refuză pauzele umanitare

În timpul unei vizite efectuate vineri în Israel, lui Blinken i-a fost respinsă tema pauzelor umanitare, dar a promis că va persevera. „Israelul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a proteja civilii palestinieni”, a declarat el, reafirmând că Israelul are dreptul şi obligaţia de a se apăra după atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene din 7 octombrie.

18:20

Craterele bombardamentelor din Gaza se văd "de pe Lună". Israelul a lovit Fâșia într-o lună, cât SUA Afghanistanul într-un an

maginile din satelit devoalează amploarea și ferocitatea ripostei Israelului în Gaza. O mie de cratere pot fi văzute din spațiu într-un perimetru de vreo sută de kilometri pătrați. Muniția folosită în nici o lună de la declanșarea războiului, doar de Tzahal, depășește muniția folosită de SUA într-un an de război în Afghanistan

O analiză realizată de publicația britanică The Guardian a imaginilor din satelit cu nordul Fâșiei Gaza în urma bombardamentelor intense a identificat peste 1.000 de cratere vizibile din spațiu pe o suprafață de aproximativ 10 kilometri pătrați. Într-o zonă cu o lățime de doar jumătate de kilometru, un grup de blocuri rezidențiale a fost bombardat atât de puternic încât sunt vizibile aproximativ 100 de cratere. Unele dintre ele au o dimensiune de aproximativ 15 metri.

Cel puțin un spital și trei școli din zonă au fost scoase din funcțiune, aparent din cauza unui bombardament desfășurat în apropiere. Alte clădiri din imaginea analizată de jurnaliștii britanici, realizată la 30 octombrie, au fost nivelate în întregime și transformate în moloz.

Israelienii au tras peste 8.000 de rachete în Fâșia Gaza

În războiul lansat ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie, care a ucis 1.400 de persoane, Israelul a anunțat că a tras peste 8.000 de rachete în Gaza, lovind peste 12.000 de ținte. Această cantitate este mai mare decât cea folosită de SUA într-un an în timpul operațiunilor sale din Afganistan, notează sursa citată. Potrivit Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, peste 9.000 de persoane au fost ucise în urma atacurilor, până acum.

17:02

Erdogan rupe orice contact cu Netanyahu: „I-am pus cruce”. Turcia îşi recheamă ambasadorul din Israel

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat sâmbătă că rupe orice contact cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, iar Ankara a anunţat că îşi recheamă ambasadorul, din cauza acţiunilor comise de Israel în Fâșia Gaza.

„Netanyahu nu mai este cineva cu care putem discuta. I-am pus cruce”, a declarat Erdogan, potrivit unor afirmaţii citate de mass-media turce,  potrivit Agerpres.

La scurt timp după, Turcia a anunţat că îşi recheamă ambasadorul din Israel pentru consultaţii, din cauza refuzului Israelului de a accepta un armistiţiu în Fâșia Gaza.

Ambasadorul Sakir Ozkan Torunlar a fost rechemat dată fiind „tragedia umanitară în curs în Gaza, cauzată de atacurile neîncetate ale Israelului împotriva civililor şi refuzului Israelului de a accepta un armistiţiu”, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe turc.

16:36

Hezbollah a spus că a atacat simultan cinci poziții israeliene de-a lungul graniței cu Liban

Hezbollah a efectuat atacuri simultane asupra pozițiilor israeliene de la granița cu Liban sâmbătă, în timp ce rezidenții din sudul Libanului spun că replicile armatei israeliene au fost dintre cele mai dure de până acum, potrivit Washington Post.

O sursă libaneză familiarizată cu atacurile Hezbollah a declarat că gruparea a tras o rachetă puternică nefolosită încă în lupte, care a lovit o poziţie israeliană de peste graniţă de satele Ayta al-Shaab şi Rmeich , relatează Reuters. Hezbollah a spus că a atacat simultan cinci poziții israeliene de-a lungul graniței.

15:33

Sute de persoane au ieșit în București la un marș de solidaritate cu Gaza

Sute de persoane au ieșit în București la un marș de solidaritate cu Gaza și au scandat „Palestina Liberă” și „Opriți genocidul”

Participanţii la marşul de solidaritate s-au adunat în Piaţa Universităţii din Bucureşti, începând cu ora 12:30, iar puţin după ora 13:00 au depus, la monumentul dedicat eroilor Revoluţiei de la 1989 din România o coroană de flori în memoria palestinienilor care au murit în conflictul declanşat luna trecută.

Aceştia au dus cu ei pancarte cu mesaje scrise în limbile română sau engleză, precum „Poporul palestinian cere încetarea ocupaţiei”, ”Un Holocaust nu-l justifică pe altul” sau „Opriţi masacrul inocenţilor!”

Israelul a respins ideea unei „pauze umanitare” în Fâșia Gaza și își continuă ofensiva împotriva Hamas cu o „operațiune terestră intensificată” și lovituri aeriene. Benjamin Netanyahu a respins ideea unui „armistițiu temporar” fără eliberarea celor 240 de ostatici duși în Gaza în urma întâlnirii de vineri la Tel Aviv cu secretarul american Antony Blinken.

Prim-ministrul interimar al Libanului, Najib Mikati, s-a întâlnit sâmbătă la Amman cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și a subliniat importanța încetării focului în Gaza și oprirea agresiunii israeliene în sudul Libanului, a declarat agenția de presă de stat Liban. Blinken, la rândul său, a subliniat eforturile de a opri operațiunile militare din motive umanitare și de a aborda problema prizonierilor. Discuțiile au loc în contextul în care puternicul grup terorist Hezbollah cu sediul în Liban a amenințat că va deschide un al doilea front împotriva Israelului.

Blinken se întâlnește sâmbătă la Amman și cu miniștrii de externe saudit, qatarez, emiratez și egiptean, precum și cu reprezentanți palestinieni, a anunțat ministerul iordanian de externe.

Ambulanță folosită pentru transportul teroriștilor Hamas

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a spus, în legătură cu lovitura asupra unei ambulanțe din Gaza, că nu este pentru prima oară când Hamas folosește un astfel de vehicul medical.

Potrivit acestuia, gruparea teoristă recurge des la așa ceva, a făcut-o și în timpul războiului din 2014, folosind ambulanțe pentru transportul luptătorilor, mai ales al celor de rang înalt.

Armata israeliană a spus că a lovit o ambulanță „folosită de o celulă teroristă Hamas”, dar ministerul palestinian al sănătății, controlat de gruparea teroristă, a afirmat că nu este adevărat și că atacul a ucis 15 oameni și a rănit alți 60.